Ciecierzyca świetnie się komponuje z sałatami, jej dodatek nawet najprostszą sałatkę przemienia w wartościowy i sycący posiłek. Przepis bazowy, można oczywiście modyfikować według gustu.
Kolejny przepis z niemieckiej strony - okazuje się, że niemieccy weganie mają nawet sporo przepisów na topinambur. Surówka ponoć smaczna, też muszę wypróbować :)
Przecier ten warto dodawać do herbaty oraz do herbatek ziołowych i owocowych, bo posiada kwaskowaty smak przypominający cytrynę. Działa leczniczo i orzeźwiająco. Pragnienie doskonale gasi herbata miętowa z przecierem z rokitnika.
nn: "Sok pokrzywowy wspaniale odtruwa organizm z toksyn. Z uwagi na łatwo przyswajalne żelazo i kwas foliowy jest skuteczny przy anemii. Skutecznie wzmacnia organizm, działa moczopędnie i wspomaga pracę trzustki. Pity bez cukru obniża jego poziom we krwi. Systematycznie stosowanie soku pomaga przy kuracji przeciwłupieżowej, przeciwtrądzikowej i przeciwreumatycznej."
Super napój na zmarznięte popołudnia i wieczory. Ziółka grzeją, osuszają, więc są dobre przy katarze i kaszlu.
Przy przeziębieniu można zwiększyć ilość imbiru, przy kaszlu - lukrecji, a jak wyjątkowo zimno, to dodać pieprz cayenne.
Euridice: "Zupkę (w sumie powinnam napisać: papkę) charakteryzuje wysoka zawartość żelaza. :) Powinniśmy otrzymać smakowite danie, z wyraźną nutą morską (glony ;) ). Melanż smaków: szczypiorkowego, natki i bazylii uważam za bardzo udany, Lusia też, bo zjadła wszystko w mgnieniu oka. Drobna surowa marchewka to element pro-witariański ;)"