7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Majonez wegański z mleka sojowego

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

blender a mikser- różnica jest kolosalna! mi wyszedł po blenderze mega gęsty (konsystencja jak jajeczny) a po mikserze tylko "może być" ;)
~ja Dec 24, 2015


W smaku nie jest zły, problemem jest konsystencja i trwałość. Świeży wyszedł mi spieniony jak Śnieżka a po 1 dniu rozwarstwił się w sałatce na olej i ciecz. :/
drevni_kocur Mar 27, 2015




amanda3601 Jan 5, 2015

Pierwszy majonez juz za mną.
Niby nie wyszedł zły,ale spodziewałam sie większego podobieństwa. Majonez wyszedł za bardzo 'puchaty' i nie mogłam poradzić sobie z jego lekko mdłym smakiem.
Z braku innej opcji-do sałatki-może być.
amanda3601 Jan 5, 2015

Kto nie próbuje, ten się nie przekona: wychodzi z biedronkowego sojowego mleka naturalnego (niebieski karton). Wyszło tak, że hip hip huraa! Z proporcji pół na pół mleka/oleju (po ok 2/3 szklanki). Do tego łyżeczka octu jabłkowego i łyżeczka musztardy plus ząbek czosnku przeciśnięty. Miksowane najpierw mleko z octem kilkanaście sekund, potem dolewany strumyczkiem olej po ściance naczynia i na koniec przyprawy, gdy się już wszystko ścięło. Konsystencja śmietany. Zapewne byłoby gęstsze z większym udziałem oleju. Wszystkiego może kilkadziesiąt sekund miksowania.
Mleko, olej, naczynie i końcówka blendera schłodzone przez pół godziny w lodówce, by miały taką samą temperaturę.
Pewnie można dokwasić, dosolić, dopieprzyć, ale ja wolę łagodne smaki.
Solshine Dec 23, 2014

Uda się z mleka sojowego biedronkowego? Niby naturalne, ale cukier tam jest jednak.
Solshine Dec 23, 2014

Najpyszniejszy majonez jaki kiedykolwiek jadlam, a nie jestem wege. Tylko reka boli od blendowania :P
~nicze Nov 15, 2014

Robiłem dokładnie jak w przepisie, miksowałem najpierw blenderem 20 min a potem mikserem 20 min i nic, konsystencja wody. Zmarnowane składniki i czas. Nie polecam.
~anonim Nov 12, 2014


meeega! pierwszy raz robiłam majonez i wyszedł wyśmienity! Pominęłam czosnek i zamiast 2 szlanek oleju, dałam jedną. Zrobił się w 5 minut. Następnym razem spróbuję z czosnkiem, dzięki!
hauadaj Apr 18, 2014

Właśnie zrobiłam ten majonez i jestem w szoku, bo wyszedł bardzo gęsty (mogę odwrócić słoik do góry nogami i nic nie wypada).
Użyłam mleka sojowego Alpro niesłodzonego, octu winnego, ostrej musztardy i oleju słonecznikowego. Czosnku nie dałam.
Blendowałam żyrafą wlewając olej po 1 łyżeczce. W sumie nie zużyłam całych 2 szklanek, bo majonez tak zgęstniał, że chyba mogłabym go kroić nożem, gdybym jeszcze oleju dodała do miksowania.
Wychodzi tego ogromna ilość, jakoś sobie tego nie wyobraziłam na ilość. Pyszny w smaku. Nie jadłam jajecznego majonezu od wielu lat, ale mój połówek mówi, że w sałatce by nie rozpoznał różnicy. Ale się cieszę, bo do tej pory jak robiłam sałatkę jarzynową, to musiałam ją dzielić na dwie porcje i jedna była z helmansem a druga z oliwą i musztardą dla mnie. Hura, hura, hura.
Dzięki za przepis :)
~Marta Jan 13, 2014

Greeney - ja polecam ten przepis :
ja z niego korzystalam wiele razy i miksuje majonez z minute i tyle :P i jest gesty :P
laktoowo.blogspot.com/2012/05/gesciuchny-sojonez-i-ekologiczny.html
OpenWorld Jul 22, 2013

Można zrobić wersję light (z ksantanem). To powinno rozwiązać problem długiego miksowania, chłodzenia i duużej ilości oleju :D
martina Jul 22, 2013

Miksować 10-15min, potem następne 10-15min...
A ja mam blender żyrafowy za trzy dychy z Biedronki, w którego instrukcji nakazują używania go max 2min, a potem 4min przerwy.
I co mam zrobić? :D
Greeney Jul 22, 2013

Da się spokojnie w temperaturze pokojowej, tylko najpierw trzeba schłodzić produkty i najlepiej przyrząd ubijający wraz z naczynkami;-) A jeśli masz 35*C w domu, to szczere wyrazy współczucia, bo ja bym się chyba czerstwą bułką pochlastał.
~Kacowski Jun 9, 2013

Mikserem może się udać, jeśli korzysta się z "mleka" w proszku, tylko trzeba je wtedy dość gęste umieszać, coby to bardziej śmietanę niż mleko przypominało.
~Kacowski. Jun 2, 2013

czy w temperaturze pokojowej 35 stopni też się uda zrobić ten sojonez czy musiałabym go robić siedząc w lodówce?
~kasia May 5, 2013

Kombinowałem różne wersje tego majonezu i wychodzi świetnie.
Ważne by mleko i olej były odpowiednio schłodzone. Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
By otrzymać sojonez w wersji light wystarczy zmniejszyć ilość oleju i dogęścić całość gumą guar (wystarczy szczypta). Guma guar powinna też zapobiec rozwarstwianiu się majonezu. Gumę guar stosuje się powszechnie w wielu produktach spożywczych (do dostania np. w evergreenie w postaci proszku). Jeśli zdecydujemy się na dodanie gumy guar do naszego sojonezu to należy ją dodać wpierw do oleju, a potem do mleka. Gdy zrobimy to odwrotnie wyjdą grudki. Ważne by podczas miksowania używać tej końcówki z ostrzami do rozdrabniania (a nie tej trzepaczki do mieszania).
Jeśli wszystko zrobimy dobrze to wyjdzie gęsty jak budyń. Czas wykonania 2 minuty (nie trzeba tego miksować pół godziny).
UWAGA: Nieudanego sojonezu nie wyrzucamy, tylko robimy małą ilość nowego (tym razem zgodnie z przepisem ;)). Następnie cały czas blenderując dodajemy po 1 łyżce ten rzadki i powinno udać się go odratować.
~Wojciech Filipiak May 2, 2013

Mój wg tego przepisu nawet w temp. pokojowej zgęstniał :P Ale dobrze jest robić jednak z połowy lub ćwierci porcji, chyba że potrzeba do sałatek na imprezę ;) Bo inaczej powstaje tego ogromna ilość ;)
Luna7 Apr 12, 2013

Sekretem gęstnienia majonezu jest niska temperatura. Wszystkie składniki muszą być chłodne, a co najważniejsze - końcówkę blendera należy dobrze schłodzić (1 godzinę w lodówce, lub 15 minut w zamrażalniku). Należy też pamiętać o zasadzie - im więcej oleju, tym gęściej wychodzi.
Przy zachowaniu tych zasad majonez zawsze wychodzi niezawodnie, super gęsty i to w mgnieniu oka!! Nie trzeba tego robić powoli, ani trochę :) W niskiej temperaturze odpowiednia konsystencja pojawia się w ciągu sekund :)
camomile Apr 12, 2013

Nie zgęstniał :(
~oo Mar 23, 2013

Jest genialny i wyszedł przy pierwszym podejściu. Na próbę zrobiłam z połowy porcji i dałam więcej czosnku-wyszło rewelacyjnie-wyjedzony łyżeczkami.
basiek Feb 14, 2013

Majczi, dopisane :)
EwaH Jan 20, 2013

proponowałabym dodać do wskazówek w przepisie, że należy majonez potraktować blenderem, bo używając miksera nie uzyska się gęstej konsystencji.
majczi Jan 20, 2013

Mleko i napój sojowy to to samo. Potocznie mówimy mleko, a na opakowaniach zgodnie z regulacjami UE używa się nazwy napój:
"Nazwa "mleko" oznacza wyłącznie zwykłą wydzielinę piersiową, otrzymywaną z jednego lub więcej udojów, bez żadnych dodatków ani ekstrakcji. Jednakże nazwa "mleko" może być używana:
a) dla mleka przetworzonego bez żadnej zmiany jego składu [...]
b) w połączeniu z wyrazem lub wyrazami dla oznaczenia typu, klasy jakości, pochodzenia [...]"
Za eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31987R1898:PL:NOT
Co do używania miksera przy robieniu majonezu to nie mam dużego doświadczenia i mi też nie zawsze wychodzi, ale na pewno nie powinno się używać wysokich obrotów (obojętne jakich końcówek używamy).
patrycccja Jan 19, 2013

dokładnie, mikser to lipa, 30 min straciłem, postanowiliśmy z blenderem iw mig sie udało:)zamiast miksera proponuje blender,a blo mikser na początek a potem już tylko blenderem.
~witju Jan 19, 2013

wszystko super,ale jedno pytanie:)
rozumiem że trzeba bardzo długo miksować itd,ale mimo wszystko mało jest gęsty po ok.20-30 minutach...czy problem może leżeć że dodałem napoju sojowego,zamiast mleka sojowego...co w zasadzie z tego co wiem raczej chyba niczym sie nie różni...o co w ogóle chodzi z nazewnictwem raz mleko a raz napój...czy istnieje różnica??
~pousgk Jan 19, 2013

Czosnek przecisniety przez będzie lepszy i zdrowszy a poza tym pisze ząbek a w proszku raczej zabkow nie ma ...
agnmid Oct 26, 2012

Czosnek ma być przeciśnięty przez praskę czy zmielony (przyprawa)? Z góry dzięki za odpowiedź :)
~Gość Oct 26, 2012

Siemanko słuchajcie zrobiłem w proporcjach 250 ml mleka sojowego łyżka stołowa octu i łyżka musztardy stołowej no i dolewalem powoli olej blendujac przynajmniej 15 min i co? ... i hewi metal! dobiłem do 0,5 litra majonezu hehe, dwie sałatki i jeszcze troche mi zostało wiec przepis spoko wydajny i tani :)pozdro... go vegan!
~Jacunio Oct 20, 2012

Ja majonez roslinny trzymam ok 24 godziny - a i tak wtedy juz nie jest taki dorby jak na początku.Najlepszy moim zdaniem jest tak - po odstaniu w lodowce - po 4 godzinach wtedy tez gestnieje ,po kilkunastu godzinach juz zaczyna miec dziwna konsystencje jak dla mnie :P
Choc ja polecam zrobienie takiego sojonezu z innego przepisu - gdzie wystarczy 1 szklanka oleju na 1 szklanke mleka i jest wystarczajaco gesty
a jest to przepis ten :
laktoowo.blogspot.com/2012/05/gesciuchny-sojonez-i-ekologiczny.html
OpenWorld Oct 12, 2012

Hey, mam pytanie ile można go przechowywać w lodówce? :)
Scansenmuseum Oct 12, 2012

lajtowo wyjdzie,byle nie z waniliowego :P
majczi Sep 11, 2012

Jak rozumiem, mleko ma być niesłodzone? Czy ze słodzonego też wyjdzie? :P
Greeney Sep 10, 2012

Zrobiłam i wyszedł genialny :) Nareszcie taka konsystencja jaka powinna byc a nie cos ala woda :P
Koniec z sojonezem makaronowym - choc byl pyszny nie powiem ale te kalorie :P a teraz bede juz zawsze robic ten - nie dosc ze sie go robi szybko to jest pyszny :)
Tylko poszlam w slady blogerki weganskiej i ta koncowke z zyrafy wlozylam na pietnascie minut to zamrazalki - nie wiem czy to cos daje ale tak rozbilam :P
no i dalam pol szklanki mleka sojowego zrobionego przezemnie i pol szklanki oleju - troche slonecznikowego troche z pestek winogron,pierwsze wlalam mleko,potem dalam czosnek,lyzeczke musztardy,lyzeczke niecala octu jakblkowego,lyzeczke soku z cytryny ,sol pieprz - troszke pomiksowalam i dolewalam ale nie powoli :P olej i wyszlo !
OpenWorld Jul 10, 2012


cudo! ma delikatny smak, ładny kolor :) i blenderem naprawdę szybko się robi.
tiny Jun 29, 2012

majczi - wygodna ale czy skuteczna ?:P:P w sumie taki co pokazalas to tez mam tylko ze z metalowa koncowka .ale jak bede kiedys robic to spróbuje i tak i tak :)
I Faktycznie jak kiedys robilam tym co Ci tez nie wyszlo tym z dwoma koncowkami to mi nigdy nie wyszlo :P tylko jak robilam makaronowy majonez ale to wtedy chyba wyjdzie kazdym wtedy .a ze teraz nie jadam makaronów to tez majonez będzie idealny ! Dziękuje :)
OpenWorld Jun 28, 2012

Niewiarygodne! Zadziałało po 6 sekundach, a po 12 miałam super majonezowy majonez :-) dzięki
a2na Jun 27, 2012

aaaa
to może być przyczyna :-)
dzięki piękne - spróbuję "dogęścić" zmieniając mieszadło
dzięki raz jeszcze
a.
a2na Jun 27, 2012

OpenWorld - nie, chodzi mi o taki a01.cdn.a.pl/zdjecie-530342/blender-reczny-bosch-msm-6b100-Full.jpg
ale w tym, który Ty pokazałaś też robiłam kiedyś majonez, całkiem wygodna sprawa.
a nie wyszło mi, kiedy robiłam tym: nokautimg4.pl/p-c1-dc-c1dc36f694c429db1e1a0380bd98e5da500x500/mikser-bosch-mfq-3030.jpg (próbowałam obu końcówek)
majczi Jun 26, 2012

majczi - chodzi Ci o taki blender do miskowania ?
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f472cc5f57ac52c.html
OpenWorld Jun 26, 2012

a2na - czym miksowałaś? zwykłymi mieszadłami (takimi jakich używa się np. do miksowania ciasta) czy blenderem? ja za pierwszym razem przez ponad pół godziny miksowałam tymi mieszadłami i w ogóle nie chciał zgęstnięć, mimo dolewania oleju i octu. potem wpadłam na pomysł użycia blendera ręcznego i momentalnie zgęstniał.
majczi Jun 26, 2012

Mam pytanie,
robiłam według przepisu, miksowałam i miksowałam
i rzadki wyszedł - smakiem to i owszem ale konsystencją to nijak się ma do majonezu...
Czy miksować dalej, czy mogę dodać np. mazeinę?
Wszelkie porady mile widziane
a2na Jun 25, 2012

Wow! mimo ze z lenistwa skróciłam troche czas miksowania majonez wyszedł super gęsty, można odwrócić miskę do góry dnem i nie wypada!!!
CZAD!
~Olga Jun 19, 2012

już odkryłam sekret gęstej konsystencji majonezu, która nie rozrzedza się po dwóch dniach. zresztą sekret to za dużo powiedziane,wszak wszystko jest podane w przepisie, tylko ja sobie zawsze pomijałam jeden składnik :D. nie wiedziałam, że czosnek spełnia aż tak ważną rolę w tym majonezie, byłam w szoku, niezły konserwant z tego czosnku. majonez stał tydzień w lodówce i się nie zepsuł (a robiłam z kilkudniowego już mleka sojowego z Biedronki), ani nie podszedł wodą, jak kiedyś ciągle się to zdarzało. także jeśli macie wątpliwości czy dodawać czosnek, to odpowiedź brzmi: koniecznie! jego aromat wcale nie jest bardzo wyczuwalny a robi majonezowi bardzo dobrze :P.
majczi Apr 28, 2012

A ja mam pytanie: czy taki majonez długo postoi? Można go jakoś zasłoiczkowac na dłużej do spiżarenki? :)Chętnie bym zrobiła, ale tak duża ilośc schodziła by u mnie pare miesięcy. ;)
pczr Feb 21, 2012

Jak użyję mleka robionego w domu to najpierw nie chce zgęstnieć, a na drugi dzień oddziela się woda, ale przynajmniej górna warstwa robi się gęsta. Nie ma tego problemu jak użyję mleka np. z biedronki. Nie wiem czemu tak się dzieje, specjalnie do produkcji mleka używam 6szkl wody/1szkl suchej soi zamiast 8.
askagrzybek Feb 14, 2012

już wiele razy robiłam ten majonez, ale za każdym po 1-2 dniach podchodzi wodą i konsystencja się rozrzedza. macie może na to jakiś patent?
majczi Feb 13, 2012

Super!!!
~klu Jan 29, 2012

I już odkryłam sekret właściwej konsystencji! Tkwi on w sposobie miksowania - tym razem zrobiłam "sojonez" w blenderze (najniższe obroty) i wyszedł idealny! Świetna alternatywa dla kupnego majonezu i jego różnych konserwantów :)
joa Dec 30, 2011

Już dwukrotnie zrobiłam ten majonez - rewelacja! Pierwsza wersja z czosnkiem (wyszedł bardziej sos czosnkowy niż majonez), druga bez (zrobiona przed chwilą) SUPER :)
Dziękuję za przepis!!!!
*Miksuję w blenderze na najniższych obrotach, olej dodaję łyżką baaaaaardzo powoli.
grejzi Dec 23, 2011

najpierw w ogóle nie chciał mi stężeć, mimo ciągłego dolewania oleju i miksowania przez ponad pół godziny. miksowałam zwykłymi mieszadłami, dopiero kiedy użyłam blendera ręcznego zgęstniał w parę sekund. najlepszy wegański majonez jaki jadłam, smakował nawet mojej wszystkożernej mamie. pominęłam jedynie czosnek.
majczi Dec 5, 2011

Super! Praktycznie nie do odróżnienia od klasycznej majonezu. A produkcja prościutka, kto robił kiedyś majonez z jaj, nie powinien mieć problemu.
Hadudka Nov 18, 2011

sprobuj moze zrobic ten majonez
puszka.pl/przepis/6420-majonez_z_tofu_jedwabistego.html
agnmid Sep 24, 2011

a jakiej konsystencji są wasze majonezy? Bo mój wyszedł półpłynny, chociaż dodałam więcej oleju niż w przepisie. To chyba za rzadki? Dlaczego?
joa Sep 21, 2011

to majonezy sa z zoltek, a nie musztarda :)
~ksz Sep 21, 2011

Musztarda jest z ziaren gorczycy a nie z żółtek ;) Poczytaj sobie składy różnych musztard - prawie wszystkie, oprócz jakichś miodowych, są wegańskie.
~pat Sep 20, 2011

Tylko, że musztarda jest z żółtka :/ chyba,że są takie w wersji vegan...
~chilli Sep 20, 2011

Majonez wychodzi super, robilam bez octu na kwasku cytrynowym. Strasznie go duzo wychodzi, troche trwa zanim sie zrobi, ale smakuje super, swietna podroba kupnych. Mysle, z emozna go robic w robocie kuchennym, to si ejakby sam robi, ja akurat robilam w termomixie.
~krutka Sep 8, 2011

W innym przepisie na wegański majonez stosowałam zamiennie, a czasem łączyłam. Więc moim zdaniem bez problemu - i to i to kwaśne :)
patrycccja Jun 28, 2011

Czy zamiast octu można dodać sok z cytryny?
~Teresa Ewa Leśniak Jun 28, 2011

z jakim octem to się robi? :)
majczi Jun 26, 2011


Świetny majonez! Posmakował nawet mojemu chłopakowi, który za zwykłym majonezem nie przepada. Bardzo dobry wychodzi na oleju lnianym - polecam!
askagrzybek Jun 25, 2011

czy można użyć mleka sojowego z proszku?
moule Jun 14, 2011


genialny! i cała rodzina się od razu przekonała, nawet nieweganie wolą teraz surówki (a nawet jajka, o absurdzie:p) z sojonezem ;))
... i patrząc na to ile tego majonezu wychodzi, roboty wcale nie jest aż tak dużo:)
Ja osobiście dodałam 1,5 łyżki musztardy i ominęłam czosnek, bo nie miałam i też było przepyszne :)
dagfil Apr 29, 2011


Wyszło przepyszne!!! nareszcie ostatni bastion kuszenia na złą (czytaj niewegańską drogę) padł! :D
Puenta Mar 18, 2011

Pycha. Roboty sporo – ale warto.
ka_sta Jan 19, 2011

A nam wyszedl wysminicie :)
~nabati.pl Jan 11, 2011

oj nie udalo sie - nie zgęstnial wcale.
Czy ocet ma byc spirytusowy? Uzylem winnego, moze to przez to..
~jur Dec 24, 2010

Wyszedł super :) faktycznie jednak trza się na miksować
brzeszczoter Dec 23, 2010

@ michu i inni z octo-fobią ;)
Ocet jest niezbędny, żeby scięło się mleko. Inaczej będzie to po prostu mleko miksowane z olejem, na pewno nie wyjdzie majonezowa konsystencja. Nie czuć go w smaku więc bez obaw.

Ja zrobiłam ten majonez bez przypraw i czosnku (dodałam tylko sól), wyszedł idealny, dokładnie taki jak sklepowy. Jestem pewna, ze nikt by się nie zorientował, że to wegańska podróba :)
amanii Aug 10, 2010

Wyszło całkiem dobrze, dzięki za przepis.
kruszonka Dec 19, 2009

Witam! Ja zrobiłam na oleju słonecznikowym, wyszło mniammmm!!! Pozdrawiam!
~margo Nov 21, 2009

@pieczokas mnie się wydaje, że tym bardziej powinien wyjść
CzarnaWdowa Sep 9, 2009

Calkiem spoko sosik :)
Dodalam troche bazylii do przepisu i wyszlo na +
Nie radze zamieniac oleju na oliwe z oliwek, bo gorzki wychodzi, ale da sie przezyc ^^
~SivCORE Aug 4, 2009

heh, wyszedł z mleka sojowego własnej roboty, taki jak sklepowy a nawet lepszy, zrobiłam bez czosnku i z pieprzem ziołowym. dzięki za przepis!
pieczokas Oct 12, 2008

a wyjdzie to z mleka sojowego domowego wyrobu?
pieczokas Oct 10, 2008

próbowałam i nie wyszło. nie chciało zrobić się gęste, mimo, że miksowałam nie wiem, jak długo. cały czas miałam rzadką, oleistą, śmierdzącą czosnkiem masę. wszystko robiłam według przepisu, łącznie z powolnym wlewaniem.... itd..
w kuchni przez jakieś dwa dni unosił się zapach długi miksowanego czosnku....bleeeeeeeeeee.
jaskrawa Oct 10, 2008

a ktoredy Ci to mleczko wychodzi? :D
~kasienka May 30, 2008

W takim razie będe musiał spróbować, najpierw jednak musi mi wyjść mleko sojowe :)
~michu May 23, 2008

wydaje mi się ze bez octu nie wyjdzie
ale na szczeście nie czuć go w majonezie
komar May 22, 2008

Łyżka octu jest potrzebna do smaku czy do tego aby majonez wyszedł? Nie lubie octu strasznie; ble :/
~michu May 16, 2008

Super przepis, szybki i prosty ,a majonez wychodzi naprawde bardzo dobry, jak sie go dobrze przyprawi to jest dużo lepszy od tego sklepowego
komar Apr 5, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas