puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 bakłażanów
5 pomidorów
5 cebul
10 ząbków czosnku
zielenina - natka pietruszki
375 ml oleju do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni.

pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, zieleninę posiekać. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodać pomidory, zieleninę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić.

Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Z.Wodecki

Twoje zapiski: