7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 bakłażanów
5 pomidorów
5 cebul
10 ząbków czosnku
zielenina - natka pietruszki
375 ml oleju do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni.

pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, zieleninę posiekać. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodać pomidory, zieleninę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić.

Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 27, 2000
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

bardzo fajne, ale nie próbowałam ;PP
autor anonimowy Aug 26, 2005

dzien dobry rodacy, szukam przepisu na kiszenie kapusty. dziekuje
~sabudaelisabeth@aol.com Apr 25, 2005

bardzo mi sie spodobał ten przepis, ale niezbyt mi smakowało. albo mi nie wyszlo albo po prostu przepis jest niezbyt. mimo wszystko stawiałabym raczej na to pierwsze ;-)
moje rady to:
- nie oszczędzać czosnku
- bakłażany smarzyc najpierw od zewnatrz, bo miąższ bardzo chłonie olej. przy okazji nie przesadzac z płomieniem bo się z lekka sfajczą.
- generalnie oszczednie z olejem - jak dla mnie za tłuste wyszło.
- zaglądać czasem w czasie pieczenia i w razie czego dolewac wody; inaczej może conieco sie przypalić.
patrycccja Jan 1, 2001

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zachwyt imama (wegańska)
Bakłażany zapiekane (bez ograniczeń)
Bakłażany faszerowane (wegańska)
Bakłażany z woka (wegańska)
Bakłażany zapiekane z grzybami (lakto-wege)
Bakłażany duszone w śmietanie (lakto-wege)
Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska)
Bakłażany pieczone z tahini (wegańska)
Bakłażany faszerowane ryżem (wegańska)
Imam bayildi z papryką (plastry bakłażana pieczone z papryką) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas