7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego)

Kafsky: "Daal jada się z ryżem lub indyjskim pieczywem naan, ale myślę, że można też i bez. Smacznego, ja jestem fanką!"

Średnia ocena: [4.3 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica czerwona
oliwa do smażenia
cebula
czosnek
zielona papryczkę chili
trochę startego imbiru
kolendra w proszku (mielone ziarna)
mielony kminek
kurkuma
trochę curry
ew. sól
pomidor
trochę mleka kokosowego
kolendra (natka) do posypania

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wrzątkiem, podgotować z 10 min. i odstawić.

W osobnym garnuszku podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, zieloną papryczkę chili (poszatkowaną i bez pestek!), trochę startego imbiru. Dodać soczewicę, dusić wszystko razem.

Dodać kolendrę w proszku, mielony kminek, kurkumę, trochę curry, ew. soli, pomidora pokrojonego w kostkę i trochę mleka kokosowego. Niech się troszkę gotuje na malutkim ogniu.

Przed podaniem dodać sporo natki kolendry. Aha, jeśli wydaje się wam to za geste (właściwie to nie ma konsystencji puree ziemniaczanego, a bardzo gęstej grochówy), dodajcie trochę wody.
Nadesłał(a) admin, dnia: Apr 8, 2009
Źródło/autor przepisu: Komentarz do soczewicy po pakistańsku (autor: ~kafsky, 2009-04-05).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo dobra potrawa. Zestawiłam ją z kasza quinoa.Pasowało.
Majolik Jul 5, 2013

Wyszło pyszne mimo że zrobiłam z tego, co akurat miałam pod ręką, więc bez kilku składników.
kruszonka Jun 16, 2010

Nader smaczna potrawa.
~svwtht Jan 9, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Daal z czerwonej soczewicy (z dodatkiem przyprawy pięć smaków) (wegańska)
Zupa curry z czerwonej soczewicy, pomidorów i mleka kokosowego (wegańska)
Sałatka indyjska z soczewicy - z cukinią i imbirem (wegańska)
Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (bez ograniczeń)
Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska)
Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego (wegańska)
Puree z soczewicy (wegańska)
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Herbata prawie indyjska - z imbirem i mlekiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas