7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Muffiny bananowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

ja robię z mąką ryżową 1 szklanka, a druga pół na pół gryczana i żytnia jasna. wychodzą pycha.
~ankape Jun 24, 2016


nie dałam cukru a i tak bardzo, bardzo słodkie. Cukier nie jest tu potrzebny.
mimikra87 Jun 2, 2016


robiłam je już kiedyś x lat temu, dziś była powtórka, są świetne. cukru dałam tylko łyżkę (trzcinowego), bo jadł je też mój 7-miesięczniak. następnym razem w ogóle nie dodam, tylko banany muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. mąka to pół na pół biała i pełnoziarnista pszenna. kusi mnie dodatek ryżowej - próbował ktoś?
aha, dodałam też chlust mleka, bo ciasto było za gęste.
majczi Apr 10, 2016

Upieklam je na przyjazd mojego brata weganina. Myslalam ze sam bedzie je jadł, bo ja wole pełnomleczne normalne. Spróbowałam i chyba nie upieklam juz innych. Dziękuję za przepis
~nora Jul 18, 2015

Jaką mąkę dodac? Zwykłą pszenną czy może byc np ryżowa,kukurydziana?
~aga Feb 18, 2015

Mistrzostwo świata!!!Nie ma smaczniejszych!!! Odkąd poznałam ten prosty, a jakże rewelacyjny przepis, już nie piekę innych :-) Caaała rodzina tylko o te prosi :-)
~Dorota Dec 31, 2014

Dziękuję za ten "elastyczny" przepis - ostatnio testuję sporo nowości, często niestety z mizernym (zakalcowatym) skutkiem, natomiast te muffinki wspaniale się udały.
Użyłam 4 spore banany, cukru mniej niż w przepisie, połowę mąki podmieniłam na pełną z komosy - muffinki pięknie wyrosły i bardzo smakowały całej wybrednej rodzinie. :-)
~Paulina Oct 14, 2014

OMG! Jakie one pyszne! :D Do 5 wielkich bananów nie dałam całej szklanki cukru (na drugi raz dam jeszcze ze 2łyżki mniej), ale za to ok.2 łyżek mleka kokosowego, a do drugiej części dodałam trochę karobu. Są obłędne :) W sumie ciasto jest tak dobre, że można je wyjadać z miski na surowo ;)
A podane z kleksem bitej "śmietany" kokosowej - niebo w gębie.
agamaja Aug 14, 2014


Bardzo fajny przepis, rzeczywiscie "podatny" na modyfikacje. :)
Ale czy sody i soli nie jest ciut za duzo? Czy moze u mnie byly zbyt wyczuwalne, bo nie dodalam cukru?
martusiak Jul 16, 2014

Nat, mokre i suche ręcznie, wszystkie razem najlepiej też ręcznie, miesza się wszystko bardzo łatw, a mikser może przedobrzyć i muffiny nie wyrosną
Niflheim Jul 13, 2014

Mieszamy mokre i suche składniki mikserem czy ręcznie?
~Nat Jul 13, 2014

Wyszły super, pomimo braku moich umiejętności. Nie miałam tylu bananów i dodałam starte jabłko. Pozdrawiam
~Patrycja Feb 19, 2014

Mniam, ale pyszne i nieźle urosły.
Zmieszałam białą mąkę i mąke razową i oczywiście pół szklanki cukru wystarcza w zupełności.
Kawałki banana w środku (niedokładnie zmiażdżyłam) sprawiają, że smakuje jeszcze bardziej wyśmienicie!
Polecam!
Magfe Jan 31, 2014


Muffiny wyszły super. Uważam jednak, że szklanka cukru to za dużo i przy następnych zmniejszę do połowy. Ogólnie super przepis. !
człowiek Jul 19, 2013

Super przepis:) Robie dla mojego 11-miesiecznego maluszka w postaci ciasta:) Nie dodaje wcale cukru, za to troche cybamonu i na samych banankach tez sa przepyszne:) Bez jajek, bez mleka - odpowiednie nawet dla mojego malego alergika:) Przepis warty polecenia:)
~oliczek Jun 13, 2013

ile wyjdzie tak ok. muffinek z tej porcji ? :D
~noki20 Jan 31, 2013

ale pyszne wyszly, bardzo bananowe :) dalam polowe cukru ale byly i tak bardzo slodkie. plasterek banana na wierzch obowiazkowo
aleksandra Jan 7, 2013

robię te muffiny przynajmniej raz w miesiącu, jak chcemy coś słodkiego i szybko.
cukier zmniejszyłam do 1/2 szklanki bo dojrzałe banany są bardzo słodkie, a ja jeszcze przeważnie polewam je czekoladą.
czasem zamiast oleju daję 4-5 łyżek mleka sojowego i też wychodzą, ale są bardziej delikatne.
muszę spróbować tę wersję z jabłkami jak ktoś poniżej pisał.
acha, w zimie lubię dodać łyżkę cynamonu do suchych składników. cudownie pachnie podczas pieczenia.
~Marta Jan 6, 2013

