7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

"Cygan" czy "Murzynek"

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Rezerwowe ciasto na każdą okazje. Zrobiłam w niezliczonych konfiguracjach 😊 Dzisiaj z orzechami włoskimi, podwójną ilością kakao i domowym dżemem z czarnej porzeczki. Do wieczora mój synek pochłonie 😂
kamysz12 Mar 11, 2018

moje udało się wspaniale! dodałam do ciasta pół tabliczki posiekanej czekolady, i oczywiście polewę czekoladową. czekoladowa czekoladowość! przepyszne, szybkie, przepyszne, proste, i przepyszne :D
orzechova Dec 27, 2014

Czy 200 stopni to nie zabójstwo? Moje ciasto ledwo odratowałam...
zielenieję Dec 25, 2014

Wersja z żurawiną i kwaśnymi jabłkami - pycha!
Ciasto niczego sobie jako przepis bazowy. Warto zapamiętać, można z tego zrobić szybkie codzienne ciasto przy niespodziewanej wizycie, jak i wypasiony torcik ;)
Luna7 Aug 9, 2014

Czy ktoś próbował w wersji bezglutenowej, np. na mące kukurydzianej?
~hipiska May 19, 2014

Zrobiłam dzisiaj na urodziny koleżanki z pracy, która nie jest vege, ale jest na diecie bezmlecznej i zawsze narzeka, że nie może nic słodkiego.
Nie dodawałam cynamonu. Zamiast cukru wanilinowego, esencja waniliowa, 2 łyżki kakao, kandyzowany ananas w kostce, dżem morelowy domowy, ale tylko 2 łyżki bo okropnie słodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast sody. Dodałam też pół tabliczki pokrojonej czekolady gorzkiej. Po upieczeniu (w tortownicy 21 cm średnicy) przekroiłam i przełożyłam tym samym dżemem morelowym. Całość oblałam polewą z rozpuszczonej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 łyżek kakao, 2 łyżek cukru, 2 łyżek wody i 2 łyżek oleju (tak zawsze robię polewę i wychodzi pięknie błyszcząca). Obsypałam wierzch drobno pokrojoną kostką ananasa kandyzowanego.
Zaniosłam do pracy i banalne ciasto cygan zostało nazwane tortem czekoladowo-egzotycznym. Musiałam przysięgać, że nie kupiłam w cukierni :)))
Zjedliśmy całość w 5 osób i jeden kawałek koleżanka zabrała dla swojego dziecka na spróbowanie.
Świetny przepis bo może być podstawą do wielu eksperymentów, szybko się robi i smakuje nawet bez polewy czy przekładania.
~Marta Feb 13, 2014


Mój pierwszy wegański murzynek, więc nie mam porównania, lecz jest przepyszny :) Malutkie dziureczki, bardzo mięciutki. Dodałam rodzynek, które wypłynęły na wierzch, gdy murzynek pękł wzdłuż w keksówce, i trochę się zwęgliły. Może następnym razem wysypię je po prostu na dno przed wlaniem ciasta ;)
Solshine Oct 28, 2013

Izabeli, Twój komentarz tak mnie rozbroił, że zrobiłam drugie podejście, bo pomyślałam, że moja ocena była zbyt pochopna. Tym razem użyłam mąki zwykłej 650 pół na pół z orkiszową pełnoziarnistą. Smak jest lepszy,, choć ciasto gorzej wyrosło. Użyłam też demerary zamist zwykłego cukru. Dodałam też przyprawy korzenne, które utłukłam w moździerzu w proporcji na oko. Ogólnie ta wersja jest wg mnie lepsza, choć dalej szału nie ma. Jednak jako ciasto codzienne jest ok. Zastanawiiam się nad wersją przekładaną, np.powidłami śliwkowymi lub masą z mascarpone.
vibeke Nov 25, 2012


Ciasto jest przegenialne :)
Dodałam daktyle i przyprawę piernikową i wyszło rewelacyjne! Dzięki za przepis :)
miu81 Nov 16, 2012

Specjalnie poszukałam tego przepisu, znakomite ciacho, akurat na takie dni, gdzie i czekoladka i cynamon... mniam! Ono sie zawsze udaje! Ale de gustibus... Ja się zachwycałam ciastem orzechowym (też stąd!), a moja kuzynka wręcz przeciwnie...
Vibeke, rób do skutku! za pierwszym razem czasem tak sie ma... :)
izabeli Nov 15, 2012


Murzynek jest przepyszny :) Robiłam go już milion razy i za każdym razem szybko znika.
Nula Nov 5, 2012


Upiekłam i serio nie rozumiem zachwytów nad tym przeciętnym i nudnym ciastem.
Trzymałam się przepisu, jedynie temperaturę dałam niższą , tj.180 stopni. Powtorki nie planuję, chyba, że rodzina zażąda.
vibeke Oct 31, 2012

wyszlo przepyszne! dzieki piekne za super prosty przepis :)
Namaste Oct 27, 2012


bardzo dobry
marchewka Oct 25, 2012

to i jeszcze razowe bananowe weszło na stałe do mojego jadłospisu, robię 1-2 na tydzień :)
dariak1987 Oct 23, 2012

Ja dodalam zurawiny , sliwki suszone , rodzynki , orzechy pycha !!!!!!!!!!!!!
eksperymentalna Oct 13, 2012

zrobiłam i przełożyłam konfiturą wiśniową, ale słabe połączenie :D następnym razem przełożę powidłami śliwkowymi/ marmoladą i będzie ok. w kąpieli wodnej rozpuściłam gorzką czekoladę i go całego nią 'umorusałam' plus ozdobione płatkami migdałowymi - ładnie wyrosło i wyglądało :)
dariak1987 Sep 30, 2012

to ciasto jest pyszne..po upieczeniu, następnego dnia wymyśliłam wersję alternatywną, zamiast kakao dodałam wiórki kokosowe i zamiast 3/4 szklanki mleka sojowego dałam 1/2 mleka sojowego i 1/4 soku ananasowego. Zamiast cynamonu dosypałam trochę suszonego ananasa i suszoną papaję, ciasto miało pyszny egzotyczny aromat ;) udało się upiec idealnie ;)
~ginger Jul 23, 2012

Wcale nie ma palącego posmaku
~Marta Jul 3, 2012


To moje pierwsze ciasto w życiu, do tego wegańskie. Jak na pierwszy raz wyszło dość dobre, z tym że chyba trochę za krótko piekłam (w prodziżu) i było odrobinę surowe chyba, ale mimo wszystko dało się zjeść. Ja dodałam jeszcze trochę skórki pomarańczowej i startych goździków.
mermezd Apr 21, 2012

Można jeszcze zrobić polewę z gorzkiej czekolady po upieczeniu ciasta.posypać orzechami albo wiórkami kokosowymi:)
~Agrest Apr 20, 2012

Znam ten przepis od mojej babci, która nazywała go kryzysowym piernikiem. Proporcje właściwie identyczne tylko u babci mleko było krowie i jeszcze łyżka tłuczonych goździków. Dżem domowy, babcia zawsze dawała śliwkowy. Acha i łyżeczka NIE ŁYŻKA sody.
Ciasto (jakiekolwiek) z łyżką sody na tylko 2 szklanki mąki musi być obrzydliwe. Nic dziwnego że tak wyrasta ale ja nie lubię tego palącego posmaku sody.
Jak zdarza mi się piec teraz to dżemu nie daję a zamiast tego garść albo dwie drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (takiej z cukrem przesmażonej). Nadaje ciastu wytrawnego smaku. I piekę w 150 stopniach. W 200 to by się zwęgliło po 45 minutach.
Wygląda na to że nasze babcie niechcący piekły wege-ciasto. Super że taki przepis przetrwał tyle lat.
~Olalalala Jan 5, 2012

Robię po raz kolejny !!! Moje sztandarowe ciasto, bardzo szybko się robi i jest pyszne. Inne ciasta mi nie wychodzą a to zawsze :-)
kamysz12 Nov 25, 2011


Ciasto fajne w smaku, choć moje nie dość że się mocno spiekło (piekłam dokładnie wg przepisu) to jeszcze przy krojeniu strasznie się kruszyło. Sama nie wiem, dlaczego..
kasiarka Oct 25, 2011

Moje naj ciasto! No i chyba jedyne jakie mi wychodzi zawsze :) Z polewą czekoladową, dżemem truskawkowym, bez cynamonu (nie miałam) i bez rodzynek itd. palce lizać!
RudyRydz Oct 12, 2011

ciasto jest super, ja robie w tortownicy i przekladam masa waniliowa ..bomba
~Siwa Oct 4, 2011

Ciasto wyszło bardzo smaczne. Ja do "murzynka" dodałam 2 średnie pokrojone drobno jabłka i mniej cukru (zwykłego i waniliowego). Pycha!
Felodrema Sep 30, 2011

wcześniej o dziwo nie dodałam kom, ale pyszne!!! właśnie robię po raz 2. a polewę zrobiłam, jak tu ktoś niżej podał. A i ja beż żadnych rodzynek itp.
~Ilona Sep 1, 2011

Słodzone kakao ma lecytyne sojową (przynajmniej te co patrzyłam, nie wiem czy wszystkie).
Co do przepisu to robiłam bardzo podobne, ale ja wrzuciłam za duzo orzechów i migdałów i to zdominowało smak murzynka... Ble, ja tam wole taki "czysty", ale jak kto woli :)
Smile Aug 27, 2011

jest super
~chantal Aug 18, 2011

tak podejrzewałam ;) wypróbuję ten przepis z dziką chęcią bo uwielbiam czekoladowe ciasta, tylko moja rodzinka upora się z sernikiem i pieguskami :P
orzechova Aug 1, 2011

Do wypieków dodaje się kakao naturalne (niesłodzone). :)
patrycccja Jul 29, 2011

moje pytanie zapewne wyda się wam idiotyczne,ale jakie kakao daje się do ciasta? takie czarne naturalne czy rozpuszczalne typu nesquik? :D
orzechova Jul 29, 2011

Genialny przepis ! Z pewnością jeszcze nie raz zostanie wykorzystany :) A ciasto polane czekolada i posypane wiórkami kokosowymi po prostu przepyszne !
bylejakosc Jul 3, 2011

Przepis jest bardzo udany :)
Dałam odrobine mniej niż 1 szklanka cukru
zamiast lyżki sody dałam łyżkę proszku do pieczenia0sode mialam ale dalam jednak proszek)
dżemu użyłam z czarnej porzeczki (mój ulubiony :P )
a cukru wanilinowego dalam mniej niz polowe torebeczki
dodatkowo dalam przyprawy do piernika
a po upieczeniu zrobiłam polewę z odrobiny,wody,odrobiny oleju , 3 łyżek kakao i 2 łyzek cukru
Ciasto ma świetny posmak i idealna strukture i jest o wiele smaczniejsze niż piernik mojej mamy który kiedyś jadłam kiedy nie byłam weganką...
OpenWorld Jul 2, 2011

zrobiony! użyłam mąki razowej, dodałam mniej cukru (a i tak jak dla mnie trochę za słodki, ale to już kwestia smaku), mniej oleju, trochę więcej wody. wrzuciłam podprażony sezam, słonecznik, rodzynki, migdałowe pozostałości po produkcji mleka. nie miałam dżemu więc zastąpiłam to tym, co pod ręką - pokroiłam brzoskwinię i zmieliłam część melona - wrzuciłam, zamieszałam, wrzuciłam na 40 min. pięknie wyrosło, smakuje naprawdę dobrze no i cudnie pękło na środku:) ach, dodałam też odrobinę mniej sody (nie lubię tego sodowego wrażenia na języku, a łycha to jednak sporo...) - mimo wszystko wyrosło świetnie, a sodki jakoś się nie czuje;)
polecam!
StakleneBombone Jun 30, 2011

WYŚMIENITY!!! nic dodać nic ująć ;)
olcia_g81 Jun 2, 2011

Robiłam go już parę razy i był świetny za każdym razem! na serio polecam:)
~Magda May 24, 2011

Do tego polewa czekoladowa...mniam..!
hagath May 17, 2011

dobre to ciasto
~Stalker_PL Apr 17, 2011

Bardzo dobre ciasto! cukier zastapilam miodem i dalam pol lyzki sody oraz mleko owsiane. Wyszlo :)
~shin Feb 6, 2011

Ja zawsze pyszny !
:)
Simao Jan 23, 2011

super piernik zawsze kojarzyl mi sie z wigilia ...
agnmid Jan 3, 2011

Zostało moim sztandarowym ciastem bo inne mi nie wychodzą ;-))
kamysz12 Dec 31, 2010

