7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :)- Komentarze do przepisu -
czy ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia?
~Agata Aug 13, 2015
Jeeeee :) moje pierwsze pierogi wyszly perfecto idealo :)) dziekuje za przepis :)
~bezimienna Jan 21, 2015 Ciasto zrobiła moja mama, kiedy miałam być u niej na obiedzie. Wyszło wyśmienite, o wiele lepsze niż te z jajkami, które robiła zazwyczaj i była to opinia całej rodziny. Ciasto jest miękkie, pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Od teraz to będzie nasz przepis na ciasto na pierogi:). zielenina Feb 22, 2014
Wykorzystałam przepis na ciasto aby zrobić uszka do barszczu. Jak na razie muszę powiedzieć że ciasto jest super! Na początku miałam wrażenie że będzie klejące ale jednak nie. Nie trzeba zbytnio podsypywać mąką, jest elastyczne i mięciutkie nawet jeśli moje wycinanki troszkę leżą na blacie bo nie mam wprawy w lepieniu. Dziś mrożę uszka, zobaczymy po ugotowaniu na wigilię, mam nadzieję że sprawdzą się poniższe komentarze i się nie rozpadną podczas gotowania :)
Malwua Dec 21, 2013
Doskonale ciasto! Farszu nie probowalam - lubie improwizacje
~Monika Sep 16, 2013
Ciasto sie klei,rozrywa a po ugotowaniu jest sine i smakuje okropnie,nie polecam
~marta Mar 23, 2013
Aniu - przeczytaj sobie w jaki sposób pierogi zamraża autorka tego przepisu: puszka.pl/przepis/5813-pierogi_ruskie_praktycznie_bez_wyrabiania-precyzyjne_proporcje.html
Iwo-na Dec 19, 2012
a jeśli będę chciała zamrozić pierogi to jak mogę to zrobić? Ostatnio jak zamroziłam to się wszystkie posklejały i nic z nich nie wyszło po ugotowaniu...
~Ania :) Dec 19, 2012
Zrobilam pierogi wg tego przepisu takze z bialej maki (dla gosci) i ciasto wyszlo wspaniale! Jestem zachwycona prostota przygotowania, elastycznoscia i miekkoscia ciasta. Przepis jest po prostu genialny!
Iwo-na Apr 11, 2012
Uzywam zawsze swiezo zmielonej maki razowej. Pierogi lub makaron z tej maki wychodzily mi twarde, nawet bardzo, walkowanie bylo ciezkie. Zmienilo sie to na lepsze od kiedy znalazlam ten przepis :-) Robie je teraz w proporcjach skladnikow z tego przepisu, ale jeszcze dodatkowo po wymieszaniu lyzka odstawiam ciasto pod przykryciem na pol godziny (pomysl z przepisu: puszka.pl/przepis/5813-pierogi_ruskie_praktycznie_bez_wyrabiania-precyzyjne_proporcje.html ). Po tym czasie ciasto wyrabiam, dodajac juz zimnej wody, jesli to konieczne.
I tak moge cieszyc sie pelnoziarnistymi pierogami, samosami i domowym makaronem :-) Dziekuje! Iwo-na Mar 4, 2012
dzisiaj zrobiłam pierwszy raz pierogi i użyłam właśnie tego przepisu , wyszły przepyszne , żaden się nie rozkleił a muszę jeszcze dodać że ciasto zrobiłam z mąki razowej
chr Dec 6, 2011
pychotka:-) skorzystałam tylko z przepisu na ciasto ( farsz robiłam ze szpinaku) i były przepyszne:-) ten przepis na stałe wchodzi do mojego repertuaru!!! Dziękuję:-)
wideraka Oct 14, 2011
Ani jeden pieróg w czasie gotowania się nie rozpadł, a efekt końcowy zachwycił wszystkich. Polecam!
Zanetak Aug 29, 2011
Właśnie skończyłam. Podwoiłam proporcje i wyszło mi 80 sztuk (takich sporych, bo kółka wycinałam szklanką do whiskey). Trochę inaczej zrobiłam farsz - nie dodawałam białej kapusty, a kiszoną najpierw wypłukałam, a później przez jakieś 30min gotowałam. Wszystko drobno pokroiłam, żeby nie dodawać sobie roboty z mieleniem (i tak spędziłam chyba ze trzy godziny w kuchni :o). Za niedługo przychodzą znajomi, także będzie gotowanie i chwila prawdy :D
Zanetak Aug 28, 2011
Tak jest, zwykłej białej pszennej :) Jeśli chcesz próbować wersję zdrowszą, to koniecznie użyj drobno mielonej mąki (większość polskich razowych to mąka zmieszana z otrębami). A najlepiej zacznij nie od całkiem razowej, tylko jakiejś pośredniej - np. sitkowej (pośrednia między białą i graham). Pamiętaj, mąki maja podany typ - im wyższy "numerek" tym bardziej razowa mąka: puszka.pl/txt/maka.jsp
patrycccja Aug 18, 2011
A z jakiej mąki najlepiej zrobić ? Zwykłej pszennej ?
Bo chcialabym zrobic wersje zdrowsza i zrobić z troche ciemniejszej ale niewiem dokladnie z jakiej i czy wyjdzie to ciasto z takiej maki ? slyszalam tez ze mozna dac odrobine maki sojowej -ponoc ciasto sie bedzie lepiej lepic ? Wie ktos czy to prawda ? OpenWorld Aug 18, 2011
Skorzystałam tylko z przepisu na ciasto, farsz zrobiłam po swojemu, więc na jego temat nie moge się wypowiedzieć:) Ciasto faktycznie bardzo miękkie i smaczne (od siebie dodałam szczyptę soli), jednak trochę mało elastyczne (może to wina mąki?). Jedynym problemem było rozcieranie oleju z mąką- nie wyszło mi to kompletnie, ale i nie przeszkodziło w niczym:) Polecam:)
lolituma Dec 25, 2010
No własnie nie wiem, albo wychodzi trawde jak skała, albo plajtowate...dzisiaj bede trzymala sie tego przepisu a potem się wypowiem...
~ruda Dec 24, 2010
Poza tym podstawową zasadą, której niektórzy nie znają, jest to, że ciasto na pierogi robi się BEZ jajek. One utwardzają ciasto. Więc podstawa to wegańskie ciasto na pierogi - niezależnie od diety :) Nie wiem, Ruda, jak ty robiłaś, dlatego na wszelki wypadek o tym wspominam.
patrycccja Dec 21, 2010
żeby były mięciutkie trzeba się trzymać przepisu ! zapewniam że będa super mięciutkie :) przepis sprawdzony na kilku tysiacach pierogów, więc po prostu spróbujcie zrobić :))
vegavani_com Dec 21, 2010
ja polecam jeszcze zamiast przykrywania ciasta ściereczką wsadzenie go do foliowego worka, ciasto się tak jakby 'poci' i jest bardzo mięciutkie
~e Dec 21, 2010
jak zrobić zeby były naprawde mięciutkie? mi zawsze wychodza twarde!!!
~ruda Dec 21, 2010 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
ryfka Aug 14, 2015