Mój podstawowy przepis na cudne muffiny :)
Na wierzch / do środka dodaję także orzechy i kawałki bananów - to wersja bardziej "wypasiona" ;))
nanak Jan 2, 2013


Fajny, podstawowy przepis :)
Nula Jan 1, 2013

Banany zastapiłam jabłkami prażonymi ze słoika i muffiny wyszły super. Zamiast sody dodałam proszek do pieczenia. Przepis genialny :)
Maranta Nov 19, 2012


Pyszne!
Przygotowanie ciasta zajęło mi może 10 minut, 30 minut się piekło, bomba! Ciasta wystarczyło na 6 dużych muffinek i 11 miniejszych. Rodzina wniebowzięta, na pewno będę je częściej piec :)
Raszka Nov 3, 2012

ja dodalam gorzkiego kakao , przesmaczne !
~gucha Oct 27, 2012

mi wyszło, że łyżeczka soli to za dużo, ale poza tym całkiem dobre :))
~Misia Aug 3, 2012


Mistrzowskie! Dodałam trochę jagód i wyszły naprawdę super smaczne :)
jagienka Jun 20, 2012

chyba najlepsze muffiny jakie w zyciu jadlam! (do srodka dodalam pol kostki weganskiej czekolady) przepis zapisany forever and ever dzieki :)
Namaste Apr 19, 2012

wygladaja tak smakowicie,ze postanowilam upiec,pierwszy raz! :) dzieki za komentarze,bo dodalam to i owo do przepisu-kakao,rodzynki,muesli i borowki amerykanskie :)
~Namaste Apr 19, 2012

To były jedne z najlepszych muffinów jakie mi wyszły :))) Przepis do którego na pewno będę wracać!
MrAdelinek Apr 19, 2012

Ania - czy z jednym bananem i dwoma jablkami wyszly ?
bo ostatnio jak robie muffinki to mnie jakis pech przesladuje - spiekaja sie na wierzhu a w srdoku jakby surowe mimo ze upieczone :/
mam tylko jednego banana a wiecej jablek i chcialabym sie dowiedziec czy z tego tez wyjdzie w srodku dobrze upieczona muffinka ?
OpenWorld Mar 5, 2012

Piekę właśnie drugi raz muffiny, za pierwszym razem dałam pół szklanki cukru (ale jak dla mnie były i tak za słodkie), były pyszne nawet przepyszne a zniknęły w ciągu chwili, teraz robię z jednego banana i 2 jabłek i wyglądają cudnie. Nie jestem weganką a piekę bez jak i mleka bo syn jest uczulony, a żeby było śmiesznie komu dałam spróbować muffinki nawet tego braku nie zauważył :)
~Ania Feb 8, 2012

Do >>> absolutnie musi być jedno (duże) jajko ~BB <<<
Chyba pomyliłaś/pomyliłeś strony. Wyraźnie jest napisane, że przepis jest w kategorii "wegańskie", więc idź z tymi jajkami gdzie indziej.
Absolutnie ;) najlepszy przepis na mufinki bananowe. Nie policzę ile razy je robiłam. Mało zmywania, szybko i zawsze wychodzą przepyszne.
Po wielu modyfikacjach doszłam do mojej ulubionej wersji: 1,5 szklanki mąki razowej, 1/2 szklanki cukru (banany są bardzo słodkie), 2 łyżki mleka sojowego. Reszta jak w przepisie, sposób wykonania też, tylko wystarczy piec przez 15-20 minut. Po 30 minutach w moim piekarniku to by był węgiel :)
Acha, ja też zwykle wkładam 1 okienko czekolady do środka każdej mufinki. Niebo w gębie.
~Olalalala Dec 17, 2011

żadne jajka nie są konieczne w tym przepisie.
dodałam 2 łyżki wody gazowanej do składników mokrych i do każdej mufinki do środka włożyłam kostkę gorzkiej czekolady.
podczas pieczenia w domu pachnie bosssssssko.
pięknie wyrosły, jedne z najlepszych mufinek jakie jadłam. następnym razem zmniejszę jednak ilość cukru, bo po zjedzeniu dwóch kompletnie się zasłodziłam.
dzięki za przpis :)
~Marta Oct 10, 2011

Akurat - musi to na Rusi ;) Wegańskie muffinki są wypas. Są słodkie i wilgotne dzięki b.dojrzałym bananom i dodatkowi oleju - jak razowiec bananowy (puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html). Nie ma jedynie słusznego przepisu na muffinki, więc nie ściemniaj, że coś MUSI i to jeszcze ABSOLUTNIE ;)
~zeina Jun 24, 2011

absolutnie musi być jedno (duże) jajko i polecam mleko by mufinka była odpowiednio "nawilżona". na 250 g mąki polecam też 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody, ciasto jest wtedy pulchne i naprawdę pyszne
~BB Jun 24, 2011

