
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Uzupełniający napój proteinowy weganina- Komentarze do przepisu -
Melasa z burakow jest dostępna w lidlu.
~zosiaEm Nov 2, 2013
Tytuł potrawy jest bardzo zwodniczy. Sugerowanie, że weganin potrzebuje uzupełnienia diety białkiem jest nieprawdą. Nasz organizm potrzebuje niewiele białka, zwłaszcza po 20 roku życia, gdy przestaje się rozwijać. W okresie najszybszego rozwoju, ok. 1 roku życia mleko matki zawiera ok. 2% białka, po 1 roku spada do ok.1%. Niedobór białka grozi tylko ludziom niedożywionym, głodującym. Wszystkim innym grozi nadmiar białka, z którego wynika wiele poważnych chorób na czele z nowotworami, czyli tak zwane choroby cywilizacyjne.
~Jacek Poreda Jun 1, 2013
Tytuł potrawy jest bardzo zwodniczy. Sugerowanie, że weganin potrzebuje uzupełnienia diety białkiem jest nieprawdą. Nasz organizm potrzebuje niewiele białka, zwłaszcza po 20 roku życia, gdy przestaje się rozwijać. W okresie najszybszego rozwoju, ok. 1 roku życia mleko matki zawiera ok. 2% białka, po 1 roku spada do ok.1%. Niedobór białka grozi tylko ludziom niedożywionym, głodującym. Wszystkim innym grozi nadmiar białka, z którego wynika wiele poważnych chorób na czele z nowotworami, czyli tak zwane choroby cywilizacyjne.
~Jacek Poreda Jun 1, 2013
Ludzie, spójrzcie do encyklopedii, choćby darmowej
~chomick Mar 24, 2011 ![]() Przemysłowo są odpadem ale mającym zastosowanie w kuchni wegańskiej. mammalin Feb 7, 2010
Melasa z buraka nie jest wegetarianska??? To jakiś żart? Burak jes kurczakiem?
~Mimo Feb 7, 2010
no co ty gadasz, melasa jako syrop z buraka nie jest żadnym odpadem, po pierwsze. po drugie często wykorzystuję melasę w kuchni, np. dodaję do kaszy orkiszowej z warzywami lub mojego ryżu "jambalaja" o ciastach nie wspominając.
_franca_ Oct 10, 2008
Melasa buraczana jest tylko odpadem. Nie do wykorzystania w kuchni. Nawet lyzka melasy w szklance herbaty wywola wymioty, dlatego w IV Farmakopei Polskiej byla uznana za lek wymiotny. W handlu bywaja rozne wynalazki: np. surowy cukier barwiony karmelem fosforanowym. Czyli - krotko - cukier, tylko pobrudzony. Sporo melasy zuzywa przemysl fermentacyjny, ale to juz nie nasz ogrodek.
~Marunia Sep 12, 2007
melasa trzcinowa to jedno, melasa buraczana to drugie- własnie produkt uboczny przy produkcji cukru- a zagęszczony syrop z buraka to jeszcze co innego, to własnie tak jakby melasa robiona specjalnie, jako produkt głowny a nie odpad.
autor anonimowy May 20, 2007
rzecz w tym,ze melasy sa 2 stad te nieporozumienia.jedna jest rzeczywiscie odpadem przy rafinacjio cukru(melasa z trzciny cukr.),druga to melasa buraczana-ta jest na pewno cruelty-free
~alispo Nov 29, 2005
czarna melasa jest praktycznie nie do kupienia w polsce, co do płatków to zdarza się że emulgator używany w nich może być pochodzenia zwierzęcego (najczęściej są to mono- i dwuglicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych).
autor anonimowy Nov 27, 2005
melase mozna kupic takze w sklepie ogrodniczym [sic!]
~punkarola Feb 5, 2005
bardzo potrzebuję melasę , ale nie wiem gdzie ją kupić (prócz sklepów ze zdrową żywnością) czy ktoś wie gdzie można kupić melasę???
~koda13 Oct 30, 2004
Nieprawda, melasa jest po prostu zazgęszczonym sokiem z buraka, który zostanie dopiero poddany obróbce. W żadnym wypadku odpadem nie jest. Raczej cukier jest odpadem :)
~Cohen Aug 26, 2004 ![]() patrycccja Aug 11, 2004
Mam małe pytanko. Gdzie można kupić melasę?
Za informacje serdecznie dziękuję. ~Gina Jul 28, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Melasa/ melas raczej jak mówią cukrownicy jest ostatnim odciekiem z wirowania cukrzyc.
Najpierw ekstrahuje się sok z buraka. Później się go oczyszcza. Następnie gotuje/odparowuje. W cieczy tworzą się kryształy. Później odwirowuje utworzone kryształy (stąd bierze się właśnie cukier "handlowy" biały kryształ), a pozostająca ciecz zwana jest odciekiem I. Znowu się ja gotuje/odparowuje i powstaje z niej mączka ( odwirowany trochę beżowy cukier) oraz odciek II. Dalej ten odciek znowu się gotuje/odparowuje i mamy z tego mączkę cukrową III oraz odciek ( ostatni z rzędu) zwany melasem (ew. melasą).
Jako tako nie jest odpadem, jest jadalna. Cena w hurcie Około 350 zł za tonę.
~fuzel Mar 9, 2015