Troche (jak zwykle) zmodyfikowalam przepis. Jako lakto-owo-wege pozwolilam sobie dodac mleka UHT. Co wiecej olej zastapilam oliwa a sode proszkiem. Do tego dzem malinowy a po upieczeniu do kazdego kawalka lyzka serka brzoskwiniowego. Jakos nie jestem powalona. Mimo iz ciasto ladnie uroslo a cynamon wrecz wielbie tutaj mi kompletnie nie pasuje.... Nastepnym razem za rada komentujacych dodam tylko i wylacznie duzo bakalii. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
dak0ta Dec 18, 2010

Ciasto naprawdę łatwe i smakowało gościom niewegetariańskim:) dałam mąkę orkiszową z małym dodatkiem kukurydzianej, cukru 1/3 szkl., olej plus trochę wody, zamiast sody łyżkę proszku do pieczenia, dżemu 2 łyżki, ale z płatków róży, wanilię w proszku plus do tego rodzynki i migdały, reszta składników tak jak w przepisie. Wszystko to blenderem zmiksowałam i do piekarnika - co za prostota wykonania:)
jazgottt Nov 7, 2010

Paweł, wrzuć w Google hasło "murzynek" i "cygan ciasto" to zrozumiesz...
puszczyk Nov 5, 2010

szkoda, ze autor/ka ma rasistowskie poczucie humoru...
~pawel Oct 24, 2010

dzieki za ten przepis!!!
dziekuje puszczykowi za pomysl z mlekiem kokosowym.
odzywiam sie juz 4 rok po wegansku, a to dopiero moje pierwsze ciasto weganskie.

PYCHA!
grama Oct 16, 2010

To przepis który na stałe zagościł w mojej kuchni. :-)
Modyfikuję go w ten sposób, że nie dodaję cukru, a miód lub słód i mniej mleka lub wody (tak, na wodzie wychodzi równie smaczny). Wczoraj upiekłam to ciasto z mlekiem kokosowym i siekaną gorzką czekoladą jako tort urodzinowy oblany polewą z rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody czekolady i ozdobiony blanszowanymi migdałami. Poezja. :-)
puszczyk Sep 29, 2010

Zapomniałam dodać, że zamiast kakao dałam karob i dużo mniej cukru, bo tylko niecałe pół szklanki. W tej postaci wyszlo idealnie.
Alik Sep 25, 2010

Skusił mnie komentarz "jak mi wyszło to wszystkim wyjdzie" no i zrobiłam. Rzeczywiście nawet mi wyszło:) Rewelacja!
Alik Sep 25, 2010

pyszne wyszło !
polecam
kajka Sep 17, 2010

Weszłam na ta strone pierwszy raz od hohoho i jeszcze troche, nie pamietam juz nawet hasła ;)
Baaardzo mi miło że przepis mojej babci który tu podałam tak wielu osobom także sie spodobał :))

Życze wielu smacznych błyskawicznych Cyganków ;)))
~dawniej.. '...chryzantemka...' Aug 28, 2010

zrobiłam dzisiaj w połowie z mąki razowej, z paroma kroplami aromatu migdałowego zamiast cukru waniliowego i nie dosypałam kakao, tylko dodałam cztery rządki pokrojonej czekolady. a dżem brzoskwiniowy i tylko jedna kopiasta łyżka, bo mi się skończył. wyszło genialne! ciasto jest ciągle ciepłe i już została tylko połowa. ^^

to ciasto jest genialne, może być podstawą do tak ogromnej ilości smaków, że głowa mała. :)))
sonnentau Jul 4, 2010

Serdeczne dzieki za przepis! Szukalam go od lat. Pochodzi (wariacja) z mojego rodzinnego domu, babcia go nazywala piernikiem wojennym z racji niskich kosztow i ciut oszukanej receptury piernikowej (stad zapewnie "cygan").
~Polnocna Jun 5, 2010

Zrobiłam wczoraj, wyszło świetne :)
Na szczęście bez zakalca ;]
Sody nie dawałam w ogóle (akurat nie miałam)
Zamiast dałam proszek do pieczenia.
Dżem truskawkowy, i dodałam jeszcze płatki migdałowe i łyżeczkę przyprawy do piernika ;)
Mniam!
~Kaka Jun 2, 2010

Ciacho rewelacyjne! Dodałam daktyle i orzechy włoskie. Wszystkim smakowało, nawet tym najbardziej wybrednym!
Asianti May 24, 2010

Kozacko wyśmienity!
Polecam dodać kardamonu,dodaje jeszcze miodu i daktyli zamiast cukru.
Simao May 1, 2010

Moje pierwsze veganskie ciasto, które wyszło bez zakalca. Tylko,dodałam mleko sojowe czekoladowe, bo akurat taki miałam i stwierdziłam, że szkody raczej nie przyniesie.:)Wyszło pyszne.
~savage Mar 17, 2010

Mniaammm:)Jeśli wyszedł dla takiego beztalencia jak ja,to wyjdzie każdemu.
Jantra Mar 8, 2010

Pyszne :) Ja zamiast łyżki sody sypnęłam dwie łyżeczki proszku do pieczenia i jedną niepełną sody, poza tym piekłam placek 45 minut w 170'C i wyszedł idealnie. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz :).
Joszka Feb 16, 2010

Wychodzi super:) Robie kolejny raz i wszyscy sie zajadali. Mniam:)
~Silverka Feb 3, 2010

To ja jeszcze uzupełnię informacje Michu: objętościowo 1 łyżka = 3 łyżeczki. Czyli proszku też łyżka ;)
~pat Jan 28, 2010

Ja raz robiłem to ciasto z samą sodą. Później sypałem proszek bo on nie zostawia dziwnego posmaku. Z doświadczenia wiem, że trzeba do tego ciasta sypnąć bo może wyjść zakalec (dodawałem 3 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia). Cynamon i kakao po łyżce. Będzie wtedy intensywne w aromacie i kolorze -> prawdziwy Murzyn ;).
Rzadko robie coś trzymając się 100% przepisu wiec dla mnie to nie stanowi wielkiego problemu :).
~michu Jan 27, 2010

michu
no właśnie, że nie jest jasne. Jeszcze w życiu nie widziałem ciasta, do którego się daje stołową łyżkę sody, zawsze łyżeczkę, nigdy łyżkę. Czy po tak dużej ilości sody ciasto nie będzie piekące? to bardzo dziwne..Szkoda, że autorka przepisu nie posługuje się normalną terminologią "łyżeczka", "łyżka", to jednak nie jest to samo i po to się rozróżnia, żeby była jasność. Cynamonu też tam niby ma być cała stołowa łycha? bo znowu jest napisane "łyżka", tylko że bez "duża". W moim rozumieniu to znaczy, że się daje stołową łyżkę, a jeśli dodaje się, że ma być duża, to znaczy, że kopiata.
~marek Jan 27, 2010

lena; masz napisane łyżka (duża)...chyba wszystko jasne, nie?
~michu Jan 26, 2010

a w przepisie słowo "łyżka" to łyżka stołowa czy łyżeczka do herbaty?
~lena Jan 20, 2010

Na podstawie tego ciasta można zrobić świąteczny keks. Bez kakao tylko z bakaliami :).
~michu Jan 16, 2010

Polecam dorzucić paczkę wiórków kokosowych:P
Olga Jan 16, 2010

zrobilam 2 na swieta i do drogiego dodalam lyzke maki ziemniaczanej i jednego banana i tez rewelacja1
martta Dec 26, 2009

mnie rowniez ciasto sie udalo a bylo to moim pierwszym wypiekiem..:)polecam pychatka!
martta Dec 26, 2009

ciasto się udaje nawet ze słodem zamiast cukru i wodą zamiast mleka sojowego i na pewno nie potrzeba w nim jajek. :-) Polecam wersję z przyprawą piernikową i bakaliami.
puszczyk Dec 8, 2009

ciasto PYCHA ,nie robiłam nigdy placka bez jajek (nie jestem weganką)-bałam się że coś nie wyjdzie więc dałam 2 jaja.
Wyszło super ,słodkie ,wilgotne i ładnie wyrosło.
Nawet dziś : jeden dzień po upieczeniu jest jak wyjęte z piekarnika.
monika77 Nov 16, 2009

Pyszne ciasto! Z reguły nigdy żadne wypieki mi nie wychodziły, a ten wychodzi zawsze. Rośnie jak na drożdżach i jest bardzo pulchniutki. Znajomi, których częstowałam nie dowierzali, że to ciasto wegańskie:)
~Kamcia Oct 5, 2009

ciasto genialne:) zawsze jest było moim faworytem:)
~LeNa Sep 28, 2009

Świetne ciasto bo zawsze się udaje! ;) Mnie wyszło nawet, gdy zamiast mleka sojowego dodałem wodę.
Oczywiście super proste i szybkie w przygotowaniu, można dodawać dowolne bakalie i dżemy i zawsze wychodzi przedniej klasy. Polecam!!!
~Cino Jul 31, 2009

polecam dodać 1 łyżeczkę octu, bo wtedy jest bardziej puszystę, tzn jak sypiesz proszek to na to łyżeczka octu albo soku z cytryny no i on tak "puchnie" no i wymieszać. smaczne jest też jak się doda do samego ciasta paczkę wiórków koko. mniam
~asia Jul 30, 2009

Przed włożeniem do pieca posypcie wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Ciasto będzie lepiej wyglądało i smakowało :).
~michu Jul 26, 2009

Wyszło super, urosło mi dwukrotnie i jest pyszne!
ryfka Jun 23, 2009

Dziś upiekłam to ciasto...jest na prawdę smaczne, po upieczeniu posypałam je dodatkowo cukrem - pudrem i wygląda bardzo ładnie, martwi mnie jedynie zawartość kaloryczna...całe ciasto ma około 2700 kcal!...no ale całego sama na szczęście nie zjem ;)
~LadyValo Jun 2, 2009

Od dawna główkuję nad przepisem na wegańskie ciasto ucierane (tzn takie miękkie i puszyste, nie jak kruche) tylko nie czekoladowe. Chcę takie jasne, z owocami itd...
Jak myślicie, co by wyszło gdybym zrobiła z tego przepisu tylko bez kakao, np z marmoladą brzoskwiniową? Próbował ktoś może?`
Olga May 31, 2009

Super przepis! Wychodzi nawet w prodiżu :-) Ale nie macie wrażenia, że to raczej piernik niż murzynek?(chodzi mi o smak)
Ylajali May 31, 2009

Mi wychodzi idealnie- foremka...ymmm kwadratowa normalnie... ciasto nie rośnie tak bardzo ale zakalec nigdy nie wychodzi!
~Amens May 30, 2009

wyszedl zakalec :(((
Zrobilam wszystko wdl przepisu, moze mi ktos wyjasnic gdzie moglam popelnic blad? i jakiej foremki uzywacie do ciasta? moze malam zwy wymiar? Ciasto wogole nie uroslo :(
~day May 8, 2009

super przepis!
naszło mnie na ciasto i po ponad godzinie już było upieczone :)
pierwsza degustacja - megapozytywna :)
aagg May 2, 2009

bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo pyszne :)
agapotrykus Mar 13, 2009

robiłam to ciasto już kiedyś. jest naprawdę mega proste do wykonania i wspaniałe.
jovana Mar 4, 2009

pieke to ciasto od lat, jest swietne. dzisiaj zrobilam z proszkiem do pieczenia, przyprawa do piernika i duza iloscia kakao. z mlekiem sojowym i bez dzemu, i cukru tez mniej. upieklam w formie muffinek i jest rewelacyjne, jak zawsze. pyszne na cieplo z dzemem
aleksandra Jan 25, 2009

aha...tylko ja dalam na nieco mniej niz 200'C i juz po niecalej pol godzinie bylo gotowe
Nasturcja81 Dec 16, 2008

właśnie upiekłam...pychotka!Do tego proste,nie moze nie wyjść!
Nasturcja81 Dec 16, 2008

przepyszne:)
kiń Dec 7, 2008

Właśnie się piecze. Dodałam kilka malutkich kawałków bezmlecznej czekolady. Następnym razem użyję ciemnej mąki i porównam smak.
Cytrynka Nov 13, 2008

Musze przyznać że wychodzi dobre ciasto. Akurat moje lekko się "przyjarało" od spodu, ale to jest do nadrobienia ;).
~michu Nov 12, 2008

piekłam podobne ciacho i wsród znajomych zdobyło uznanie jako ciasto bez jajek przede wszystkim. i pyszne.polecam
sita108 Oct 1, 2008

mój ukochany przepis!!! odporny na rózne modyfikacje i za kazdym razem przepyszny :)

ja dodam tylko że polecam zamiast sody proszek do pieczenia (tylko nie łyżeczkę! ale tyle ile piszą na opakowaniu proszku). Niektóre osoby źle reagują na ciasta na sodzie ;)
~:) Sep 20, 2008

To jest moje pierwsze wegańskie ciasto i prawdę mówiąc lepszego jeszcze nie miałam okazji wpałaszować:)Nigdy nie przepuszczałam że wyjdzie takie smaczne bez jajek. A jednak...

Ale w smaku nie przypomina mi "Murzynka" tylko pierniczka:P
gacia1992 Aug 25, 2008

ciasto samo w sobie pyszne - nie moglam sie powstrzymac, zeby nie wyjadac jeszcze surowego z michy. sypnelam szczodra reka cynamonu, co bynajmniej murzynkowi nie zaszkodzilo.
jednak pieklabym w mniejszej temperaturze - obstawiam 150 stopni przez 45 min, gdyz nawet 180 zrobilo z niego najczarniejszego czarnego murzyna..

niemniej - superprzepis!
~bajeczka Aug 21, 2008

ciacho dobre ale w przepisie podajesz czas pieczenia 45 min moje było już bardzo twadrę po 20 min i troskę przypalone ,ale w smaku dobre ja robiłam na mleku krowim dla rodzinki smakowało im:)
patusiek16 Jun 29, 2008

Moje ulubione ciasto :) Ja jak nie mam mleka sojowego ani żadnego innego robię po prostu na wodzie i też wychodzi pycha. Tylko że zazwyczaj dodaje trochę więcej mleka/wody. Wtedy jest delikatniejsze. I koniecznie wiórki kokosowe. Z dżemem wychodziło mi zazwyczaj kwaskowate więc usunąłem dżem z przepisu. Dziś będę robił to ciacho z okazji moich urodzin bo w torty mi się bawić nie chce.
Pawelek Jun 27, 2008

Do anonima : nie chciałabym próbować tego ciasta, jeśli zamiast sody dodasz soli :D
A Murzyna jutro robię. Pierwszy raz po wegańsku. Zobaczymy, jak to wyjdzie...
CzarnaWdowa May 26, 2008

pycha! wprawdzie mi sie troche spiekl i ma sucha skorke, bo 200 st okazalo sie za wysokie, ale jest bardzo dobry, nie za slodki (dalam troche mniej cukru). moje pierwsze weganskie ciasto:)
chioma Apr 5, 2008

CZY ZAMIAST SODY MOŻNA DODAĆ SOLI ?!
autor anonimowy Dec 23, 2007

PYSZNE CIACHO!!!
autor anonimowy Dec 23, 2007

bardzo dobre ciacho !!!
autor anonimowy Dec 23, 2007

Yummy, yummy. Pyszne ciacho. Tylko z braku mleka sojowego zastąpiłam je zwykłym UHT. Ale już koleżanka o przepis prosiła :)
~Margolcia Dec 18, 2007

"Nalatwiejsze ciasto w swiecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic sie go nie piecze, tak, tak, tak" ;p

Smaczne, tanie, proste, szybkie i sycace! Moje jedyna uwaga to za duzo cukru jak dla mnie.
~Suhy Oct 8, 2007

ciacho upieklam dzis, z marmolada pomaranczowa, rodzynkami, orzechami wloskimi, piniowymi i migdalami, z mlekiem krowim. Wyszlo pyszne :)
~Anemone Oct 5, 2007

krowy muszą zachodzić w ciąże zeby dawac mleko poniewaz zwierze daje mleko tylko w okresie laktacji a u krów trwa ona długo bo prawie cały rok (za wyjątkiem okresu tzw zasuszenia czyli pewnien czas przed porodem)
~Olla Sep 28, 2007

czy zamiast mleka sojowego mogę dać kokosowe lub owsiane? bo akurat tylko takie mam...
~znikam Jul 31, 2007

poprostu rewelajca:)
~wegetka Jul 22, 2007

nie polecam mleka sojowego tym, dla których liczy sie zdrowe i ekologiczne odzywianie... Czy wiecie, ze cala soja na swiecie jest juz modyfikowana genetycznie?! I nie wierzcie npisom informujacym "niemodyfikowane genetycznie". Tak naprawde wszystko sie juz przemieszalo i nic niczego nie mozemy byc pewni..
~Dianka Jun 27, 2007

Yyy wszystko zrobiłam wg. przepisu, w piekarniku trzymałam dokładnie 45 minut, a opadł na środku i jest właśnie tam trochę hm.. gęsty. Nie wiecie może, dlaczego ?
~matryna Jun 18, 2007

Dzemy sante sa bezpieczne, dodaja do nich pektyne ;)
~Silverka Jun 9, 2007

ale chyba najbezpieczniej dżemy wyrabiać samemu.
żelatyna była kiedyś, zdaje mi się, w dżemach "łowicz", ale pewna nie jestem... od daawna nie kupowałam...

a ciasta jeszcze nie próbowałam ale na pewno kiedyś zrobię, jak będę miała chwilę wolną :)
~znikam Jun 5, 2007

ja jeszcze nie spotkalam zadnego dżemu z żelatyna, w wiekszosci jest tam pektyna takze spoko :)
~en May 18, 2007

Albo agar agar, ale maluczko tych firm
~Kaśka May 18, 2007

są dżemy gdzie zamiast żelatyny wieprzowej używa się specjalnego cukru żelowego.
~Alex May 11, 2007

Wydaje mi się, że kiedyś widziałam w składnikach dżemu żelatyne. Czy to możliwe? Jeśli tak to w jakich dżemach/powidłach jej nie ma?
~Veget Apr 8, 2007

zamiast kakao, ktore jest niezdrowe, warto uzywac karobu
~dusia Mar 22, 2007

ee....krowy by dawac mleko nie musza zachodzic w ciaze nie weisz ze te ktore sa aktualnie wychodowane daja je poprostu codzienie bez potrzeby doprowadzania do ciazy...;/
~noname Mar 21, 2007

super przepis, bardzo szybko się robi, ale 200'C okazało się zbyt dużo i się troszkę rzyczerniło;)polecam 180'C
dzięki, pzdr
Joanna Mar 11, 2007

czy lyzka (rozumiem ze chodzi o stolowa) sody to nie za duzo? boje sie ze bedzie buzie rozpychac?
~ola Jan 25, 2007

może ktoś coś poradzi, ciasto wychodzi strasznie kruche, dawać więcej mleka sojowego?
~michal Jan 13, 2007

bardzo dobre i latwe do zrobienia, polecam:)
~sunflower_ren Sep 11, 2006

dzieki za przepis, ciasto jest wspaniale i wychodzi zawsze :) Ja robie je zawsze inaczej, np. bez kakaa, za to z wielgaaaachna iloscia suszonych moreli i sliwek i wszystkimi mozliwymi bakaliami. Mniam :)
~anucha Aug 13, 2006

czy na pewno cała szklanka cukru? to musi być strasznie słodkie?
~falka Jul 27, 2006

Jki smak dżemu będzie najlepszy do tego ciasta?
~Paulina Mar 23, 2006

Świetne ciasto! Łatwe do zrobienia i pyszne :)
~aventia Mar 22, 2006

cześć!
co się stanie jeżeli do ciasta nie dodamy sody ani proszku do pieczenia?
czy wtedy to będzie niejadalne;-)?
~papay1974 Feb 2, 2006

pełny szacunek. nie dość,ze wyszło, to jeszcze obyło się bez palpitacji serca .
a smaczne też było:) dzięki
autor anonimowy Jan 29, 2006

właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika już nie mogę się doczekać, ciekawe jak smakuję bo robi się je bardzo prosto i szybciutko pozdrawiam
~wisienka25 Jan 19, 2006

Heh, jesli jestes wegetarianinem, to zapewne moze byc UHT. W przepisie jest podane mleko sojowe z prostego powodu - jest to przepis dla wegan.
~hexio Jan 15, 2006

pyszne polecam to chyba najlatwiejsze ciasto do zrobienia
~aga Oct 30, 2005

czy zamiast mleka soojowego może być UHT??
Pozdrawiam i prosze odpowiedź na e-mail :]
~wujek.lenin@wp.pl Oct 23, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas