7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pierogi ruskie a zniewalające delikatnością

Magia ruskich pierogów polega na dwóch rzeczach: proporcji ziemniaków i twarogu oraz ich odpowiedniej jedwabistości. Moim zdaniem stosunek ziemniaków do twarogu powinien być jak 2 do 1.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
500 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka soli
ok. 1 szklanki ciepłej wody

nadzienie:
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g tłustego, kwaśnego twarogu
2 średniej wielkości cebule
odrobina oleju do smażenia
sól
pieprz
zioła: szczypiorek, mięta, bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Twaróg przepuszczam przez maszynkę o drobnych otworach, lub miksuję w malakserze. Cebulę kroję na bardzo drobną kosteczkę.

Na patelnię wlewam odrobinę oliwy, wrzucam cebulę i solę. Smażę na średnim ogniu, często mieszając przez kilka minut - do momentu, kiedy cebula będzie szklista. Cebulę dodaję do ziemniaków, wrzucam ser i wszystko to dokładnie mieszam. Masę doprawiam solą i pieprzem. Jeśli mają być w pierogach zioła dodaję je właśnie teraz.

Farsz jest gotowy do nadziewania

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedną warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od momentu ich wypłynięcia.

Wskazówki i uwagi:

Takie pierogi najbardziej smakują z podsmażoną na brązowo cebulką i wielką szklanicą kefiru.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 3, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pyszny przepis na pyszne pierogi, tymbardziej, ze na Wschodzie nie uzywa sje jajek (kt ja absolutnie nie moge) <3bardzo polecam
Klaudia Aug 7, 2013

latwy i pyszny prxepis!polecam, moje pierwsze pierogi, a mama krytyk kulinarny zachwycona smakiem (gorzej z wykonaniem, nie umiem robic malych pierogow) :-) od dzis w moim menu na zawsze tymbardziej, ze nie moge uzywac jajek, ale na Wschodzie wlasnie takie ciasto sie robi!
Klaudia Aug 7, 2013

Pycha. Jeśli mi "super" kurze domowej się udały, to wszystkim wyjdą świetne. :)
ankaopolanka Aug 26, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi ruskie (bez ograniczeń)
Kopytka ruskie ("nagie" pierogi ruskie) (bez ograniczeń)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska)
Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska)
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Naleśniki ruskie (wegańska)
Pierogi z soją (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas