7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Burgery z buraków

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Bardzo polecam, nie rozwalaja sie i sa pyszne. Mozna duzo doprawic
~Olcia 2018-09-02 16:15:52.2

dużo lepsze są następnego dnia. Następnym razem część buraków zetrę na drobniejszej tarce. Dodałam więcej pieprzu i z zimnym kefirem było prze-pysz-ne.
mańka 2016-06-19 22:08:44.627

niesypiące, trzeba tylko dobrze wszystko wymieszać, wymiędlić :) są świetne, uwielbia cala moja wszystkożerna rodzinka
lilias 2016-05-20 10:49:47.924

pytanko mam mianowicie czy one sa po usmazeniu z tych co sie nie rozwalaja czy raczej potem mogą sie sypac ? musze miec sprawdzony przepis na takie niesypiące ;)
~miska 2016-05-15 19:18:04.501

Przepis na burgery pochodzi z książki "Color Me Vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau.
Annie 2015-10-22 14:24:01.356

@niemamjuzpomysl
Spójrz skąd autor czerpał pomysł, oraz skąd czerpała pomysł autorka jadłonomii. To samo źródło. Także to nie jest z jadłonomii tylko z vegelicious.
~RudyRydz 2015-08-22 22:45:19.268

Przepis bardzo podobny do tego od jadłonomii - proporcje prawie identyczne tylko trochę inne przyprawy. Ale burgery są przepyszne! Jeżeli ktoś lubi opcję pikantną polecam dodać pół łyżeczki chilli.
niemamjuzpomysl 2015-08-11 14:21:12.587


Często robię z marchewką lub innymi twardymi warzywami które akurat mam w lodówce, próbowałam z selerem, kalarepą, pietruszką :) wszystkie super, ważne jest aby cebula była drobniutko posiekana
dorotap 2015-08-08 11:24:17.423

Niesamowite,że przez te buraki kotlety wyglądają jak rasowy beef... ja zrobiłam z nich właśnie kotlety do hamburgerów-efekt łudząco podobny! :) dodałam parę łyżek psylium,to coś co doskonale łączy ze sobą składniki- na zasadzie mąki,żeby kotlety się nie rozwalały.można piec na termoobiegu,wtedy skórka stwardnieje i konsystencja kotleta będzie idealna.polecam,super przepis! :)
~MARTA 2015-03-05 15:20:33.481

bardzo dobre, dobrze się kleją. nie miałam kaszy jaglanej, użyłam jęczmienną a i tak było super :)
ewelinajiao 2015-02-03 08:27:46.802

kleją sie super. polecam.
~ew 2015-02-02 11:12:11.658

Od kiedy je pierwszy raz zrobiłam to moje ulubione kotlety warzywne. :) Z grochu mi zawsze wychodzą suche jak pies, inne się czasem rozpadają a te - perfekcyjne - kleją się bez problemu, nie są ani trochę suche i smakują burakami, które uwielbiam! Robi się szybko, dodać jakąś fajną sałatkę w dużej ilości i obiad gotowy.
~uchodynia125 2015-01-16 15:59:56.885

pierwszo słyszę ;) brzmi nieźle i sądząc po składników musi smakować równie dobrze ! Skoro burgery to musi być sos hamburgerowy develey, odrobinka tak dla smaku moje dzieciaki go uwielbiają, pozdrawiam :D
~kamila91 2015-01-13 11:18:43.608

Burgery bardzo sycące. Smakowo wolę bardziej wyraziste potrawy. ;) Uwagi techniczne: Po dodaniu mąki kukurydzianej nie rozpadają się, a po nasmarowaniu papieru do pieczenia olejem nie przywierają.
drevni_kocur 2015-01-03 10:59:02.372


burgery robi się szybko i są pyszne :)
tronk68 2014-12-01 20:34:13.709

polecam wersję z kiszonych buraków, wychodzą bardziej wyraziste, genialne w smaku! ;)
rewolucja154 2014-11-20 13:52:25.527

Dzisiaj zrobiłam bez mąki oraz bułki tartej, ale za to dałam więcej oliwy. Też wyszły smacznie. Trochę bardziej się rozpadały, ale wystarczyło ciut dłużej przypiec.
hautecouture 2014-11-18 20:18:16.772

Wczoraj piekłam, dziś usmażyłam - w obu przypadkach wyszły bardzo smakowite :)
jagienka 2014-10-24 16:13:28.213


Przepyszne!
kseniao 2014-09-08 11:00:23.972


miszczostwo świata;)
pythonpunk 2014-07-25 11:28:55.374


Idealne w każdym calu, najlepsze ze wszystkich burgerów jakie jadłam, a na dodatek zniewalająco pachną!...
I cóż... dieta od jutra, a podobno weganie to chudzielce. :D
martusiak 2014-07-06 18:22:07.117

~Aga, a jak jest podane w składnikach? Na pewno czytałaś? Nieraz miałam ten sam problem i dzięki temu nauczyłam się dokładniej czytać :)
Dana 2014-07-01 14:12:39.552

A ja z pytaniem-ilosc kaszy jaglanej podana jest po ugotowaniu?czy sucha,surowa i tyle trzeba jej ugotowac?
~Aga 2014-06-30 23:56:44.2

super, smakują wyśmienicie tylko ja mielę sezam i słonecznik a mąkę dodaję amarantusową i trochę tapioki
~monika 2014-06-28 16:02:43.387

lilias, dobry pomysł. Przy czym nie trzeba wszystkich zierenek mielić - wystarczy, żeby ich osłonka została "uszkodzona", czyli np. słonecznik wystarczy posiekać, a sezam z grubsza zmielić, nie na proszek :)
patrycccja 2014-06-23 15:45:41.902


wracam z dużą przyjemnością :) zastanawiam się tylko nad zmieleniem części pestek, żeby więcej przyswoić
lilias 2014-06-23 12:57:29.604

Pyszne chociaż pracochłonne. Zamiast słonecznika i sezamu dałam pestki dyni (tak jak Megi poniżej), bo to miałam pod ręką. Dosypałam mąki kukurydzianej i otrąb owsianych zamiast mąki pełnoziarnistej i nie dodawałam bułki tartej. Doprawiłam chili w proszku i słodką papryką. Dużo z nimi roboty, chociaż kaszę miałam z wczoraj. Wyszło mi 9 sztuk takich wielkości buły hamburgerowej. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji i część zamrożę.
W smaku rewelacja, łatwo się kleją i nie rozpadają podczas przewracania (to pewnie zasługa mąki kukurydzianej). Nie są też tłuste, więc dają się zjeść na zimno. Jednego zjadłam prosto z piekarnika z chrzanem. Będą do pracy na lunch, z sałatą, ogórkiem i właśnie chrzanem. Dziękuję za przepis.
~Marta 2014-04-16 14:29:04.205


Zdecydowanie wygrywają smakiem z innymi warzywnymi burgerami, które jadłam. Starałam się nie przesadzić z przyprawami i wyszły delikatne, ale jednocześnie wyraziste w smaku. Mniam! :) Zrobiłam według ciut zmodyfikowanego przepisu, np. w ogóle nie dodałam cebuli ani pietruszki, ani ziaren, ale za to była mąka grochowa, z amarantusa i hojny syp zwykłej. Wyszły wyśmienite i pięknie się upiekły! :)
TNT 2014-03-26 19:22:00.123


Najlepsze burgery/kotlety jakie do tej pory robiłem
bilt 2014-03-25 11:39:12.631

mmmmniam ^^
amanda3601 2014-02-16 11:56:22.714

super pachną :) robiłem w wersji z piekarnika i obsmażanej lekko na patelni. Wariant drugi - bardziej wyrazisty. Po długim pieczeniu cebula i czosnek "przygasają", same buraki też. Bardziej pasuje mi wersja "krwista" z patelni. i buraczki mają ładniejszy kolor...
engill 2014-01-27 13:09:48.402

