7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bakłażany zapiekane



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

6 bakłażanów
5 cebul
1 jajko
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki mąki
3 łyżki tartego żółtego sera
oliwa do obsmażenia

sos:
2 łyżki oleju sojowego
3 łyżki mąki
2 szkl. mleka
żółtko
sól
pieprz

Przygotowanie:

Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić na 20 min. Sporządzić sos: mąkę rozetrzeć z olejem, rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, doprawić solą i pieprzem, podprawić żółtkiem. Bakłażany osuszyć, oprószyć po wewnętrznej stronie mąką i lekko obrumienić na oliwie po obydwu stronach. Cebule posiekać i udusić na niewielkiej ilości wody i oleju. Z białka ubić pianę, połączyć z cebulą, sosem beszamelowym, napełnić wydrążone bakłażany, posypać tartym serem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec. Podawać z chlebem, surówkami, ziemniakami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

aaajjtt!..wypas polecam wszystkim!
~jamal 2004-07-05 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażany zapiekane z grzybami (lakto-wege)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z żółtym serem (lakto-wege)
Bakłażany Imam (wegańska)
Bakłażany faszerowane (wegańska)
Bakłażany z woka (wegańska)
Bakłażany duszone w śmietanie (lakto-wege)
Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska)
Bakłażany pieczone z tahini (wegańska)
Bakłażany faszerowane ryżem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas