puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Sos Hoisin (Hoisin Dziung)
autor: owa
dieta: wegańska
Tradycyjny chiński sos o gęstej konsystencji, charakterystycznym słodko-ostrym smaku i czosnkowym aromacie. Szczególnie popularny w kuchni kantońskiej. Pasuje do potraw pieczonych, smażonych, grillowanych i gotowanych. Używany jako dip m.in. do spring rolls (sajgonek). Stosuje się go także do marynat.
-
Sos holenderski w wersji vegan
Podawać z brokułami lub szparagami.
-
Sos imbirowy
autor: pat
dieta: wegańska
Ki: "Co do imbiru: świeżo starty ma przepiękny zapach, polecam więc rewelacyjny sos imbirowy. (Przepis z przedszkola ekologicznego w W-wie).
Jest dość ostry. W oryginalnym przepisie podaje się go do kuleczek z ryżu pełnego, obtoczonych w prażonym ziarnie sezamowym."
-
Sos majonezowo-chrzanowy
autor: Kuna
dieta: wegańska
Trudno mi się było na początku przekonać, że coś dobrego z tego wyjdzie... ale w końcu spróbowałam i faktycznie! Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub dip. Pyszny i łagodny.
-
Sos majonezowy z kaszy jaglanej
Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
-
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem
Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.
-
Sos musztardowy na bazie żółtka
autor: Rena
dieta: ovo-wege
Sos zimny.
-
Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji
Sugerowałam się prawdziwym pesto z pomidorów, parmezanu i orzeszków.
-
Sos pomidorowo-słonecznikowy
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać z sałatą. Pasuje tez do kasz, gołąbków.
-
Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego
Przepyszny sos wzorowany na tradycyjnym tatarskim, świetny do kanapek, sałatek, wege "mięsa", naleśników, co tylko chcecie. Ja pieczarek nie dodałam, bo po prostu nie miałam pod ręką, ale wy śmiało dodajcie ;)
-
Sos vinegrette czosnkowo-ziołowy
autor: ruta
dieta: wegańska
Sos jest przepyszny! Polecam przeróżne modyfikacje :)
-
-
-
-
Sos z prażonego słonecznika
Przepis dostałam mailem od autorki bloga Sojaturobię w 2012 roku (wtedy jeszcze blog wegetarianka.blox.pl). Sos jest pyszny i niesamowicie aromatyczny, zawsze podaję go z kaszą, a z uwagi na niskie walory estetyczne sosu - obowiązkowo w towarzystwie ładnej surówki i kotlecików ;).
-
Sos z tofu z gałką muszkatołową do pieczonych warzyw
Ma delikatny i specyficzny smak. Idealnie pasuje do pieczonej cukinii i klusek z kaszki kukurydzianej.
-
Surowy sos selerowo-koperkowy do warzyw
Pyszny, leciutki, odświeżający sos. Świetnie nadaje się do sałaty, surowego szpinaku, brokułów, kalafiora itd.
-
-
Tarator bi eljoz (sos z tahini z migdałami)
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "przepis dostałam kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie".
-
Tarator (libański sos z tahini)
autor: pat
dieta: wegańska
Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "Przyznaję bez bicia, że niewypróbowany, ale dostałam go kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie - więc sądzę, że przepis jest wiarygodny."
-
Tatarska omaćka (sos tatarski)
Smakuje inaczej i wg mnie o niebo lepiej od "słoikowych-sklepowych" kuzynów ;) Genialny do warzyw z patelni, do frytek, do kanapki z ogórkiem i jak się dzisiaj przekonałam - do słonych racuszków ;)
-
Tortilla z nadzieniem
Proste danie, a jakie smaczne :) W domu wszystkim bardzo smakowało :)
-
Wegański sos serowy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Myślę, że sos ten posmakuje wszystkim osobom, którym brakuje sera w np. sosach do makaronu. Nie ciągnie się, ale całkiem dobrze imituje serowy smak. Świetnie smakuje z warzywami czy w wegańskiej wersji mac 'n' cheese. :)
-
Wieloowocowy sos vinaigrette (winegret)
autor: Rena
dieta: wegańska
Ten świeży, łagodny sos vinaigrette nadaje się do wiosennych i letnich surówek.
|