puszka.pl - pysznie!

Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego)

Kafsky: "Daal jada się z ryżem lub indyjskim pieczywem naan, ale myślę, że można też i bez. Smacznego, ja jestem fanką!"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica czerwona
oliwa do smażenia
cebula
czosnek
zielona papryczkę chili
trochę startego imbiru
kolendra w proszku (mielone ziarna)
mielony kminek
kurkuma
trochę curry
ew. sól
pomidor
trochę mleka kokosowego
kolendra (natka) do posypania

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wrzątkiem, podgotować z 10 min. i odstawić.

W osobnym garnuszku podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, zieloną papryczkę chili (poszatkowaną i bez pestek!), trochę startego imbiru. Dodać soczewicę, dusić wszystko razem.

Dodać kolendrę w proszku, mielony kminek, kurkumę, trochę curry, ew. soli, pomidora pokrojonego w kostkę i trochę mleka kokosowego. Niech się troszkę gotuje na malutkim ogniu.

Przed podaniem dodać sporo natki kolendry. Aha, jeśli wydaje się wam to za geste (właściwie to nie ma konsystencji puree ziemniaczanego, a bardzo gęstej grochówy), dodajcie trochę wody.
Nadesłał(a) admin, dnia: 2009-04-08 19:50:52.801
Źródło/autor przepisu: Komentarz do soczewicy po pakistańsku (autor: ~kafsky, 2009-04-05).

Twoje zapiski: