farsz: 300 g tofu (czyli 1 opakowanie)
4 małe ziemniaki
2 średnie cebule
oliwa do smażenia
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ciasto: 500 g mąki pszennej białej
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżki mąki sojowej
ciepła woda (ok. 1,5 szklanki)
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Cebulę wysmażyć na oliwie. Gdy ziemniaki wystygną, zmieszać je z tofu i cebulą, ubić lub przemielić z ząbkiem czosnku. Przyprawić pieprzem i solą, jeśli potrzeba.
Ciasto: Mąkę i sól zagniatać na stolnicy dodając powoli ciepłej wody. Ciasto ma odchodzić od rąk i nie lepić się. Ma mieć konsystencję plasteliny :-)), czyli ma się dobrze ugniatać. Wyrabiać przez chwilę ciasto. Podzielić na pół. Jedną połówkę przykryć ściereczką, by nie wyschło. Drugą położyć na stolnicy i wałkować, aż będzie dość cienkie. W tym czasie powinna się już gotować w dużym garnku osolona woda na pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty lub wycinamy szklanką (druga opcja lepsza :-)). Na kółka lub kwadraty nakładamy farsz, brzegi ciasta zwilżamy wodą i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek i czekamy ok. 5-7 min. aż się ugotują (jeśli z początku wyjdzie komuś grube ciasto, to należy dłużej gotować).
Łatwe? No to dzieła - są pycha, bo wybredna Milena (19 miesięcy) je 10 szt. na jedno posiedzenie.
Wskazówki i uwagi:
To, co zostanie po wycięciu kółek, również zagniatamy, wałkujemy i na pierogi.
Z początku robiłam grube ciasto, ale teraz doszłam do takiej wprawy, że ciasto wręcz przezroczyste robię :-).
Pierogi na mące sojowej wychodzą o wiele bardziej elastyczne niż na jajku - to opinia mojej przyjaciółki, którą zachęciłam do korzystania z mąki sojowej i zrezygnowania z jajek - ale reklama :-)
Mąkę białą kupuję, tak jak razową, w ekologicznym sklepie. Z samej razowej nie wychodzą tak dobre, jak ze zmieszanej. Jak spróbuję zmieszać z amarantusową, to dopiszę komentarz, co wyszło.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: May 2, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
te robaczki to larwy moli spożywczych... koko ma rację- z mąką i bakaliami można przynieść do domu niechcianych lokatorów
~Dalena
Dec 20, 2012
to nie wina mąki razowej :) czasem się tak zdarza, zwłaszcza w mącznych rzeczach (czyli również w białej mące) jak i bakaliach
~koko
Jun 29, 2008
magda, w mojej mące razowej szczelnie zamkniętej w szklanym pojemniku, pojawiły się robaczki. bardzo się zraziłam do tej mąki. mogę zrobić z samej białej? albo biała + otręby?
~falka
Oct 26, 2006
~Dalena Dec 20, 2012