Idealne to danie na przystawkę, bowiem pieczenie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Robię je zawsze na początku i podaję gościom, by mogli w spokoju poczekać na resztę potraw, a nie przełykać ślinę w oczekiwaniu, kiedy zapachy grillowanych potraw ich nosów dobiegają.
Kuchnia polska
Proponuję, aby pieczenie pączków zrobić jako gwóźdź programu spotkania towarzyskiego z najbliższymi sercu przyjaciółmi. Zabawa przednia, a ucztowanie zasłużone.
Mimo swojej nazwy jest to zupa dość wytworna i ogromnie lubiana przez dzieci. Jest to przepis bardzo stary. W mojej rodzinie, wg tego przepisu gotowała praprababka, prababka, babka, ja i następne pokolenia mam nadzieję nic w przepisie nie zmienią.
Jest to mój własny przepis zainspirowany pragnieniem wyrwania się z kuchni tradycyjnej i mimo to opierający się na także niespisanych doświadczeniach ludzi, którzy kiedykolwiek i gdziekolwiek przygotowywali potrawę wolną od przymusu zabijania zwierząt.
Frytki robić każdy potrafi, ale czy każdy potrafi zrobić je tak, by były chrupkie, że aż lekko trzeszczą w buzi? Rzecz jest tylko odrobinę bardziej pracochłonna od zwykłego smażenia frytek, a radości i smakowitości znacznie więcej!
Doskonałe to danie na deser. Spróbujcie koniecznie - zaiste to bardzo zacne połączenia smaków z dwóch różnych bajek. Danie to o bardzo ciekawym smaku. Pomysł pochodzi od mojej przyjaciółki, która miała okazję być w Meksyku kilka lat. Niezwykłość tego dania polega na połączeniu słodkiego smaku ananasa z piekącą papryką.
Sama nigdy tego dzieła jeszcze nie stworzyłam, ale delektowałam się jego smakiem. To nie jest do jedzenia, a do przeżywania wrażeń smakowych. Tak jak człowiek potrafi zachwycić się urodą krajobrazu, czy brzmieniem muzyki, tak odbiera ten niezwykły tort zmysłem smaku.