7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kasza gryczana + selerAsia: "Było pyszne. Wiem, że nie jest to może odkrycie Ameryki, ale na taki szybki obiad w tygodniu w sam raz."
Średnia ocena:
[4.3
z 6 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [6]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kasza gryczana - pół woreczka
cebula olej do smażenia - łyżka seler - kawałek wielkości małego jabłka sól papryka ostra kurkuma natka pietruszki i szczypiorek do posypania Przygotowanie:Wykombinowałam [...] całkiem smaczny obiadek z tego co miałam akurat w lodówce. Zaczęło się od tego, że zostało mi pół woreczka kaszy gryczanej z poprzedniego dnia. Przejrzałam lodówkę... oj... niewiele tam było.
Podsmażyłam na łyżce oleju cebulę. Po chwili dodałam starkowany na dużych oczkach kawałek selera i ciut wody, poddusiłam z 10 minut. Przyprawiłam solą, papryką ostrą i kurkumą. Wymieszałam z kaszą. Do tego, już na talerzu, duża ilość natki pietruszki i szczypioru.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Kaszę gryczaną gotuję tak jak nauczyła mnie babcia... żadnych woreczków! Wygląda to trochę inaczej, niż czytałam na stronie, ale może ktoś ma ochotę spróbować? Oprócz wody, garnka, kaszy potrzebna gazeta. I koc. I wrzątek w czajniku.
zagotować 3/4 szkl.wody, dodać łyżkę oliwy. Posolić, o ile ktoś lubi. Ogień średni. Wsypać szklankę kaszy, pomieszać. Woda wchłonie się prawie od razu. Zalać wrzątkiem z czajnika tak na centymetr-do dwóch ponad kaszą. Pomieszać. Teraz wchłonięcie wody potrwa ciut dłużej. I zalać raz jeszcze, też ok. 2 cm. Proszę mi wierzyć, to się robi automatem po paru razach! Spróbować, ziarenka powinny być lekko twardawe (jeśli są zbyt twarde, dolewamy wody po raz trzeci), a w kaszy na dnie po przegarnięciu łyżką widać przy dnie wodę. I teraz szybko: na garnek pokrywka, garnek na rozłożoną gazetę, zawijamy rogami gazety na krzyż i pakujemy na kwadrans pod koc. Po kwadransie kasza "dochodzi" i jest ok. Ale może stać i godzinę. Co dla mnie bardzo ważne: nigdy się nie klei (to ta oliwa) i nie jest rozciapciana. Podgrzewana na patelni w zasadzie nie wymaga już tłuszczu, chyba że odrobina masła do zapachu... ~nirvana Sep 16, 2013
Bardzo smaczne, chociaż zrobiłam w minimalistycznej wersji: tylko seler, cebula i sól.
anatemka Feb 3, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń) Zielona kasza gryczana (wegańska) Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska) Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska) Kasza gryczana z jajkiem sadzonym (ovo-wege) Kasza gryczana z serem twarogowym (bez ograniczeń) Kasza gryczana z porem i pomidorami (wegańska) Kasza gryczana z dynią i pomidorami (wegańska) Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Asia Sep 16, 2013