Extra ! Cos pysznego ! Idealny pomysl !
Troszke zmodyfikowalam przepis-najlepszy kucharz potrafi wykorzystac to co ma w lodowce;P Mialam ugotowane buraki; zamiast oleju oliwa z oliwek z pieprzem; zamiast sezamu i slonecznika dalam pestki dyni, ale efekt fenomenalny ! Mega zachecam do skorzystania z przepisu - chyba ciezko zeby sie nie udalo ;)) Tylko faktycznie pracochlonne. Pozdr
~megi_grabo 2014-01-25 17:20:11.596

polecam z pastą guacamole!
evzzz 2014-01-18 15:36:36.562


Przepyszne burgery! Są słodkawe idealnie komponują się z ostrą musztardą, lub sosem hamburgerowym, naprawdę świetny przepis! <3
TygryseG 2014-01-18 15:11:42.639

burgery rewelacja
~jacek 2014-01-14 14:17:50.031

Genialne! Polecam wszystkim : ) palce lizać : D
~Lord Zawias 2014-01-14 13:58:36.725

trzeba wypróbować :)
~go-wege.blogspot.com 2014-01-09 18:53:25.217


Jeszcze ich nie oceniłam? :O No to przyłączam się do peanów. Są pracochłonne, ale mistrzowskie! Genialne w smaku i bardzo dobrze się trzymają :) Warto zrobić z pełnej porcji i część zamrozić.
patrycccja 2014-01-09 08:14:30.067


Pyszne w bułce i z warzywami! Niestety bardzo pracochłonne. Mięso przypominają średnio niemniej warto czasem się przy nich napracować :)
Kociabanda 2014-01-05 21:15:47.245


Wyszły rewelacyjne! Nie jestem zbyt ufna jeśli chodzi o twory typu kotlety, gdyż ostatnio ciągle coś mi nie wychodziło. Ale teraz pierwszy raz burgery z piekarnika wyszły naprawdę pysznie! Ciasto się super lepiło, nic się nie poprzypalało, burgery nie są za suche, no i ten smak! Super przepis.
Panga 2013-12-22 11:53:18.755

Przegenialne! Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z samodzielnym gotowaniem, i trudno byłoby o lepszą zachętę dla dalszych wyzwań :D
neji_h 2013-12-17 14:49:43.396

Z buraczkami jeszcze nie jadłam :) koniecznie muszę spróbować :D
Malve 2013-09-12 06:48:43.134

te burgerki są niesamowite! xD
banka 2013-08-13 14:03:40.933

Jadlam dzis smazone- jak dla mnie za dużo tłuszczu- musze sprobowac je upiec...
w smaku sa przepuszne :))
4ad69 2013-07-09 19:01:52.406

Jasne, że można smażyć, ja tak robiłam za pierwszym razem. I nie ma co się bać formowania dużych burgerów, bo konsystencja jest na tyle świetna, że kotlety się nie rozpadają w czasie smażenia. ;)
Avka 2013-06-02 09:04:00.848

czy zamiast piec mogę je usmażyć? wstyd się przyznać, ale nie mam piekarnika :(
mutma 2013-06-01 23:00:41.939


Pyszne! Bardzo oryginalny, słodkawy smak, trzeba dobrze wyważyć dodatek czegoś ostrego i wtedy są świetne.
Aya 2013-05-23 22:00:28.678


PYSZNE! trochę czasochłonne, ale wychodzi duża ilość [dla 2 wegów na 2 dni :)], można się najeść po uszy. Rewelacyjne w smaku, uwielbiam! Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z zielska. Idealne :]
orzechova 2013-05-21 09:39:13.383

PYYYYYYCHA (: dodałam pestki z dyni i trochę migdałów (:
jonek 2013-05-10 21:06:47.192

No, no, naprawdę niczego sobie :)
Nie dałam w ogóle tartej bułki, a buraki miałam ugotowane. Zupełnie zapomniałam o soli, słonecznika sypnęło mi się ciut więcej... ale i tak pyszne! ;)
Luna7 2013-03-28 15:34:29.105

trochę zmodyfikowałam, pominęlam sezam i słonecznik, bo nie miałam, poza tym zamiast piec - wbiłam jajko i usmażyłam. niezłe, ale chyba wolę kotlety ze strączkowych :)
majczi 2013-03-26 16:09:21.184


Burgery wyszły super i zniknęły w 40 minut :) Nie dodałam mąki, zamiast bułki tartej dałam płatki owsiane i zupełnie zapomniałam dodać oleju!
trututu 2013-03-24 18:53:19.138

Te kotlety sa przepyszne. Wszedzie robia furore! Wszytskim je polecam i dziekuje za przepis ! :))
joan 2013-03-22 16:44:30.636

Pyszniutkie! Z grahamką i dużą ilością świeżych warzyw.
Dana 2013-03-14 14:52:01.315

Pycha, robiłam wczoraj i wyszły super :) Cała rodzina się zajadała, bardzo ciekawy sposób na przyrządzenie buraków, za którymi zazwyczaj nie przepadam. Trochę przywierały, może warto obtoczyć je w mące albo bułce tartej?
~Terererere 2013-03-09 19:28:54.564

pyszne
~lili 2013-03-09 00:09:49.783


Bardzo smaczne, choć trochę za mało posoliłam i delikatnie zjarałam (w piekarniku, którego jeszcze nie wyczułam). Zamiast jaglanej miałam kuskus ze śniadania, dodałam też resztkę zarodków pszennych, choć te pewnie nie zmieniły ani konsystencji ani smaku. Przed przewróceniem posmarowałam po wierzchu oliwą, nie przywarły. Generalnie wyśmienite!:)
Alik 2013-03-08 15:45:54.165


są genialne. tylko mam problem z pieczeniem - strasznie mi się przyklejają do papieru :( robiłam je już kilka razy i jakoś szło odkleić, ale dziś przykleiły się na maksa więc zdrapałam co się dało i usmażyłam. też dobre. swoją drogą te burgery to taki wspaniały wynalazek dzięki któremu zaczęłam jeść buraki
julianka 2013-03-07 17:11:16.845

Mi się beznadziejnie piekły i musiałam je usmażyć! :( choć w smaku są niesamowite i tak.
Avka 2013-03-07 13:00:57.693

Dziś je zrobiłam, ale, że jestem bezglutenowa, to z bułką tartą bezglutenową. Dodałam też 2 łyżki zmielonych nasion ostropestu. Są przepyszne.
Euphoria 2013-01-09 22:57:27.518


Świetne! Zrobiłam dziś i smakuje całej mojej rodzinie (a nie wszyscy w moim domu są wege). Piekłam trochę dłużej i były bardziej chrupiące, ale myślę, że to już kwestia gustu. Najbardziej czuć sezam i słonecznik, za to burak dodaje lekko słodkawego posmaku. Na pewno będę robić częściej :)
Angelika-J 2012-11-04 16:14:58.028

Polecam ten przepis. Burgery są przepyszne i na prawde nadają sie zarówno do obiadu jak i na kanapkę :)
a oto zjęcie kotlecików:
imageshack.us/a/img194/5527/ssm15064.jpg
~amanda3601 2012-10-25 17:50:00.014

Surowe, nie trzeba odlewać soku. Potarte na tym grubszym "oczku"
vegabutik 2012-04-19 15:53:16.079

Czy buraki mają być surowe? Jeśli tak, to czy nadmiar soku odlać?
Uwielbiam buraki więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
Natka 2012-04-19 12:40:50.999

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas