7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Ciasto marchewkowe - niby piernik- Komentarze do przepisu -
Ciasto wyszło przepyszne i bez zakalca! :) robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Troche zmodyfikowałam przepis i tak:
1. cukru nie dodałam wcale za to 3/4 szklanki suszonych śliwek i fig, resztę dopełniłam musli z płatkami owsianymi (z owocami kandyzowanymi i orzechami tyle że za dużo ich tam nie było ;)) 2. zamiast 2 szklanek białej mąki dałam 1 szkalnkę a drugą zastąpiłam szklanką otrębów owsianych. 3. składniki suche i mokre mieszałam oczywiście osobno dopiero na koniec tylko do połączenia wszystkich składników. 4 oleju dałam tyle co na dnie szklanki resztę doprawiłam wodą. Ciasto świetnie smakuje samo albo polane czekoladą, podane z dżemem itd. ~Ewa Feb 3, 2013
Robie po raz pierwszy z maka kasztanowa. Ciekawa jestem jak wyjdzie, narazie zapach bardzo dobry.
~Ania Dec 4, 2012
Drugi raz piekę to ciasto, ale z małymi modyfikacjami, bo za pierwszym razem wyszedł mi zakalec:/
Dodałam 2 jabłka i za to 2 łyżeczki sody. Ciasto jest już w piekarniku i za pół godziny będę sprawdzać. Ale poprzednio, pomimo zakalca, było pyszne! Raszka Nov 22, 2012
a tak bardzo sie staralam, pieknie pachnaca z pyszna skorka ciapa:( dlaczego!!!!!
~lulu May 16, 2012
Marchewkę trzeba odcisnąć - wtedy nie będzie zakalca a ciasto najlepsze jest jak postoi przez parę godzin. Daję sodę.
Używam marchewki, która zostanie po soku z sokowirówki. babzla Apr 20, 2012
Hm, jakiej mąki używacie? Ja zawszę robiłam z białej i teraz się zastanawiam czy z razowej też wyjdzie... może ktoś próbował? :)
~patel Mar 22, 2012
Ciasto wyszło pycha! Nie trzeba byłko dosładzać, dodałam suszone śliwki i rodzynki, bez orzechów. A mąka była razowa orkiszowa pół na pół z białą żytnią. Co prawda wyszedł zakalec, co prawda w środku było baaardzo mokre, ale takie smaczne... :)
nika_25 Feb 21, 2012
Robię podobne, tylko zamiast marchewki dodaję dwa duże jabłka pokrojone drobno i duszę krótko na patelni z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu,gałki i cukru. Zapach w domu wspaniały. Do ciasta dodaję łyżeczkę proszku i sody oczyszczonej.Nigdy nie mam zakalca.
~elzbieta Jan 21, 2012
Dziękuję za przepis i rady. Ciasto na pewno jest pyszne, ale może doświadczę tego następnym razem, bo dzisiaj wyszła prawdziwa marchewkowa tragedia :) !
~baś. Jul 24, 2011
ok, zafrapowana tyloma komentarzami sama postanowiłam zrobić ciacho. użyłam mąki razowej, a zamiast cukru słód jęczmienny. cynamonu dałam odrobinę więcej + imbir w proszku.
co, jak sądzę, ważne - zamiast proszku do pieczenia wykorzystałam sodę. być może to jest zasadniczy problem w tym przepisie i powód, dla którego tak często wychodzi zakalec - ciasta, które robi się na bazie warzyw (np. marchewka, dynia etc.) i większości owoców należy potraktować sodą oczyszczoną, a nie proszkiem, który nie poradzi sobie z takim ciężarem. ja dodałam łyżeczkę (z małą górką) sody i ciasto jest oczywiście ciężkie (jak przystało na ciasto z owocowe/warzywne), ale nie zakalcowate. no i jeszcze jedno pytanie - co to znaczy, że ciasto powinno być "dość gęste"? dodałam szklankę wody, ale teraz myślę, że spokojnie mogłam dodać i więcej. wydaje mi się, że ciasta, które są bardziej płynne lepiej wyrastają, ale nie mam na tę tezę poparcia naukowego ino próby praktyczne:) blaszkę wzięłam większą, okrągłą. bałam się, że jak zrobię w keksówce to zakal murowany. co do smaku - szału może i nie ma, ale all in all ciasto bardzo przyzwoite. warto spróbować! StakleneBombone Jun 12, 2011
Cistao przepyszne!! ja dodałam jeszcze gorzka czekoadę, miód i zamiast oleju - oliwe :) dodałam tez łyżeczke sody i troszkę mleka i ciasto wyszło idelane!!!!!!! szybko się robi a przy tym nie drogie :)
POLECAM WSZYTSKIM ŁASUCHOM :) ~chinka Jan 26, 2011
wydaje mi się, że patent na to, aby ciasto się udało, jest następujący:
1. mąka nie biała, a razowa; 2. żeby nie zrobił się zakalec postępujemy tak: podgrzewamy w garnku trochę sojowego mleka i dodajemy do niego ok. łyżeczkę sody oczyszczonej. wymieszać i dodać zamiast wody do ciasta. jeśli braknie z garnka, można dolać jeszcze trochę mleka prosto z kartonu. generalnie dodawanie sody przez uprzednie wymieszanie jej z mlekiem powinno zapobiegać zakalcowi. mi się do tej pory tak udawało. jarzyna84 Jan 12, 2011
Ciasta nie robiłem, ale z tego co widzę w komentarzach często wychodzi zakalec. Mam więc jedną radę, zakalec powstaje ze zbyt długiego wyrabiania ciasta, nie drożdżowe ciasta, które nie wymagają uelastycznienia poprzez wydzielenie się glutenu należy wyrabiać jak najkrócej, zaledwie do połączenia się wszystkich składników, najlepiej oddzielnie mieszać składniki mokre i suche i potem je szybko połączyć.
Mam nadzieję, że pomoże :) qetrab Dec 22, 2010
To ciasto jest naprawdę ryzykowne - aż mnie dziwi że tyle osób je próbuje i się nie poddaje :) Ale z mąka orkiszowa bym spróbowała - to po prostu maka z innego rodzaju pszenicy i sądzę, że ta, którą masz, jest de facto razowa. Nie widziałam jeszcze białej orkiszowej.
patrycccja Dec 12, 2010
Zawsze robiłam to ciasto z mąki razowej i było pyszne. Dziś wyjątkowo użyłam białej i wyszła marchewkowa kluska. Choć smaczna :)
xxl Nov 11, 2010
Ciasto , mi się trochę rozpada ale za to pyszne:)
i jeszcze smakował rodzince- która twierdzi ,że ciasta wegańskie są niedobre:) ~joolia Sep 18, 2010
może i jest trochę zakalcowate ale w smaku niesamowite!! :)
~zimnafuzja Aug 17, 2010
Ciasto pychota - oczywiście wyszedł zakalec ale za to przepyszny w smaku :) Kolejnym razem dodam więcej wody - może obejdzie się bez zakalca :)
kata May 30, 2010
nie obyło się bez zakalca, ale ciasto boskie, ja zrobiłam z wisienkami i jest przepyszne! polecam :)
sokovirufka May 24, 2010
wyszedł przepyszny zakalec :)
~ada May 17, 2010
przepyszne! chociaz musialam opiekac, ale to tylko i wylacznie moja wina. Bylo naprawde bardzo dobre, wszytkim smakowao!
katasza Mar 11, 2010
mmm zrobilam drugi raz to ciacho i rewelacja. Dodalam wiorki kokosowe, pestki z dyni i rodzynki. mniam mniam i pieklam 50 minut. Zamiast proszku dalam lyzke stolowa sody.
~Silverka Feb 19, 2010
Z powodu mieszanych komentarzy trochę się bałam tego ciasta, ale się odważyłam. I wyszło przepyszne, jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Fakt, prawie wcale nie urosło, ale wygląda i smakuje świetnie. Wystarczyło 45 minut pieczenia przy 200*C, zrobiłam tylko pół porcji. Mąki użyłam pół na pół białej i razowej, dorzuciłam rodzynek, orzechów włoskich, cynamonu, cukru wanilinowego i tylko łyżeczkę zwykłego (następnym razem nie dam wcale). Pominęłam skórkę pomarańczową. Podsumowując - fantastyczny przepis! :)
xxl Feb 7, 2010
Było to jedno z najbardziej nieudanych ciast w moim życiu. Wyszło albo bardzo zakalcowate albo surowe (choć w piekarniku znajdowało się dłużej niż przepis zalecał). Niejadalne. Z pewnością już nie spróbuję ponownie go zrobić.
Szkoda bo bardzo lubię ciasto marchewkowe... Vanja86 Feb 7, 2010
Najlepszy przepis na szybkie wegańskie ciasto. Robiłam je nawet do pracy na urodzinki - wszyscy byli zachwyceni:)
Żyrafa Jan 30, 2010
Baaaaardzo dobre:D Mi i mężowi bardzo smakuje. Jutro zobaczymy jak tradycjonaliści zareagują na ciasto z marchewki :p
ankaopolanka Jan 29, 2010
Świetne ciasto :)
~goś Dec 29, 2009
co to za piernik bez miodu !
~buba Dec 22, 2009
Świetne:) Przynajmniej na ciepło, bo nie czekałam (jak zwykle) aż wystygnie;p
Agus7777777 Dec 22, 2009
zrobiłam i wstawiłam do piekarnika- mam andzieję,ze nie będzie zakalca, bo nie wiem co wtedy zaserwuję gościom:)
kiń Dec 22, 2009
mniam mniam, niebo w gębie :D
po prostu brak slow. Polecam wszystkim :D ~jablo Sep 7, 2009
dziwne wyszło:d ale jeszcze je dopracuję i będzie pyszne:p never give up!
~kasia Aug 5, 2009
zrobiłam! ciasto przesmaczne! dużo zależy od zestawu bakalii podkreślmy :) u mnie sypnęło się ciekawie: śliwki suszone, pszenica, rodzynki, migdały, słonecznik. pycha, pycha! no i raczej godzinkę lub troszeczkę dłużej w tym piekarniku. dziękuję za przepis! wejdzie do stałego repertuaru :)
rabarbar Jul 6, 2009
proponuję nie ograniczać się tylko do cynamonu - do ciasta marchewkowego dodaję jeszcze łyżkę utłuczonych w moździerzu goździków, pół łyżeczki gałki muszkatułowej, łyżeczkę kardamonu, kilka utartych ziarenek ziela angielskiego, odrobinę pieprzu, czasami anyż. Zachęcam!
zosia Apr 21, 2009
bardzo fajne ciasto, ładnie mi wyrosło i nie było zakalca ,ale dodałam więcej proszku do pieczenia, natomiast wody nie dodawałam wcale ,marchewka puściła wystarczająco dużo soku po dodaniu cukru.
komar Mar 24, 2009
wlasnie sie piecze, dodalam mleka sojowego, bo nie moglam wogole go wymieszać;) zobaczymy, kiedys robilam podobny dawno nie jadlam,;D
~Silverka Mar 23, 2009
Upiekłam - z zewnątrz pięknie wygląda, po przekrojeniu zakalec od spodu do wierzchu! ;D Nie wiem co zrobiłam źle, gdyż wiernie trzymałam się przepisu...
W każdym razie smakuje wyśmienicie. Za kilka dni spróbuję jeszcze jedno upiec... Trzymajcie kciuki! ;) eli_winter Jan 28, 2009
a czy można użyć mąki razowej???
~nicponica Jan 22, 2009
Wlasnie sie piecze, teraz zrobilam z 4 marchwi i 3 szklanek maki, i dodalam same rodzynki z braku pozostalych nasion ;) dodalam jeszcze mleko sojowe waniliowe, ktorego jeszcze troche mam, zobaczymy co wyjdzie. Okaze sie za godzinę :D mniam
~Scarlett23 Jan 3, 2009
Przy takich ciastach można obtoczyć bakalie w mące bo mogą podczas pieczenia obaść na spód ciasta
~michu May 26, 2008
Dziwne - nie wyrosło jak należy (ktoś ma pomysł dlaczego ?)
Oczywiście poza tym smaczne :D Ciasto znam jeszcze z czasów kiedy jadłam jajka i wówczas zawsze było wysokie i puszyste - wersje wegan stosuje pierwszy raz i zastanawiam się czy ono już po prostu takie bez jajek nie urośnięte będzie zawsze czy tylko ja coś teraz popsułam... ~Nillin Apr 16, 2008
Bardzo fajne. Pierwszy raz upiekłam coś sama i nawet mi wyszło. Tylko się trochę przypiekło, ale praktyka czyni mistrza. Najważniejsze, że smaczne.
~vefi Jan 1, 2008
robilam dwa razy i za kazdym razem wyszla twarda skorka i niedopieczony srodek :/ pomozcie...
autor anonimowy Sep 13, 2007
pyszne. dodałam jakieś 4 szklanki marchwi oraz 1,5 szklani zwykłej mąki pszennej i 1,5 szklanki pszennej razowej. wyszło pyszne:)
~Mycha Oct 20, 2006
to jest słotkie ikochane ciasto
~angelika i agatka Oct 17, 2006
najlepiej ciasto robic w takiej formie, zeby wyszlo dosyc wysokie - gdy jest plaskie, robi sie suche i kapciowate. ja zawsze robie je z 1,5 kg marchwi i kg maki i pieke w tortownicy - wychodzi bardzo dobrze :) najlepsze ciasto na zime - smaczne i tanie :) nie dodaje tez w ogole cukru, ale zamiast tego mnostwo rodzynek.
~a_meba Oct 23, 2005
ha! jak cjaj mowi ze pyszne to wybieramy ten przepis i pieczemy:)
autor anonimowy Aug 25, 2005
przeczytalam przepisa, upieklam, posmakowalam. tylko dlaczego takie niskie mi wyszlo???
~napoleon May 6, 2005
Piernik -> mistrzostwo świata :). Szczególnie z dodatkiem daktyli!!!
~xcjajx Apr 5, 2005 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zakalec okropny :( Dawno mi się aż tak ciasto nie udało. Ale w smaku dobre.
Sowa90 Oct 28, 2014