7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Burgery z buraków

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Bardzo polecam, nie rozwalaja sie i sa pyszne. Mozna duzo doprawic
~Olcia Sep 2, 2018

dużo lepsze są następnego dnia. Następnym razem część buraków zetrę na drobniejszej tarce. Dodałam więcej pieprzu i z zimnym kefirem było prze-pysz-ne.
mańka Jun 19, 2016

niesypiące, trzeba tylko dobrze wszystko wymieszać, wymiędlić :) są świetne, uwielbia cala moja wszystkożerna rodzinka
lilias May 20, 2016

pytanko mam mianowicie czy one sa po usmazeniu z tych co sie nie rozwalaja czy raczej potem mogą sie sypac ? musze miec sprawdzony przepis na takie niesypiące ;)
~miska May 15, 2016

Przepis na burgery pochodzi z książki "Color Me Vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau.
Annie Oct 22, 2015

@niemamjuzpomysl
Spójrz skąd autor czerpał pomysł, oraz skąd czerpała pomysł autorka jadłonomii. To samo źródło. Także to nie jest z jadłonomii tylko z vegelicious.
~RudyRydz Aug 22, 2015

Przepis bardzo podobny do tego od jadłonomii - proporcje prawie identyczne tylko trochę inne przyprawy. Ale burgery są przepyszne! Jeżeli ktoś lubi opcję pikantną polecam dodać pół łyżeczki chilli.
niemamjuzpomysl Aug 11, 2015


Często robię z marchewką lub innymi twardymi warzywami które akurat mam w lodówce, próbowałam z selerem, kalarepą, pietruszką :) wszystkie super, ważne jest aby cebula była drobniutko posiekana
dorotap Aug 8, 2015

Niesamowite,że przez te buraki kotlety wyglądają jak rasowy beef... ja zrobiłam z nich właśnie kotlety do hamburgerów-efekt łudząco podobny! :) dodałam parę łyżek psylium,to coś co doskonale łączy ze sobą składniki- na zasadzie mąki,żeby kotlety się nie rozwalały.można piec na termoobiegu,wtedy skórka stwardnieje i konsystencja kotleta będzie idealna.polecam,super przepis! :)
~MARTA Mar 5, 2015

bardzo dobre, dobrze się kleją. nie miałam kaszy jaglanej, użyłam jęczmienną a i tak było super :)
ewelinajiao Feb 3, 2015

kleją sie super. polecam.
~ew Feb 2, 2015

Od kiedy je pierwszy raz zrobiłam to moje ulubione kotlety warzywne. :) Z grochu mi zawsze wychodzą suche jak pies, inne się czasem rozpadają a te - perfekcyjne - kleją się bez problemu, nie są ani trochę suche i smakują burakami, które uwielbiam! Robi się szybko, dodać jakąś fajną sałatkę w dużej ilości i obiad gotowy.
~uchodynia125 Jan 16, 2015

pierwszo słyszę ;) brzmi nieźle i sądząc po składników musi smakować równie dobrze ! Skoro burgery to musi być sos hamburgerowy develey, odrobinka tak dla smaku moje dzieciaki go uwielbiają, pozdrawiam :D
~kamila91 Jan 13, 2015

Burgery bardzo sycące. Smakowo wolę bardziej wyraziste potrawy. ;) Uwagi techniczne: Po dodaniu mąki kukurydzianej nie rozpadają się, a po nasmarowaniu papieru do pieczenia olejem nie przywierają.
drevni_kocur Jan 3, 2015


burgery robi się szybko i są pyszne :)
tronk68 Dec 1, 2014

polecam wersję z kiszonych buraków, wychodzą bardziej wyraziste, genialne w smaku! ;)
rewolucja154 Nov 20, 2014

Dzisiaj zrobiłam bez mąki oraz bułki tartej, ale za to dałam więcej oliwy. Też wyszły smacznie. Trochę bardziej się rozpadały, ale wystarczyło ciut dłużej przypiec.
hautecouture Nov 18, 2014

Wczoraj piekłam, dziś usmażyłam - w obu przypadkach wyszły bardzo smakowite :)
jagienka Oct 24, 2014


Przepyszne!
kseniao Sep 8, 2014


miszczostwo świata;)
pythonpunk Jul 25, 2014


Idealne w każdym calu, najlepsze ze wszystkich burgerów jakie jadłam, a na dodatek zniewalająco pachną!...
I cóż... dieta od jutra, a podobno weganie to chudzielce. :D
martusiak Jul 6, 2014

~Aga, a jak jest podane w składnikach? Na pewno czytałaś? Nieraz miałam ten sam problem i dzięki temu nauczyłam się dokładniej czytać :)
Dana Jul 1, 2014

A ja z pytaniem-ilosc kaszy jaglanej podana jest po ugotowaniu?czy sucha,surowa i tyle trzeba jej ugotowac?
~Aga Jun 30, 2014

super, smakują wyśmienicie tylko ja mielę sezam i słonecznik a mąkę dodaję amarantusową i trochę tapioki
~monika Jun 28, 2014

lilias, dobry pomysł. Przy czym nie trzeba wszystkich zierenek mielić - wystarczy, żeby ich osłonka została "uszkodzona", czyli np. słonecznik wystarczy posiekać, a sezam z grubsza zmielić, nie na proszek :)
patrycccja Jun 23, 2014


wracam z dużą przyjemnością :) zastanawiam się tylko nad zmieleniem części pestek, żeby więcej przyswoić
lilias Jun 23, 2014

Pyszne chociaż pracochłonne. Zamiast słonecznika i sezamu dałam pestki dyni (tak jak Megi poniżej), bo to miałam pod ręką. Dosypałam mąki kukurydzianej i otrąb owsianych zamiast mąki pełnoziarnistej i nie dodawałam bułki tartej. Doprawiłam chili w proszku i słodką papryką. Dużo z nimi roboty, chociaż kaszę miałam z wczoraj. Wyszło mi 9 sztuk takich wielkości buły hamburgerowej. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji i część zamrożę.
W smaku rewelacja, łatwo się kleją i nie rozpadają podczas przewracania (to pewnie zasługa mąki kukurydzianej). Nie są też tłuste, więc dają się zjeść na zimno. Jednego zjadłam prosto z piekarnika z chrzanem. Będą do pracy na lunch, z sałatą, ogórkiem i właśnie chrzanem. Dziękuję za przepis.
~Marta Apr 16, 2014


Zdecydowanie wygrywają smakiem z innymi warzywnymi burgerami, które jadłam. Starałam się nie przesadzić z przyprawami i wyszły delikatne, ale jednocześnie wyraziste w smaku. Mniam! :) Zrobiłam według ciut zmodyfikowanego przepisu, np. w ogóle nie dodałam cebuli ani pietruszki, ani ziaren, ale za to była mąka grochowa, z amarantusa i hojny syp zwykłej. Wyszły wyśmienite i pięknie się upiekły! :)
TNT Mar 26, 2014


Najlepsze burgery/kotlety jakie do tej pory robiłem
bilt Mar 25, 2014

mmmmniam ^^
amanda3601 Feb 16, 2014

super pachną :) robiłem w wersji z piekarnika i obsmażanej lekko na patelni. Wariant drugi - bardziej wyrazisty. Po długim pieczeniu cebula i czosnek "przygasają", same buraki też. Bardziej pasuje mi wersja "krwista" z patelni. i buraczki mają ładniejszy kolor...
engill Jan 27, 2014

Extra ! Cos pysznego ! Idealny pomysl !
Troszke zmodyfikowalam przepis-najlepszy kucharz potrafi wykorzystac to co ma w lodowce;P Mialam ugotowane buraki; zamiast oleju oliwa z oliwek z pieprzem; zamiast sezamu i slonecznika dalam pestki dyni, ale efekt fenomenalny ! Mega zachecam do skorzystania z przepisu - chyba ciezko zeby sie nie udalo ;)) Tylko faktycznie pracochlonne. Pozdr
~megi_grabo Jan 25, 2014

polecam z pastą guacamole!
evzzz Jan 18, 2014


Przepyszne burgery! Są słodkawe idealnie komponują się z ostrą musztardą, lub sosem hamburgerowym, naprawdę świetny przepis! <3
TygryseG Jan 18, 2014

burgery rewelacja
~jacek Jan 14, 2014

Genialne! Polecam wszystkim : ) palce lizać : D
~Lord Zawias Jan 14, 2014

trzeba wypróbować :)
~go-wege.blogspot.com Jan 9, 2014


Jeszcze ich nie oceniłam? :O No to przyłączam się do peanów. Są pracochłonne, ale mistrzowskie! Genialne w smaku i bardzo dobrze się trzymają :) Warto zrobić z pełnej porcji i część zamrozić.
patrycccja Jan 9, 2014


Pyszne w bułce i z warzywami! Niestety bardzo pracochłonne. Mięso przypominają średnio niemniej warto czasem się przy nich napracować :)
Kociabanda Jan 5, 2014


Wyszły rewelacyjne! Nie jestem zbyt ufna jeśli chodzi o twory typu kotlety, gdyż ostatnio ciągle coś mi nie wychodziło. Ale teraz pierwszy raz burgery z piekarnika wyszły naprawdę pysznie! Ciasto się super lepiło, nic się nie poprzypalało, burgery nie są za suche, no i ten smak! Super przepis.
Panga Dec 22, 2013

Przegenialne! Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z samodzielnym gotowaniem, i trudno byłoby o lepszą zachętę dla dalszych wyzwań :D
neji_h Dec 17, 2013

Z buraczkami jeszcze nie jadłam :) koniecznie muszę spróbować :D
Malve Sep 12, 2013

te burgerki są niesamowite! xD
banka Aug 13, 2013

Jadlam dzis smazone- jak dla mnie za dużo tłuszczu- musze sprobowac je upiec...
w smaku sa przepuszne :))
4ad69 Jul 9, 2013

Jasne, że można smażyć, ja tak robiłam za pierwszym razem. I nie ma co się bać formowania dużych burgerów, bo konsystencja jest na tyle świetna, że kotlety się nie rozpadają w czasie smażenia. ;)
Avka Jun 2, 2013

czy zamiast piec mogę je usmażyć? wstyd się przyznać, ale nie mam piekarnika :(
mutma Jun 1, 2013


Pyszne! Bardzo oryginalny, słodkawy smak, trzeba dobrze wyważyć dodatek czegoś ostrego i wtedy są świetne.
Aya May 23, 2013


PYSZNE! trochę czasochłonne, ale wychodzi duża ilość [dla 2 wegów na 2 dni :)], można się najeść po uszy. Rewelacyjne w smaku, uwielbiam! Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z zielska. Idealne :]
orzechova May 21, 2013

PYYYYYYCHA (: dodałam pestki z dyni i trochę migdałów (:
jonek May 10, 2013

No, no, naprawdę niczego sobie :)
Nie dałam w ogóle tartej bułki, a buraki miałam ugotowane. Zupełnie zapomniałam o soli, słonecznika sypnęło mi się ciut więcej... ale i tak pyszne! ;)
Luna7 Mar 28, 2013

trochę zmodyfikowałam, pominęlam sezam i słonecznik, bo nie miałam, poza tym zamiast piec - wbiłam jajko i usmażyłam. niezłe, ale chyba wolę kotlety ze strączkowych :)
majczi Mar 26, 2013


Burgery wyszły super i zniknęły w 40 minut :) Nie dodałam mąki, zamiast bułki tartej dałam płatki owsiane i zupełnie zapomniałam dodać oleju!
trututu Mar 24, 2013

Te kotlety sa przepyszne. Wszedzie robia furore! Wszytskim je polecam i dziekuje za przepis ! :))
joan Mar 22, 2013

Pyszniutkie! Z grahamką i dużą ilością świeżych warzyw.
Dana Mar 14, 2013

Pycha, robiłam wczoraj i wyszły super :) Cała rodzina się zajadała, bardzo ciekawy sposób na przyrządzenie buraków, za którymi zazwyczaj nie przepadam. Trochę przywierały, może warto obtoczyć je w mące albo bułce tartej?
~Terererere Mar 9, 2013

pyszne
~lili Mar 9, 2013


Bardzo smaczne, choć trochę za mało posoliłam i delikatnie zjarałam (w piekarniku, którego jeszcze nie wyczułam). Zamiast jaglanej miałam kuskus ze śniadania, dodałam też resztkę zarodków pszennych, choć te pewnie nie zmieniły ani konsystencji ani smaku. Przed przewróceniem posmarowałam po wierzchu oliwą, nie przywarły. Generalnie wyśmienite!:)
Alik Mar 8, 2013


są genialne. tylko mam problem z pieczeniem - strasznie mi się przyklejają do papieru :( robiłam je już kilka razy i jakoś szło odkleić, ale dziś przykleiły się na maksa więc zdrapałam co się dało i usmażyłam. też dobre. swoją drogą te burgery to taki wspaniały wynalazek dzięki któremu zaczęłam jeść buraki
julianka Mar 7, 2013

Mi się beznadziejnie piekły i musiałam je usmażyć! :( choć w smaku są niesamowite i tak.
Avka Mar 7, 2013

Dziś je zrobiłam, ale, że jestem bezglutenowa, to z bułką tartą bezglutenową. Dodałam też 2 łyżki zmielonych nasion ostropestu. Są przepyszne.
Euphoria Jan 9, 2013


Świetne! Zrobiłam dziś i smakuje całej mojej rodzinie (a nie wszyscy w moim domu są wege). Piekłam trochę dłużej i były bardziej chrupiące, ale myślę, że to już kwestia gustu. Najbardziej czuć sezam i słonecznik, za to burak dodaje lekko słodkawego posmaku. Na pewno będę robić częściej :)
Angelika-J Nov 4, 2012

Polecam ten przepis. Burgery są przepyszne i na prawde nadają sie zarówno do obiadu jak i na kanapkę :)
a oto zjęcie kotlecików:
imageshack.us/a/img194/5527/ssm15064.jpg
~amanda3601 Oct 25, 2012

Surowe, nie trzeba odlewać soku. Potarte na tym grubszym "oczku"
vegabutik Apr 19, 2012

Czy buraki mają być surowe? Jeśli tak, to czy nadmiar soku odlać?
Uwielbiam buraki więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
Natka Apr 19, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas