
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
"Cygan" czy "Murzynek"- Komentarze do przepisu -![]() orzechova Dec 27, 2014 ![]() Ciasto niczego sobie jako przepis bazowy. Warto zapamiętać, można z tego zrobić szybkie codzienne ciasto przy niespodziewanej wizycie, jak i wypasiony torcik ;) Luna7 Aug 9, 2014
Czy ktoś próbował w wersji bezglutenowej, np. na mące kukurydzianej?
~hipiska May 19, 2014
Zrobiłam dzisiaj na urodziny koleżanki z pracy, która nie jest vege, ale jest na diecie bezmlecznej i zawsze narzeka, że nie może nic słodkiego.
Nie dodawałam cynamonu. Zamiast cukru wanilinowego, esencja waniliowa, 2 łyżki kakao, kandyzowany ananas w kostce, dżem morelowy domowy, ale tylko 2 łyżki bo okropnie słodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast sody. Dodałam też pół tabliczki pokrojonej czekolady gorzkiej. Po upieczeniu (w tortownicy 21 cm średnicy) przekroiłam i przełożyłam tym samym dżemem morelowym. Całość oblałam polewą z rozpuszczonej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 łyżek kakao, 2 łyżek cukru, 2 łyżek wody i 2 łyżek oleju (tak zawsze robię polewę i wychodzi pięknie błyszcząca). Obsypałam wierzch drobno pokrojoną kostką ananasa kandyzowanego. Zaniosłam do pracy i banalne ciasto cygan zostało nazwane tortem czekoladowo-egzotycznym. Musiałam przysięgać, że nie kupiłam w cukierni :))) Zjedliśmy całość w 5 osób i jeden kawałek koleżanka zabrała dla swojego dziecka na spróbowanie. Świetny przepis bo może być podstawą do wielu eksperymentów, szybko się robi i smakuje nawet bez polewy czy przekładania. ~Marta Feb 13, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mój pierwszy wegański murzynek, więc nie mam porównania, lecz jest przepyszny :) Malutkie dziureczki, bardzo mięciutki. Dodałam rodzynek, które wypłynęły na wierzch, gdy murzynek pękł wzdłuż w keksówce, i trochę się zwęgliły. Może następnym razem wysypię je po prostu na dno przed wlaniem ciasta ;) Solshine Oct 28, 2013
Izabeli, Twój komentarz tak mnie rozbroił, że zrobiłam drugie podejście, bo pomyślałam, że moja ocena była zbyt pochopna. Tym razem użyłam mąki zwykłej 650 pół na pół z orkiszową pełnoziarnistą. Smak jest lepszy,, choć ciasto gorzej wyrosło. Użyłam też demerary zamist zwykłego cukru. Dodałam też przyprawy korzenne, które utłukłam w moździerzu w proporcji na oko. Ogólnie ta wersja jest wg mnie lepsza, choć dalej szału nie ma. Jednak jako ciasto codzienne jest ok. Zastanawiiam się nad wersją przekładaną, np.powidłami śliwkowymi lub masą z mascarpone.
vibeke Nov 25, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciasto jest przegenialne :) Dodałam daktyle i przyprawę piernikową i wyszło rewelacyjne! Dzięki za przepis :) miu81 Nov 16, 2012 ![]() Vibeke, rób do skutku! za pierwszym razem czasem tak sie ma... :) izabeli Nov 15, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murzynek jest przepyszny :) Robiłam go już milion razy i za każdym razem szybko znika. Nula Nov 5, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Upiekłam i serio nie rozumiem zachwytów nad tym przeciętnym i nudnym ciastem. Trzymałam się przepisu, jedynie temperaturę dałam niższą , tj.180 stopni. Powtorki nie planuję, chyba, że rodzina zażąda. vibeke Oct 31, 2012 ![]() dariak1987 Oct 23, 2012 ![]() eksperymentalna Oct 13, 2012 ![]() dariak1987 Sep 30, 2012
to ciasto jest pyszne..po upieczeniu, następnego dnia wymyśliłam wersję alternatywną, zamiast kakao dodałam wiórki kokosowe i zamiast 3/4 szklanki mleka sojowego dałam 1/2 mleka sojowego i 1/4 soku ananasowego. Zamiast cynamonu dosypałam trochę suszonego ananasa i suszoną papaję, ciasto miało pyszny egzotyczny aromat ;) udało się upiec idealnie ;)
~ginger Jul 23, 2012
Wcale nie ma palącego posmaku
~Marta Jul 3, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To moje pierwsze ciasto w życiu, do tego wegańskie. Jak na pierwszy raz wyszło dość dobre, z tym że chyba trochę za krótko piekłam (w prodziżu) i było odrobinę surowe chyba, ale mimo wszystko dało się zjeść. Ja dodałam jeszcze trochę skórki pomarańczowej i startych goździków. mermezd Apr 21, 2012
Można jeszcze zrobić polewę z gorzkiej czekolady po upieczeniu ciasta.posypać orzechami albo wiórkami kokosowymi:)
~Agrest Apr 20, 2012
Znam ten przepis od mojej babci, która nazywała go kryzysowym piernikiem. Proporcje właściwie identyczne tylko u babci mleko było krowie i jeszcze łyżka tłuczonych goździków. Dżem domowy, babcia zawsze dawała śliwkowy. Acha i łyżeczka NIE ŁYŻKA sody.
Ciasto (jakiekolwiek) z łyżką sody na tylko 2 szklanki mąki musi być obrzydliwe. Nic dziwnego że tak wyrasta ale ja nie lubię tego palącego posmaku sody. Jak zdarza mi się piec teraz to dżemu nie daję a zamiast tego garść albo dwie drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (takiej z cukrem przesmażonej). Nadaje ciastu wytrawnego smaku. I piekę w 150 stopniach. W 200 to by się zwęgliło po 45 minutach. Wygląda na to że nasze babcie niechcący piekły wege-ciasto. Super że taki przepis przetrwał tyle lat. ~Olalalala Jan 5, 2012 ![]() kamysz12 Nov 25, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciasto fajne w smaku, choć moje nie dość że się mocno spiekło (piekłam dokładnie wg przepisu) to jeszcze przy krojeniu strasznie się kruszyło. Sama nie wiem, dlaczego.. kasiarka Oct 25, 2011 ![]() RudyRydz Oct 12, 2011
ciasto jest super, ja robie w tortownicy i przekladam masa waniliowa ..bomba
~Siwa Oct 4, 2011 ![]() Felodrema Sep 30, 2011
wcześniej o dziwo nie dodałam kom, ale pyszne!!! właśnie robię po raz 2. a polewę zrobiłam, jak tu ktoś niżej podał. A i ja beż żadnych rodzynek itp.
~Ilona Sep 1, 2011 ![]() Co do przepisu to robiłam bardzo podobne, ale ja wrzuciłam za duzo orzechów i migdałów i to zdominowało smak murzynka... Ble, ja tam wole taki "czysty", ale jak kto woli :) Smile Aug 27, 2011
jest super
~chantal Aug 18, 2011 ![]() orzechova Aug 1, 2011 ![]() orzechova Jul 29, 2011
Genialny przepis ! Z pewnością jeszcze nie raz zostanie wykorzystany :) A ciasto polane czekolada i posypane wiórkami kokosowymi po prostu przepyszne !
bylejakosc Jul 3, 2011 ![]() Dałam odrobine mniej niż 1 szklanka cukru zamiast lyżki sody dałam łyżkę proszku do pieczenia0sode mialam ale dalam jednak proszek) dżemu użyłam z czarnej porzeczki (mój ulubiony :P ) a cukru wanilinowego dalam mniej niz polowe torebeczki dodatkowo dalam przyprawy do piernika a po upieczeniu zrobiłam polewę z odrobiny,wody,odrobiny oleju , 3 łyżek kakao i 2 łyzek cukru Ciasto ma świetny posmak i idealna strukture i jest o wiele smaczniejsze niż piernik mojej mamy który kiedyś jadłam kiedy nie byłam weganką... OpenWorld Jul 2, 2011 ![]() polecam! StakleneBombone Jun 30, 2011
Robiłam go już parę razy i był świetny za każdym razem! na serio polecam:)
~Magda May 24, 2011
dobre to ciasto
~Stalker_PL Apr 17, 2011
Bardzo dobre ciasto! cukier zastapilam miodem i dalam pol lyzki sody oraz mleko owsiane. Wyszlo :)
~shin Feb 6, 2011 ![]() dak0ta Dec 18, 2010 ![]() jazgottt Nov 7, 2010
szkoda, ze autor/ka ma rasistowskie poczucie humoru...
~pawel Oct 24, 2010
dzieki za ten przepis!!!
dziekuje puszczykowi za pomysl z mlekiem kokosowym. odzywiam sie juz 4 rok po wegansku, a to dopiero moje pierwsze ciasto weganskie. PYCHA! grama Oct 16, 2010 ![]() Modyfikuję go w ten sposób, że nie dodaję cukru, a miód lub słód i mniej mleka lub wody (tak, na wodzie wychodzi równie smaczny). Wczoraj upiekłam to ciasto z mlekiem kokosowym i siekaną gorzką czekoladą jako tort urodzinowy oblany polewą z rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody czekolady i ozdobiony blanszowanymi migdałami. Poezja. :-) puszczyk Sep 29, 2010
Zapomniałam dodać, że zamiast kakao dałam karob i dużo mniej cukru, bo tylko niecałe pół szklanki. W tej postaci wyszlo idealnie.
Alik Sep 25, 2010
Skusił mnie komentarz "jak mi wyszło to wszystkim wyjdzie" no i zrobiłam. Rzeczywiście nawet mi wyszło:) Rewelacja!
Alik Sep 25, 2010
Weszłam na ta strone pierwszy raz od hohoho i jeszcze troche, nie pamietam juz nawet hasła ;)
Baaardzo mi miło że przepis mojej babci który tu podałam tak wielu osobom także sie spodobał :)) Życze wielu smacznych błyskawicznych Cyganków ;))) ~dawniej.. '...chryzantemka...' Aug 28, 2010
zrobiłam dzisiaj w połowie z mąki razowej, z paroma kroplami aromatu migdałowego zamiast cukru waniliowego i nie dosypałam kakao, tylko dodałam cztery rządki pokrojonej czekolady. a dżem brzoskwiniowy i tylko jedna kopiasta łyżka, bo mi się skończył. wyszło genialne! ciasto jest ciągle ciepłe i już została tylko połowa. ^^
to ciasto jest genialne, może być podstawą do tak ogromnej ilości smaków, że głowa mała. :))) sonnentau Jul 4, 2010
Serdeczne dzieki za przepis! Szukalam go od lat. Pochodzi (wariacja) z mojego rodzinnego domu, babcia go nazywala piernikiem wojennym z racji niskich kosztow i ciut oszukanej receptury piernikowej (stad zapewnie "cygan").
~Polnocna Jun 5, 2010
Zrobiłam wczoraj, wyszło świetne :)
Na szczęście bez zakalca ;] Sody nie dawałam w ogóle (akurat nie miałam) Zamiast dałam proszek do pieczenia. Dżem truskawkowy, i dodałam jeszcze płatki migdałowe i łyżeczkę przyprawy do piernika ;) Mniam! ~Kaka Jun 2, 2010 ![]() Asianti May 24, 2010 ![]() Polecam dodać kardamonu,dodaje jeszcze miodu i daktyli zamiast cukru. Simao May 1, 2010
Moje pierwsze veganskie ciasto, które wyszło bez zakalca. Tylko,dodałam mleko sojowe czekoladowe, bo akurat taki miałam i stwierdziłam, że szkody raczej nie przyniesie.:)Wyszło pyszne.
~savage Mar 17, 2010
Pyszne :) Ja zamiast łyżki sody sypnęłam dwie łyżeczki proszku do pieczenia i jedną niepełną sody, poza tym piekłam placek 45 minut w 170'C i wyszedł idealnie. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz :).
Joszka Feb 16, 2010
Wychodzi super:) Robie kolejny raz i wszyscy sie zajadali. Mniam:)
~Silverka Feb 3, 2010
To ja jeszcze uzupełnię informacje Michu: objętościowo 1 łyżka = 3 łyżeczki. Czyli proszku też łyżka ;)
~pat Jan 28, 2010
Ja raz robiłem to ciasto z samą sodą. Później sypałem proszek bo on nie zostawia dziwnego posmaku. Z doświadczenia wiem, że trzeba do tego ciasta sypnąć bo może wyjść zakalec (dodawałem 3 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia). Cynamon i kakao po łyżce. Będzie wtedy intensywne w aromacie i kolorze -> prawdziwy Murzyn ;).
Rzadko robie coś trzymając się 100% przepisu wiec dla mnie to nie stanowi wielkiego problemu :). ~michu Jan 27, 2010
michu
no właśnie, że nie jest jasne. Jeszcze w życiu nie widziałem ciasta, do którego się daje stołową łyżkę sody, zawsze łyżeczkę, nigdy łyżkę. Czy po tak dużej ilości sody ciasto nie będzie piekące? to bardzo dziwne..Szkoda, że autorka przepisu nie posługuje się normalną terminologią "łyżeczka", "łyżka", to jednak nie jest to samo i po to się rozróżnia, żeby była jasność. Cynamonu też tam niby ma być cała stołowa łycha? bo znowu jest napisane "łyżka", tylko że bez "duża". W moim rozumieniu to znaczy, że się daje stołową łyżkę, a jeśli dodaje się, że ma być duża, to znaczy, że kopiata. ~marek Jan 27, 2010
lena; masz napisane łyżka (duża)...chyba wszystko jasne, nie?
~michu Jan 26, 2010
a w przepisie słowo "łyżka" to łyżka stołowa czy łyżeczka do herbaty?
~lena Jan 20, 2010
Na podstawie tego ciasta można zrobić świąteczny keks. Bez kakao tylko z bakaliami :).
~michu Jan 16, 2010 ![]() martta Dec 26, 2009 ![]() martta Dec 26, 2009 ![]() puszczyk Dec 8, 2009
ciasto PYCHA ,nie robiłam nigdy placka bez jajek (nie jestem weganką)-bałam się że coś nie wyjdzie więc dałam 2 jaja.
Wyszło super ,słodkie ,wilgotne i ładnie wyrosło. Nawet dziś : jeden dzień po upieczeniu jest jak wyjęte z piekarnika. monika77 Nov 16, 2009
Pyszne ciasto! Z reguły nigdy żadne wypieki mi nie wychodziły, a ten wychodzi zawsze. Rośnie jak na drożdżach i jest bardzo pulchniutki. Znajomi, których częstowałam nie dowierzali, że to ciasto wegańskie:)
~Kamcia Oct 5, 2009
ciasto genialne:) zawsze jest było moim faworytem:)
~LeNa Sep 28, 2009
Świetne ciasto bo zawsze się udaje! ;) Mnie wyszło nawet, gdy zamiast mleka sojowego dodałem wodę.
Oczywiście super proste i szybkie w przygotowaniu, można dodawać dowolne bakalie i dżemy i zawsze wychodzi przedniej klasy. Polecam!!! ~Cino Jul 31, 2009
polecam dodać 1 łyżeczkę octu, bo wtedy jest bardziej puszystę, tzn jak sypiesz proszek to na to łyżeczka octu albo soku z cytryny no i on tak "puchnie" no i wymieszać. smaczne jest też jak się doda do samego ciasta paczkę wiórków koko. mniam
~asia Jul 30, 2009
Przed włożeniem do pieca posypcie wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Ciasto będzie lepiej wyglądało i smakowało :).
~michu Jul 26, 2009
Dziś upiekłam to ciasto...jest na prawdę smaczne, po upieczeniu posypałam je dodatkowo cukrem - pudrem i wygląda bardzo ładnie, martwi mnie jedynie zawartość kaloryczna...całe ciasto ma około 2700 kcal!...no ale całego sama na szczęście nie zjem ;)
~LadyValo Jun 2, 2009
Od dawna główkuję nad przepisem na wegańskie ciasto ucierane (tzn takie miękkie i puszyste, nie jak kruche) tylko nie czekoladowe. Chcę takie jasne, z owocami itd...
Jak myślicie, co by wyszło gdybym zrobiła z tego przepisu tylko bez kakao, np z marmoladą brzoskwiniową? Próbował ktoś może?` Olga May 31, 2009 ![]() Ylajali May 31, 2009
Mi wychodzi idealnie- foremka...ymmm kwadratowa normalnie... ciasto nie rośnie tak bardzo ale zakalec nigdy nie wychodzi!
~Amens May 30, 2009
wyszedl zakalec :(((
Zrobilam wszystko wdl przepisu, moze mi ktos wyjasnic gdzie moglam popelnic blad? i jakiej foremki uzywacie do ciasta? moze malam zwy wymiar? Ciasto wogole nie uroslo :( ~day May 8, 2009 ![]() naszło mnie na ciasto i po ponad godzinie już było upieczone :) pierwsza degustacja - megapozytywna :) aagg May 2, 2009
robiłam to ciasto już kiedyś. jest naprawdę mega proste do wykonania i wspaniałe.
jovana Mar 4, 2009
pieke to ciasto od lat, jest swietne. dzisiaj zrobilam z proszkiem do pieczenia, przyprawa do piernika i duza iloscia kakao. z mlekiem sojowym i bez dzemu, i cukru tez mniej. upieklam w formie muffinek i jest rewelacyjne, jak zawsze. pyszne na cieplo z dzemem
aleksandra Jan 25, 2009 ![]() Nasturcja81 Dec 16, 2008
Właśnie się piecze. Dodałam kilka malutkich kawałków bezmlecznej czekolady. Następnym razem użyję ciemnej mąki i porównam smak.
Cytrynka Nov 13, 2008
Musze przyznać że wychodzi dobre ciasto. Akurat moje lekko się "przyjarało" od spodu, ale to jest do nadrobienia ;).
~michu Nov 12, 2008 ![]() sita108 Oct 1, 2008
mój ukochany przepis!!! odporny na rózne modyfikacje i za kazdym razem przepyszny :)
ja dodam tylko że polecam zamiast sody proszek do pieczenia (tylko nie łyżeczkę! ale tyle ile piszą na opakowaniu proszku). Niektóre osoby źle reagują na ciasta na sodzie ;) ~:) Sep 20, 2008
To jest moje pierwsze wegańskie ciasto i prawdę mówiąc lepszego jeszcze nie miałam okazji wpałaszować:)Nigdy nie przepuszczałam że wyjdzie takie smaczne bez jajek. A jednak...
Ale w smaku nie przypomina mi "Murzynka" tylko pierniczka:P gacia1992 Aug 25, 2008
ciasto samo w sobie pyszne - nie moglam sie powstrzymac, zeby nie wyjadac jeszcze surowego z michy. sypnelam szczodra reka cynamonu, co bynajmniej murzynkowi nie zaszkodzilo.
jednak pieklabym w mniejszej temperaturze - obstawiam 150 stopni przez 45 min, gdyz nawet 180 zrobilo z niego najczarniejszego czarnego murzyna.. niemniej - superprzepis! ~bajeczka Aug 21, 2008 ![]() patusiek16 Jun 29, 2008 ![]() Pawelek Jun 27, 2008 ![]() A Murzyna jutro robię. Pierwszy raz po wegańsku. Zobaczymy, jak to wyjdzie... CzarnaWdowa May 26, 2008
pycha! wprawdzie mi sie troche spiekl i ma sucha skorke, bo 200 st okazalo sie za wysokie, ale jest bardzo dobry, nie za slodki (dalam troche mniej cukru). moje pierwsze weganskie ciasto:)
chioma Apr 5, 2008
CZY ZAMIAST SODY MOŻNA DODAĆ SOLI ?!
autor anonimowy Dec 23, 2007
PYSZNE CIACHO!!!
autor anonimowy Dec 23, 2007
bardzo dobre ciacho !!!
autor anonimowy Dec 23, 2007
Yummy, yummy. Pyszne ciacho. Tylko z braku mleka sojowego zastąpiłam je zwykłym UHT. Ale już koleżanka o przepis prosiła :)
~Margolcia Dec 18, 2007
"Nalatwiejsze ciasto w swiecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic sie go nie piecze, tak, tak, tak" ;p Smaczne, tanie, proste, szybkie i sycace! Moje jedyna uwaga to za duzo cukru jak dla mnie. ~Suhy Oct 8, 2007
ciacho upieklam dzis, z marmolada pomaranczowa, rodzynkami, orzechami wloskimi, piniowymi i migdalami, z mlekiem krowim. Wyszlo pyszne :)
~Anemone Oct 5, 2007
krowy muszą zachodzić w ciąże zeby dawac mleko poniewaz zwierze daje mleko tylko w okresie laktacji a u krów trwa ona długo bo prawie cały rok (za wyjątkiem okresu tzw zasuszenia czyli pewnien czas przed porodem)
~Olla Sep 28, 2007
czy zamiast mleka sojowego mogę dać kokosowe lub owsiane? bo akurat tylko takie mam...
~znikam Jul 31, 2007
poprostu rewelajca:)
~wegetka Jul 22, 2007
nie polecam mleka sojowego tym, dla których liczy sie zdrowe i ekologiczne odzywianie... Czy wiecie, ze cala soja na swiecie jest juz modyfikowana genetycznie?! I nie wierzcie npisom informujacym "niemodyfikowane genetycznie". Tak naprawde wszystko sie juz przemieszalo i nic niczego nie mozemy byc pewni..
~Dianka Jun 27, 2007
Yyy wszystko zrobiłam wg. przepisu, w piekarniku trzymałam dokładnie 45 minut, a opadł na środku i jest właśnie tam trochę hm.. gęsty. Nie wiecie może, dlaczego ?
~matryna Jun 18, 2007
Dzemy sante sa bezpieczne, dodaja do nich pektyne ;)
~Silverka Jun 9, 2007
ale chyba najbezpieczniej dżemy wyrabiać samemu.
żelatyna była kiedyś, zdaje mi się, w dżemach "łowicz", ale pewna nie jestem... od daawna nie kupowałam... a ciasta jeszcze nie próbowałam ale na pewno kiedyś zrobię, jak będę miała chwilę wolną :) ~znikam Jun 5, 2007
ja jeszcze nie spotkalam zadnego dżemu z żelatyna, w wiekszosci jest tam pektyna takze spoko :)
~en May 18, 2007
Albo agar agar, ale maluczko tych firm
~Kaśka May 18, 2007
są dżemy gdzie zamiast żelatyny wieprzowej używa się specjalnego cukru żelowego.
~Alex May 11, 2007
Wydaje mi się, że kiedyś widziałam w składnikach dżemu żelatyne. Czy to możliwe? Jeśli tak to w jakich dżemach/powidłach jej nie ma?
~Veget Apr 8, 2007
zamiast kakao, ktore jest niezdrowe, warto uzywac karobu
~dusia Mar 22, 2007
ee....krowy by dawac mleko nie musza zachodzic w ciaze nie weisz ze te ktore sa aktualnie wychodowane daja je poprostu codzienie bez potrzeby doprowadzania do ciazy...;/
~noname Mar 21, 2007
super przepis, bardzo szybko się robi, ale 200'C okazało się zbyt dużo i się troszkę rzyczerniło;)polecam 180'C
dzięki, pzdr Joanna Mar 11, 2007
czy lyzka (rozumiem ze chodzi o stolowa) sody to nie za duzo? boje sie ze bedzie buzie rozpychac?
~ola Jan 25, 2007
może ktoś coś poradzi, ciasto wychodzi strasznie kruche, dawać więcej mleka sojowego?
~michal Jan 13, 2007
bardzo dobre i latwe do zrobienia, polecam:)
~sunflower_ren Sep 11, 2006
dzieki za przepis, ciasto jest wspaniale i wychodzi zawsze :) Ja robie je zawsze inaczej, np. bez kakaa, za to z wielgaaaachna iloscia suszonych moreli i sliwek i wszystkimi mozliwymi bakaliami. Mniam :)
~anucha Aug 13, 2006
czy na pewno cała szklanka cukru? to musi być strasznie słodkie?
~falka Jul 27, 2006
Jki smak dżemu będzie najlepszy do tego ciasta?
~Paulina Mar 23, 2006
Świetne ciasto! Łatwe do zrobienia i pyszne :)
~aventia Mar 22, 2006
cześć!
co się stanie jeżeli do ciasta nie dodamy sody ani proszku do pieczenia? czy wtedy to będzie niejadalne;-)? ~papay1974 Feb 2, 2006
pełny szacunek. nie dość,ze wyszło, to jeszcze obyło się bez palpitacji serca .
a smaczne też było:) dzięki autor anonimowy Jan 29, 2006
właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika już nie mogę się doczekać, ciekawe jak smakuję bo robi się je bardzo prosto i szybciutko pozdrawiam
~wisienka25 Jan 19, 2006
Heh, jesli jestes wegetarianinem, to zapewne moze byc UHT. W przepisie jest podane mleko sojowe z prostego powodu - jest to przepis dla wegan.
~hexio Jan 15, 2006
pyszne polecam to chyba najlatwiejsze ciasto do zrobienia
~aga Oct 30, 2005
czy zamiast mleka soojowego może być UHT??
Pozdrawiam i prosze odpowiedź na e-mail :] ~wujek.lenin@wp.pl Oct 23, 2005 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
kamysz12 Mar 11, 2018