Hm.. mi wyszły trochę suche. W porównaniu do innych muffin albo ciasta bananowego te mają mniej płynu, więc nic dziwnego, że są bardziej suche. Jak dla mnie trochę za bardzo, więc następnym razem dodam trochę wody. Nie wiem o jaką mąkę chodziło w przepisie, ja dałam grahamkę. Jakby robić z białą może nie trzeba by zwiększać ilości składników mokrych. Muffiny na pewno jeszcze zrobię, tylko spróbuję trochę zmodyfikować :)
sunflower_ren May 25, 2011

Bardzo dobry przepis! Tylko chyba trzeba dodać trochę więcej sody.
~Kasia Mar 27, 2011

Oczywiście że bez jajek. Takie wypieki naprawdę istnieją - nie do wszystkiego trzeba wrzucać jajka i mleko :)
~pat Oct 24, 2010

Czy ten przepis jest bez jajek?
~Elżbieta Oct 23, 2010

Muffinki pyszne, ale faktycznie bardzo słodkie, więc następnym razem dam tego cukru co najmniej o połowę mniej
pokonewka Oct 8, 2010

Pyszne i proste w przygotowaniu:). Zrobiłam je na mące orkiszowej (ok. 2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej i 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej białej) i pięknie wyrosły, a dodałam niepełną łyżeczkę sody. Dałam też 6 łyżeczek cukru brązowego zamiast szklanki plus trochę rodzynek i jak dla mnie wyszły wystarczająco słodkie, słodsze by mi nie smakowały. Soli dałam też mniej.
jazgottt Oct 6, 2010

W wersji z puree dyniowym (trochę więcej niż szklanka) zamiast bananów też wychodzą pyszne.
Tylko trzeba dodać ciut więcej cukru, bo dynia jest mniej słodka ;)
~Skrana Sep 19, 2010

OK, przyznaję się do błędu i wybiórczej ślepoty ;) Do nagłówka przepisu nie spojrzałam :)
patrycccja Apr 29, 2010

no w opisie widnieje: "można zastąpić innymi owocami" :D
mathilda Apr 29, 2010

Mathilda, a gdzie ty widzisz w przepisie "inne owoce"? :) Jeśli chcesz zrobić mufinki z jabłkami, to dodałam przepis, który już testowałam: puszka.pl/przepis/5665-myffiny_z_jablkami.html Myślę, że w przepisie Aagg można by zastąpić banany musem jabłkowym - choć to zawsze loteria, nie wiadomo czy wyjdzie :)
patrycccja Apr 29, 2010

Czy jabłka lub gruszki mieszczą się w kategorii :inne owoce"? Nigdy w życiu nie robiłam muffinów i nie chcę, żeby wyszły do bani :D
mathilda Apr 29, 2010

fantastyczne! przepyszne! do połowy ciasta dodałam kakao i z cukrem-pudrem i kokosem wyszły mistrzowskie!
daje link do zdjęć bo nie posiadam konta
img59.imageshack.us/i/vegan.jpg/
img442.imageshack.us/i/vegan2.jpg/
~Matylda Mar 8, 2010

Wyszły świetne! chociaż zrobiłem raczej ciastka niż muffiny (nie miałem foremek takich fajnych...) Zrobiłem też małą modyfikację: jedną szklankę mąki zastąpiłem musli a cukier - rodzynkami.
kornel87 Feb 21, 2010

Moje wyszły dobre ale rozjechały mi się. Czy ktoś wie dlaczego tak się stało? Ja chcę muffiny które urosną w górę i będą miały grzybka.
Musiałam je także piec dłużej przez co muffiny które były na drugim poziomie (bliżej płomienia) się spaliły.
Vanja86 Jan 29, 2010

ja dorzucilam do tego sporo orzechow i skorke pomaranczowa :) i bylo mniam :)
tygrysek Jan 20, 2010

mniam, wyszły pyszne !
agapotrykus Dec 23, 2009

Hmmm, a jeśli chcę zrobić takie zwykłe muffiny, np. z jagodami, albo czekoladowe, to czym najlepiej zastąpić banany? Żeby wszystko wyrosło itd...
Bo już kiedyś robiłam babeczki bananowe i nie przypadły mi do gustu, smakowały trochę jak banany w cieście:/
Proszę o radę:|
Olga May 21, 2009

Pychota i pachnie bananowo w całym mieszkaniu :) Dodałam płatki migdałów i cynamon do części muffinek - też są pyszne :)
szczurołapka May 18, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas