7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Naleśniki w 10 minut

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Super przepis! Wychodzą rewelacyjne naleśniki! Dzięki!
~dkg@ Jan 5, 2016

Pierwszy raz w zyciu wyszly mi nalesniki weganskie!!!! po tyyylu nieudanych przepisach! :)
~hexeee Aug 5, 2015


super proste, super szybkie i super pyszne :)
czemutotak Mar 18, 2015


Świetne, zamiast sojowego wykorzystałam ryżowe waniliowe, dosypałam trochę kakao i cukru pudru i muszę przyznać, że usmażyły się pięknie, choć nie mam z reguły ręki do naleśników.
hauadaj Jun 9, 2014


Pyszne, łatwe, szybkie! :) Czy w wersji słodkiej można zastąpić mąkę ziemniaczaną bardzo dojrzałym bananem?
martusiak May 17, 2014

A z mąką graham typ 1850 ma szansę wyjść?
~paula Feb 3, 2014

Potwierdzam to, co Dana napisała o przypalonej wcześniej patelni - raz coś na dobre przywarło i nawet jeśli się odmyje porządnie to powłoka jest uszkodzona i będzie się przypalało.
Przepis świetny, ale dobra patelnia to podstawa. Wtedy wystarczy dodać 1-2 łyżki oleju do ciasta i nie trzeba natłuszczać patelni (tak jak jest dopisane na dole w przepisie). Taka nieprzywieralna patelnia wcale nie musi być droga. Moja kosztowała 11,99 w zwykłym supermarkecie po przecenie. Mam ją prawie 3 lata i dbam jak o mercedesa :) Myć miękką stroną gąbki bez tarcia, z delikatnym płynem do zmywania naczyń.
A naleśniki pyszne. Wychodzą też z mąki razowej pół na pół ze zwykłą pszenną. Z masłem orzechowym i dżemem najlepsze.
~olala Jan 29, 2014

banalne. przepyszne. idealne. jakbym znalazła tego kogoś kto rozsiewa plotę, że wegańskie naleśniki są tak trudne że wręcz niemożliwe do wykonania, wyśmiałabym go z hukiem! :D [zrobiłam z mąką razową pół na pół z tortową, i mlekiem kokosowym własnej produkcji]
orzechova Jul 28, 2013

Nawet najlepszy i najpewniejszy przepis na naleśniki "nie wyjdzie", jeśli już kiedyś zdarzyło się, że na używanej patelni coś się przypali lub przywarło. Niewłaściwe mycie patelni dodatkowo może spowodować, że jednak naleśniki, racuszki itp. mogą przywierać. Taka opinię dawno temu słyszałam w tv i to u mnie się sprawdzało. dotyczyło jednak tradycyjnych, starych patelni. A może gatunek mąki tez ma znaczenie?
Dana Jun 12, 2013


Przepis wypróbowany i jestem zachwycona :) te naleśniki są cudownie przepyszne! Skorzystałam z rady, która była umieszczona w komentarzach i olej dałam dopiero na końcu i faktycznie można było spokojnie smażyć już bez, a naleśniki w ogóle nie przywierały do patelni:) do tego dodałam troszkę cynamonu i ten zapach przy smażeniu mmm :) polecam każdemu ten przepis, bo nie ma szans żeby nie wyszło :)
ryzio Jun 6, 2013

Nie, nie trzeba odstawiać ciasta o ile nie są z samej mąki razowej. Ja zawsze smażę od razu i naleśniki wychodzą idealnie.
patrycccja Sep 29, 2012

czy ciasto na te naleśniki trzeba odstawić na jakiś czas, czy smażyć od razu po zrobieniu? bo tradycyjne naleśniki muszą zawsze swoje odstać (z pół godzinki) - tak mnie uczyła mama ;) żeby nie rozwalały się podczas smażenia
~znikam Sep 29, 2012

W smaku świetne, ale są baaaardzo delikatne. Następnym razem będę musiała dodać więcej mąki ziemniaczanej - może to pomoże...
I jeszcze uwaga: Jeśli dodajecie olej, to zróbcie to DOPIERO PO miksowaniu pozostałych składników. W przeciwnym razie olej za dobrze wymiesza się z resztą ciasta i w efekcie będziecie musiały dodać dużo więcej oleju, żeby naleśniki nie przywierały do patelni.
cottoncafe Sep 24, 2012


Po prostu pycha!
Leri Jul 12, 2012

Właśnie je zrobiłem, wyszły pyszne :)
~Roman Jun 26, 2012

spróbowałam, wyszły rewelacyjnie, zrobiłam z mleka sojowego waniliowego z biedronki :) można jeść bez dodatków, pycha!
asiaczek24 Jun 24, 2012

Przepyszne naleśniki właśnie robię je drugi raz, dodaje tylko troszkę soli i cukru
~Ania May 24, 2012

super przepis przed chwilka zjadłam
pyszne !
agnmid Apr 12, 2012

Czasem wystarczy zajrzeć w starsze komentarze, a odpowiedź pojawi się natychmiast :) "Z tej ilości wyszły mi 3 naleśniki"
patrycccja Apr 10, 2012

ile wyjdzie z tego nalesnikow ?
jak bym chciala zrobic ich 10 to wystarczy tyle skladnikow ile w przepisie czy wziasc podwojnie ?
agnmid Apr 10, 2012

super przepis :)
agnmid Apr 10, 2012

Swietny przepis! Nawet moi sasiedzi, ktorzy maja wlasne, "szczesliwe" kury i jajka od nich, smaza tylko te nalesniki, bo wszystkie inne do kitu! ;-) Osobiscie wyprobowalam juz sporo przepisow na weganskie nalesniki i dopiero tutaj znalazlam czego szukalam. Dziekuje!
Iwo-na Feb 6, 2012

Super naleśniczki, szybkie, proste i łatwe "w obsłudze". A to ważne, bo do tej pory miałam różne doświadczenia, nawet z niewegańskimi ;)
kasiarka Oct 25, 2011

Hm, bardzo możliwe, że mogłam z tą mąką coś poknocić. Dzięki, spróbuję jutro i dam znać :)
Daiana Aug 29, 2011

czy na pewno dałaś łyzeczke a nie łyżkę mąki ziemniaczanej? ;)
~pat Aug 25, 2011


W smaku super ale okropnie sztywne i twarde, piła motorowa by się przydała :P
Daiana Aug 20, 2011

A mi nie wyszły :/ ale to chyba wina patelni - grube dno, przetarte miejsca gdzieniegdzie. Naleśnik jest już dobrze usmażony od dołu i od góry też się smaży, ale jest tak przywarty do patelni, że przy próbie podważenia od razu się rozwala. A może jednak trzeba było dłużej trzymać bez ruszania?
cyla91 Aug 2, 2011

Właśnie robimy i podjadając są dobre, tylko ja mleko od krówki, ale staram się już je ograniczać..
~Ilona May 23, 2011

właśnie je zjadam ;). wyszły bardzo dobre, faktycznie błyskawicznie się robi, mąkę białą zmieszałam z razową, do tego jeszcze po łyżeczce mąki kuku i z ciecierzycy. jedyny problem miałam ze smażeniem, ale nigdy mi nie wychodziło smażenie naleśników, nie potrafię jakoś poruszyć energicznie tą patelnią żeby ciasto się ładnie rozlało i uformowało w okrąg :D. no cóż, miałam za to inne geometryczne figury ;)
majczi May 1, 2011

My dziś zrobiliśmy i to właśnie z wodą :D Ale blade nie były, bo mieliśmy mąkę białą i graham (pół na pół).
sunflower_ren Mar 13, 2011

Można, ale wtedy wyjdą strasznie blade. Nie zapomnij też o soli, żeby nie były bez smaku.
patrycccja Mar 13, 2011

a czy zamiast mleka można dodać po prostu wody?
~ladybird Mar 13, 2011

polecam bardzo, naleśniki wyszły idealne :)
~lolabi Feb 17, 2011

wspanialy przepis! Nigdy nie udawalo mi sie zrobic nalesnikow porzadnie, a z tym przepisem wyszlo za pierwszym razem. Dodalam inne rodzaje maki, podczas przygotowywania dodawalam wody, nalesniki wyszly super cienkie, do tego nadzienie z dzemy wisniowego i cynamonu, nawet moj miesozerny boyfriend sie zajada.
imitationoflife Feb 1, 2011

Mmm, pychota! Mega! Wcześniej wegańskie naleśniki robiłam tylko z płatkami owsianymi (zmielonymi) i było z tym dosyć dużo roboty, a tutaj rzeczywiście 10 minut i gotowe. Dodałam do ciasta cukru trzcinowego i cynamonu i tak jak pisali niektórzy można jeść je same, chociaż ja wybieram opcję z dżemem truskawkowym maminej roboty:)Dzięki za przepis, na pewno jeszcze nie raz skorzystam:)
~Ewe Dec 7, 2010

To prawda ciasto wyszło bardzo płynne, ale naleśniki wyszły doskonałe nawet z mojej bezglutenowej mąki :)
Nie wierzyłam, że wyjdą bez dodawania oleju na patelnię, a jednak wyszły! Wyśmienite :))
mabo85 Nov 28, 2010

Chciałam do mojego płynnego ciasta dodać jeszcze trochę mąki, ale po komentarzach tutaj przeczytanych usmażyłam ten płyn.
Genialny przepis! Ciasto ładnie rozprowadza się po patelni, naleśniki są zwarte i nie rwą się nawet przy moich talentach do przewracania ;)
goosha Oct 26, 2010

Przed chwilą zjedliśmy. Genialne!
Ciasto wydawało mi się za rzadkie i podchodziłam do smażenia dosyć sceptycznie, ale moje obawy okazały się zuuupełnie bezpodstawne - naleśniki wyszły pyszne. :D
Irokezik91 Oct 2, 2010

od dzisiaj chyba moje ulubione danie :) ja uwielbiam naleśniki nadziewane pieczarkami z cebulką ;]
pearl_no_jam Sep 2, 2010

jak komuś bardzo przeszkadza "bladość" nalesników polecam dodać kurkumy. nie zmienia smaku, za to nadaję odpowiednią barwę :)
magrusia Aug 17, 2010

ja zrobiłam z mlekiem kokosowym, pół na pół mąka graham i tortowa, cukier trzcinowy i są tak pyszne,że same wcięłam, bez dżemu :-)
Soledad May 7, 2010

Zrobiłam z mlekiem sojowym własnej roboty ;p Bardzo dobre wyszły, rodzinka zachwala lol Tylko więcej mleka lepiej dodać aby ciasto było bardziej płynne ;)
aśkaeddie Apr 8, 2010

Ja też raz zrobiłam z samą wodą, ale takim z mlekiem do pięt nie sięgały. I w smaku i w wyglądzie - takie blade strasznie wyszły. Może samoróbne mleko migdałowe by się dobrze sprawdziło - jest błyskawiczne do przygotowania i bardzo smaczne: puszka.pl/przepis/2180-mleczko_mleko_migdalowe.html
patrycccja Feb 12, 2010

zrobilam bez mleka, a z woda, bo nie mialam ;) dobre :)
~Silverka Feb 12, 2010

Znaczy ten tez ci nie wyszedł? A co konkretnie się dzieje? Te proporcje są tak idealnie podane, że naprawdę nie wiem co może nie wyjść :) Tylko trzeba pamiętać o dodaniu do ciasta soli i łyżki oleju, bo tego w przepisie zabrakło.
~p. Dec 11, 2009

a ja jakibym przepis na nalesniki nie próbowala to i tak i nie wychodza :(
assasello987 Dec 9, 2009

Tak jak planowałam, zrobiłam naleśniki pól na pół z mąki razowej i białej. Wyszły świetne i od tego czasu robię tylko takie :) Jeśli robimy naleśniki z jabłkami lub bananami warto dodać do ciasta trochę cynamonu - cudowny aromat :)
patrycccja Dec 4, 2009

zrobiłam, są przepyszne, ładnie się smażą - dodałam łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę tartej gałki muszkatołowej. proste i szybkie :)
rabarbar Oct 11, 2009

Bardzo dobre. Ja tylko dodałam sobie trochę cukru.
Myślę też, że byłyby dobre z jabłkami. ;)
karr Aug 11, 2009

Mi też wyszły 3 naleśniki bo lubię takie grubsze (i nie za mocno wysmażone)
Olenika92 Jul 24, 2009

Moja dzisiejsza kolacja - pyszne! W życiu nie jadłam tak pysznych, mięciutkich naleśników... nie pomyślała bym ze bez jajka wyjdą takie fajne, ale zrobiłam w wersji lakto-wege bo akurat nie miałam mleka sojowego. POLECAM!!!
Olenika92 Jul 24, 2009

Zrobiłam właśnie naleśniki z samej mąki razowej (pszennej) no i było to nieco problematyczne, choć i tak wyszły świetne. Ciasto tak jakby "kipiało" w momencie nalewania - pierwszy raz coś takiego widziałam :) Przez to wyszły bardziej "chropowate", choć bez dziur, więc farsz nie będzie "przeciekał". Wrzucę zresztą fotkę. Są też trochę bardziej delikatne i przy odwracaniu trzeba naprawdę uważać, żeby się nie rozerwały. No i są grubsze, więc dłużej się smażą, a z podanych składników wyszły 2, a nie 3 szt., jak to było z białą mąką. Mimo wszystko są wystarczająco elastyczne, żeby nie pękały nawet przy bardzo ścisłym zwijaniu/ składaniu.
To moje doświadczenia z naleśników razowych :) Na przyszłość będę chyba wolała używać pół na pół mąkę białą i razową. A, i do razowych trzeba raczej ciut więcej soli.
Genialne do farszów warzywnych :D
patrycccja Jul 21, 2009

Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową razową? I czy zamiast mleka sojowego może być zwykłe? I czy można mąkę ziemniaczaną czymś zastąpić, bo nie mam w domu akurat....
~milka Jul 11, 2009

Świetne! Z tej ilości wyszły mi 3 naleśniki. Proporcje faktycznie dobrze podane, ale dodałam jeszcze szczyptę soli i łyżkę oleju (dzięki temu nie trzeba pamiętać o natłuszczaniu patelni, a ciasto nie przywiera). Naleśniki są pyszne, giętkie, nie pękają przy składaniu nawet kiedy już przestygły. Nie wiem czy to kwestia dodania maki ziemniaczanej, ale przepis szczerze polecam :)
patrycccja Jun 27, 2009

hej! naleśniczki bardzo pyszne, w dobrych proporcjach składniki. ja dodałam suszonej cebulki do ciasta, bylo pycha! polecam
rabarbar Jun 19, 2009

No to juz wiem co będzie dzisiaj na obiadek;]
~wiedźma Feb 8, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas