7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Willow

Data ostatniego logowania: Feb 9, 2013
Napisz do użytkownika

Najnowsze komentarze użytkownika [7]

Pączki wegańskie (wegańska)
Pierwszy raz w życiu robiłam pączki i nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Babcia się dopytywała, jak zrobiłam takie dobre pączki bez jajek ;-) Dodawajcie tofu, bez niego też wychodzi, ale ono zmienia smak i konsystencję ciasta na lepsze (u mnie ok. 300g). Ja dodałam też szczyptę soli, skórkę pomarańczową i aromat waniliowy (polecam, pachniało pięknie w całym domu).
Willow Feb 9, 2013

Muffinki jabłkowo-cynamonowe (wegańska)
Zrobiłam dzisiaj w ramach poprawy paskudnego nastroju. Nastrój poprawiony :-)
Jak zwykle podjadałam jeszcze gorące i wydały mi się zbyt mokre w środku i takie... bez smaku. Dopiero po ostygnięciu stają się dobre, więc nie podjadać! ;-)
Dałam 2/3 szklanki nierafinowanego cukru i były słodkie (a miałam kwaśne jabłka), więc jak ktoś nie lubi słodkiego, to 1/2 wystarczy. Trochę czuć mąkę.
Naprawdę można dać samą wodę? Nigdy nie piekłam bez tłuszczu, więc teraz też przezornie zmieszałam wodę z olejem. Jednak jeśli się da (?) wolałabym samą wodę - zawsze to parę kalorii mniej.
Willow May 28, 2012

Muffinki kakaowe (wegańska)
Pasowałyby mi tu wiśnie :-)) Idealne, można spokojnie zmniejszyć ilość sody o połowę, i tak ładnie urosną.
Willow Feb 15, 2012

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Properku, nie rozumiem, po co dodawać niezliczoną ilość komentarzy o tym, jaka to zupa jest obrzydliwa. Nie zaśmiecajmy Puszki! Masz prawo do własnej opinii, ale wystarczyłoby napisać, że ci nie smakuje i podać przyczynę ;-)
Według mnie zupa jest pyszna (mówi to zaciekła przeciwniczka pomidorów w stanie ciekłym). W dodatku tania i szybka. Po kilkukrotnym przygotowaniu wprowadziłam jednak drobne zmiany (chyba każdy tak robi?): paprykę i pomidora obieram ze skórki, dodaję trochę pomidorów z puszki i czosnek granulowany zamiast świeżego, a sól równoważę niewielką ilością cukru. Aha, i paprykę wrzucam dopiero do garnka, jest wtedy twardsza i bardziej wyczuwalna.
A jeśli komuś przeszkadza rzadka konsystencja (którą ja bardzo lubię) może warto zakręcić parę razy blenderem w garnku?
Willow Feb 12, 2012

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Pierwsza próba i ciacho niestety nie wyszło :-( Urosło bardzo ładnie, ale w środku jest prawie surowe, choć piekłam pełną godzinę. Mimo to spróbowałam i w smaku jest świetne! Zamierzam zrobić drugie podejście - tym razem dam tylko połowę mąki razowej i zmniejszę wszystkie proporcje do 3/4, bo mam wrażenie, że było trochę za wysokie na moją foremkę. Mam nadzieję, że wyjdzie, bo smakuje naprawdę obłędnie! ;-)
Willow Feb 8, 2012

Ulubione przepisy użytkownika [3]

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Muffinki jabłkowo-cynamonowe (wegańska)
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)







 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas