7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej i bryndzy

Pyszne, solidne, wegetariańskie danie, emanujące góralską nutą smakową.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

kapusta - zwarta, śliczna główka o wadze około 1,2 kg
nadzienie:

4 szklanki ugotowanej na średnio twardo kaszy gryczanej
2 średniej wielkości cebule
2 jajka
kawałek bryndzy - około 20 dag
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól (ewentualnie)
świeżo zmielony pieprz

sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu
2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Z kapusty obrywam wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrawam głąb.
W wielkim garze, tak dużym, że zmieści się w nim cała kapusta zagotowuję wodę z solą i do gotującej się wody wkładam kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddzielam wierzchnie liście z kapusty i pozwalam im się gotować przez 2-3 minuty. Podgotowane liście wyjmuję na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garze same zaczną się oddzielać od główki.

Kiedy już wszystkie liście są oddzielone, zabieram się za nadzienie: cebulę obieram i siekam na drobną kostkę. Cebulę szklę na oliwie i dodaję do kaszy gryczanej wraz z jajkami, pokruszoną bryndzą, natką pietruszki i przyprawami, wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę.

W tym momencie liście kapusty powinny już wystygnąć - na każdy liść nakładam słuszną porcję nadzienia i zwijając brzeg liścia do środka, formuję gołąbki. Kilka liści - tych najmniejszych i porwanych zostawiam do wyłożenie prodiża. Gołąbki układam w prodiżu, który wcześniej wysmarowałem olejem i wyłożyłem na dnie i po bokach ugotowanymi liśćmi kapusty - tymi małymi i tymi, które się porwały podczas gotowania.

Kiedy już wszystkie gołąbki są zrobione - wychodzi ich co najmniej 2 warstwy, przygotowuję sos poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jego składników. Sosem zalewam gołąbki i na wierzch kładę kilka liści kapusty. Gołąbki piekę około godziny.

Można je również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Są gotowe, kiedy kapusta prawie miękka - ale nie powinna być rozgotowana, a sos gęsty.

Pyszne z ziemniakami puire, albo z pszenną bułką.

Wskazówki i uwagi:

Przechowywanie
W lodówce, w hermetycznym naczyniu - do trzech dni.
W zamrażalniku do 3 miesięcy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 2, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

te jajka to na twardo mają być, czy surowe wrzucamy?
gzozia Sep 25, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gołąbki z nadzieniem z ziemniaków i grzybów (bez ograniczeń)
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Czerwone nadzienie gryczane do naleśników (wegańska)
Wegańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu i kotletów w proszku (ovo-wege)
Pasta z kaszy gryczanej i majonezu (ovo-wege)
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków (wegańska)
Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli (wegańska)
Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu (lakto-wege)
Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska)
Gryczane pierogi z nadzieniem z buraków, fety i zatharu (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas