7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kasza gryczana + seler

Asia: "Było pyszne. Wiem, że nie jest to może odkrycie Ameryki, ale na taki szybki obiad w tygodniu w sam raz."

Średnia ocena: [4.3 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kasza gryczana - pół woreczka
cebula
olej do smażenia - łyżka
seler - kawałek wielkości małego jabłka
sól
papryka ostra
kurkuma
natka pietruszki i szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Wykombinowałam [...] całkiem smaczny obiadek z tego co miałam akurat w lodówce. Zaczęło się od tego, że zostało mi pół woreczka kaszy gryczanej z poprzedniego dnia. Przejrzałam lodówkę... oj... niewiele tam było.

Podsmażyłam na łyżce oleju cebulę. Po chwili dodałam starkowany na dużych oczkach kawałek selera i ciut wody, poddusiłam z 10 minut. Przyprawiłam solą, papryką ostrą i kurkumą. Wymieszałam z kaszą. Do tego, już na talerzu, duża ilość natki pietruszki i szczypioru.
Nadesłał(a) pat, dnia: Dec 27, 2002
Źródło/autor przepisu: Asia z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nirvana wszystko fajnie, ale niby po co robić tyle zamieszania z tą kaszą? Wystarczy przecież tylko na jedną szklankę kaszy dać dwie szklanki wody (czy jakoś tak ;)i poczekać aż się ugotuje. Mi tam by się nie chciało się co 5 minut dolewać wody i jeszcze specjalnie garnek owijać kocem. :P
~Asia Sep 16, 2013

Kaszę gryczaną gotuję tak jak nauczyła mnie babcia... żadnych woreczków! Wygląda to trochę inaczej, niż czytałam na stronie, ale może ktoś ma ochotę spróbować? Oprócz wody, garnka, kaszy potrzebna gazeta. I koc. I wrzątek w czajniku.
zagotować 3/4 szkl.wody, dodać łyżkę oliwy. Posolić, o ile ktoś lubi. Ogień średni. Wsypać szklankę kaszy, pomieszać. Woda wchłonie się prawie od razu. Zalać wrzątkiem z czajnika tak na centymetr-do dwóch ponad kaszą. Pomieszać. Teraz wchłonięcie wody potrwa ciut dłużej. I zalać raz jeszcze, też ok. 2 cm. Proszę mi wierzyć, to się robi automatem po paru razach!
Spróbować, ziarenka powinny być lekko twardawe (jeśli są zbyt twarde, dolewamy wody po raz trzeci), a w kaszy na dnie po przegarnięciu łyżką widać przy dnie wodę. I teraz szybko: na garnek pokrywka, garnek na rozłożoną gazetę, zawijamy rogami gazety na krzyż i pakujemy na kwadrans pod koc. Po kwadransie kasza "dochodzi" i jest ok. Ale może stać i godzinę. Co dla mnie bardzo ważne: nigdy się nie klei (to ta oliwa) i nie jest rozciapciana. Podgrzewana na patelni w zasadzie nie wymaga już tłuszczu, chyba że odrobina masła do zapachu...
~nirvana Sep 16, 2013

Bardzo smaczne, chociaż zrobiłam w minimalistycznej wersji: tylko seler, cebula i sól.
anatemka Feb 3, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Zielona kasza gryczana (wegańska)
Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska)
Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska)
Kasza gryczana z jajkiem sadzonym (ovo-wege)
Kasza gryczana z serem twarogowym (bez ograniczeń)
Kasza gryczana z porem i pomidorami (wegańska)
Kasza gryczana z dynią i pomidorami (wegańska)
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas