7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkamiKuchnia japońska. "Okonomiyaki" znaczy tyle co "smaż, co chcesz". Moja wersja składa się zasadniczo z poszatkowanej kapusty i kiełków mung (mój dodatek) w cieście naleśnikowym. Potrawa nie tyle wiosenna, co całoroczna. Do tego można zużyć resztki z innych potraw, więc ekonomiczna...
Średnia ocena:
[4.8
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [9]
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki: 3 placki1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zimnej wody 1 jajko sól do smaku pieprz czerwona papryka w proszku 1/4 główki białej kapusty kiełki mung (inne na pewno też by pasowały) olej do smażenia ew. tofu wędzone lub inne smakowe ew. 1 jajko na każdy placek Przygotowanie:Mąkę z wodą, jajkiem i przyprawami zmiksowałam na ciasto. Dodałam poszatkowaną drobno i cienko kapustę oraz kiełki.
Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam 1/3 powyższej mieszanki, przyklepałam, zmniejszyłam ogień, bo kapusta musi zmięknąć. Odwracałam łącznie 3-4 razy. Obok położyłam cienkie plasterki wędzonego tofu, żeby ładnie się przyrumieniły - były smaczne i bardzo pasowały do potrawy. Na wierzch placka rzuciłam rozbite jajko i podsmażyłam go z obu stron - razem było bardzo dobre. Po zdjęciu wszystkiego usmażyłam dwa kolejne placki. Wskazówki i uwagi:Oprócz kapusty i kiełków można dodać inne warzywa - surowe, smażone, gotowane - odpowiednio rozdrobnione. Podczas smażenia też można kłaść na wierzch i razem obsmażać różne dodatki. To samo przyprawy - należy dobierać w zależności od dodatków i gustu.
Ten przepis jest tylko spolszczoną wersją japońskiego przepisu i w necie, również na YouTubie, jest pełno różnych propozycji. Dodatkowo filmiki, jak to się robi w Japonii, a jak w Polsce lub innych krajach.
Nadesłał(a) Dana,
dnia: Mar 20, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Hm, czemu wyszły tłuste niektórym osobom? Zastanawiam się... Mnie nie wychodzą tłuste. Daję niewielką ilość oleju i kładę ciasto/mieszankę, gdy jest on bardzo gorący. Podobnie robię z dowolnymi racuszkami - nie są tłuste. Życzę smacznego :)
Dana Aug 3, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Surówka z kapusty z fenkułami i kiełkami fasoli mung (ovo-wege)Surówka z kapusty świeżej lub kiszonej z różnymi kiełkami (wegańska & RAW) Placki z kapusty kiszonej i ziemniaków (ovo-wege) Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty (wegańska) ciasto japońskie (ovo-wege) Placki z czerwonej kapusty i ziemniaków z orzechami włoskimi (ovo-wege) Surówka curry z kapusty, cykorii, groszku i marchewki z kiełkami (ovo-wege) Dango - tradycyjny japoński deser (wegańska) Japońska sałatka z wodorostów arame, papryki i kukurydzy (wegańska) Marynowany imbir (gari) do sushi i innych dań kuchni japońskiej (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Poza kiełkami i kapustą dodałam pora. Wyszło super. Jakby nieliczyć trochę nietypowego dodatku, tzn kapusty, nie widzę różnicy między tym przepisem a naszym rodzimym omletem w wersji nie na słodko :) U mnie w domu rodzinnym najczęściej do ciasta dodawało się groszek, czerwoną paprykę i ser żółty lub rybę z puszki, ale faktycznie do omelta można wsadzić wszystko - nawet kapustę jak widać :) Sama bym na to nie wpadła, a wychodzi naprawdę ciekawie. Dziękuję :)
Kociabanda Jul 20, 2016