7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu

Z chlebami bezglutenowymi nigdy nic nie wiadomo, jednak po dwóch, czasem niestety i trzech próbach, w końcu wychodzi taki, o jakim marzyliśmy. Warto więc próbować, a zacząć można np. od takiego bazowego przepisu, który powstał na skutek eksperymentowania z kilkoma innymi przepisami ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

450 ml wody
2 łyżki oleju
250 g mąki gryczanej
250 g mieszanki mąk
(u mnie 100 g ryżowej + 100 g amarantusowej + 50 g kukurydzianej)
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 paczuszka drożdży suchych


oraz średnia cebula

Przygotowanie:

Składniki dajemy do maszyny w takiej kolejności, jak to jest podane wyżej: tak więc kolejno mokre, suche, a na koniec, w przeciwnych rogach pojemnika, sól, cukier, a drożdże na środek albo tam, gdzie cukier.

Cebulę drobno kroimy i smażymy pod przykryciem, aż zmięknie. Można przyprawić ją wg uznania, co nada chlebowi dodatkowego smaczku.

W międzyczasie, gdy cebulka robi się na patelni, zaglądamy do maszyny. Pilnujemy, by ciasto miało prawidłową konsystencję.
Jeśli za bardzo lepi się do ścianek, trzeba dosypać trochę mąki. Jeśli mieszadła nie są w stanie pracować - trzeba dolać trochę wody. Wszystko zależy od tego, jakiej użyliśmy mieszanki mąk.
Dobrze zrobione ciasto powinno trzymać się mieszadeł i z czasem, gdy działać będzie na nie ciepło, przypominać fakturą marshmallows.

Gdy automat wzywa po dodatki, dodajemy cebulę i np. jakieś ziarna (słonecznik, dynia etc.)

Wskazówki i uwagi:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Jeśli ciasto nie urośnie, i tak zostawmy je do upieczenia, bo to, co wyjdzie, też będzie jadalne, choć nie piękne ;) Następnym razem zwiększamy porcję drożdży lub bardziej staramy się o prawidłowe rozłożenie składników w czasie wsypywania.

Swój automat ustawiam na chleb średnio spieczony, ale myślę, że można kombinować ze stopniem spieczenia.
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: Feb 19, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Czy można dodać cebulę suszoną zamiast podsmażanej ?
~Franek Feb 17, 2015

Witam,
na jakim programie należy to piec? Na bezglutenowym (wtedy nie mam możliwości wyboru wagi ani wypieczenia)?
czy na normalnym (czas ok. 3h)?
~Demoiselle Oct 4, 2014

Przy takiej ilości składników ustawiam na 1kg i do średniego wypieczenia.
Chelonia Jul 29, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb gryczany (wegańska)
Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska)
Wegańskie jajka bezglutenowe (wegańska)
Wegański omlet bezglutenowy (wegańska)
Czekoladowe muffinki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Chleb żytni cebulowy na zakwasie (wegańska)
Domowy wegański chleb (wegańska)
Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe) (wegańska)
Wegańskie bułeczki na parze (bezglutenowe) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas