7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Afrykańska zupa ziemniaczana

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Tą zupę ( dokładnie jak w przepisie) gotuję już od 2005 roku. Jest bardzo smaczna, dietetyczna i zawsze zachwyca moich znajomych. Polecam.
~Ewusia Mar 24, 2016


Nie widziałam jeszcze tylu komentarzy pod jednym przepisem.Szukałam właśnie jakiegoś przepisu na jutrzejszą zupę.Nie mam pojęcia skąd tyle zamieszania,bo przepis jest prosty ja budowa cepa,można go dowolnie ulepszać według własnych upodobań.Ja zrobiłam tak:na patelni w kolejności wyladowała cebula,marchewka(której nie ma w przepisie)czosnek,ziemniaki,papryka,pomidory z puszki,przecier pomidorowy (2 łyżki)przyprawy typu :oregano,bazylia .Wszystko zostało podsmażone i na koniec trafiło do garnka z 4 szklankami wody.Po 10-15 minutach gotowania dodałam skórkę z cytryny
,oraz sok . W tej kolejności ziemniaki będą ugotowane ,ale nie rozgotowane.Smacznego :)
satina6 Mar 23, 2014


Mi zupka smakowała ale dodałam o wiele więcej przypraw :)
Lunkaaa Jan 30, 2014

Przepis tego nie określa, ale znając tą zasadę ugotuj najpierw ziemniaki, a na koniec dodaj pomidory i cytrynę, bo inaczej rzeczywiście będą twarde. Polecam podsmażyć ziemniaki razem z papryką, cebulą i czosnkiem - są smaczniejsze. Ja na koniec lubię dodać jeszcze zacierkę :)
ryfka Jan 4, 2014

czy w tej zupie ziemniaki nie są twarde? pytam, bo to nie nowość że w kwaśnym "środowisku" ziemniaki nie są w stanie ugotować się na miękko. A w zupie są pomidory i sok z cytryny...
~znikam Jan 3, 2014

Przepyszna !!!! Następnym razem dodam też czerwonej fasoli... ;)
nat4688 Mar 19, 2013

nie miałam dość ziemniaków i dałam trochę fasoli brązowej - też jest super :D
Mała Kaczka Mar 14, 2013


dodałam kurkumę i imbir. zacna zupa.
Asiu Jan 20, 2013


pycha!
szukajdalej Oct 29, 2012

Warzywa po afrykańsku: Włoszczyznę pokroić udusić, rozgotować i kombinować z przyprawami ;)
Properek Oct 28, 2012

"bardzo afrykańska- 4 szklanki wody! "
:D
Properek Oct 28, 2012

pyszna jest!
hans_kotz Oct 11, 2012

super zupka gorąco polecam rozgrzewa i dodaje vigoru
~ona_ona Oct 8, 2012

bardzo afrykańska- 4 szklanki wody!
~kuba mituś Aug 18, 2012

Niesamowita zupa, uwielbiam takie!
Lorayan Jul 27, 2012

Szczerze mówiąc, zupa nie za bardzo mi smakowała, bo nie lubię papryki i trochę za dużo jej dałam. :) Cóż myślałam że mimo to będzie dobra. Jednak jeśli lubicie paprykę, zupa powinna być ok. :)
~Ja Apr 12, 2012

Genialna zupa, chociaż znam przepis który smakuje bardziej egzotycznie ;) dodaje się łyżeczkę kminku i łyżeczkę cynamonu. Naprawdę pasuje. Ja by trochę zagęścić dodaje jeszcze soczewicę czerwoną. Polecam :)
~Joasia Feb 22, 2012


Bardzo smaczna zupa. Mojej rodzinie nie posmakowała, bo była za kwaśna, ale ja mnie idealna. I bardzo łatwa w wykonaniu.
nika_25 Feb 21, 2012


Mi smakowała :) FAKTEM jest jednak, że dodałam więcej przypraw niż to przepis sugerował ;)
nanak Feb 16, 2012

Ja też nie rozumiem, o co tyle krzyku przy tej smakowitej, według mnie, zupce. Do większosci przepisów podchodzę z dystansem doprawiając po swojemu, bo bardzo lubię przyprawy, a większosć przepisów pisana jest w prosty sposób, żeby smak był łagodny, bo nie każdy lubi intensywne smaki. Na tej samej zasadzie, na jakiej działają restauracje - tam potrawy przyprawia się słabiej, niż w warunkach domowych. Z afrykańską zupką radzę sobie w taki sposób - dodaję do niej zacierkę babuni, dzięki czemu przypomina mi bogracz mojej mamy. Tak przygotowywana zupka zdobyła uznanie wsród moich znajomych :)
ryfka Feb 13, 2012


Properku, nie rozumiem, po co dodawać niezliczoną ilość komentarzy o tym, jaka to zupa jest obrzydliwa. Nie zaśmiecajmy Puszki! Masz prawo do własnej opinii, ale wystarczyłoby napisać, że ci nie smakuje i podać przyczynę ;-)
Według mnie zupa jest pyszna (mówi to zaciekła przeciwniczka pomidorów w stanie ciekłym). W dodatku tania i szybka. Po kilkukrotnym przygotowaniu wprowadziłam jednak drobne zmiany (chyba każdy tak robi?): paprykę i pomidora obieram ze skórki, dodaję trochę pomidorów z puszki i czosnek granulowany zamiast świeżego, a sól równoważę niewielką ilością cukru. Aha, i paprykę wrzucam dopiero do garnka, jest wtedy twardsza i bardziej wyczuwalna.
A jeśli komuś przeszkadza rzadka konsystencja (którą ja bardzo lubię) może warto zakręcić parę razy blenderem w garnku?
Willow Feb 12, 2012


to jakas paranoja.
pracuje zawodowo jako kucharka i z przykroscia musze stwierdzic ze modyfikowanie podanego przepisu zmusza nas do kreacji calkiem nowej zupy gdyz ta w postaci oryginalnej jest "niejadalna" :]

tym samym ocena negatywna przyporawiona ogromna iloscia niesmaku.
KRECIAK Feb 7, 2012

Wydaje mi się ze to jakiś zbiorowy spisek z tymi komentarzami...to poprostu nie jest smaczne bez własnej inwencji.
Properek Feb 7, 2012

Poza tym każdy tu czegoś dodaje do tej zupy...ja też musiałem bo to było bez smaku.
Properek Feb 7, 2012

Zrobiłem tą zupe poraz kolejny dokłądnie według przepisu..no przeciez tego się jeść nie da.Za piewrszym razem kombinowałem i dosypywałem różnorakich przypraw..by to choć troszke smakowało.Jak moga smakować posiekane ziemniaki które są gotowane 30 minut ?
Albo gotować się nie umie i się zachwycacie rozgotawanymi ziemniakami z cytryną pomidorem i papryką...albo ja nie wiem.
Zadziwia mnie fenomen tej zupy i jej komentarze.
Umie gotować. Wydaje mi się że tu klikaczy zatrudniono.
Properek Feb 7, 2012

O wow, imbir! Imbir do tej zupy musi być znakomity!
patrycccja Nov 11, 2011

dodaję świeży starty imbir, tandoori masalę i kumin a zupę posypuję posiekaną miętą z pietruszką i prażonymi pestkami dyni :) jest pyszna ;)
~pauwow Nov 9, 2011

Ciekawa zupa, bardzo dużo zyskuje po dodaniu przyprawy curry. :) Jeśli komuś wyszła bez smaku, to może dlatego, że dał za dużo wody? Kiedy gotujemy osobno ziemniaki, to wiadomo, żeby dać tej wody trochę mniej i gotować wszystko krócej.
bonamartinka Oct 12, 2011

To ja dodam, że rozumiem obie strony :) Zupę bardzo lubię, ale kiedyś mi wyszła taka bez smaku właśnie. Miałam kiepskie pomidory, a one są bardzo ważne - razem z sokiem z cytryny dodają kwaskowego posmaku i uzupełniają jej aromat. Zupę uratowałam jednak dodatkiem koncentratu pomidorowego. Trzeba też dość odważnie dodać soli i pieprzu (u mnie czarny i ziołowy). Odrobina chili też świetnie pasuje - tak dla charakteru.
patrycccja Oct 10, 2011

ja się niestety zgadzam z Properkiem - też przygotowywałam tę zupę i bardzo się zawiodłam. po komentarzach i miejscu w rankingu liczyłam na coś pysznego - efekt był taki, że zupy nie udało się niczym uratować :(. oczywiście postępowałam krok po kroku zgodnie z przepisem...
majczi Oct 9, 2011

jak dla mnie jest tu sporo konkretnych smakow- papryka, czosnek, SKÓRKA Z CYTRYNY, ktora zreszta odroznia te zupe od "zwyczajnej przegotowanej warzywniaczki". No i hymny chyba tez stad, ze jest niezmiernie prosta do zrobienia.
efedrina Oct 6, 2011

Properek, o co chcesz się założyć, że "ta osoba która wkleiła ten przepis jest spokrewniona z właścicielem serwisu"? Chętnie się z Tobą założę, bo to jak najbardziej nieprawda. Zobacz jeszcze, skąd pochodzi przepis... Również twórcy nieistniejącego serwisu nie są rodziną z puszka.pl.
Czy Ty w ogóle gotowałeś/aś cokolwiek?
Przecież każdą potrawę trzeba doprawić, żeby wydobyć jej smak. Nawet ciasto na chleb trzeba posolić, ewentualnie dodać inne przyprawy. A może dodaj jakiś własny oryginalny przepis na niedoprawianą, ale smaczną potrawę.
Dana Oct 6, 2011

Co najbardziej rzuca się w oczy po waszych komentarzach:
- wszyscy dodają niezliczone ilości i rodzaje składników do tej pseudo najlepszej zupy.
BO ONA NIE MA ŻADNEGO SAMKU!
Dwukrotnie ją robiłem i też sie ratowałem czym mogłem , by to poprostu móc zjeść.
Properek Oct 6, 2011

Dajmy sobie juz spokój z ta zupa afrykańską , bo ona nawet smaczna nie jest...ot zwyczajna przegotowana warzywniaczka w dodatku bez smaku konkretnego. , skąd te hymny na jej temat ? Nie mam pojęcia. Jest to dla mnie największą zagadką serwisu puszka.pl.
Dlatego też poniżej napisałem to co napisałem.
Properek Oct 6, 2011

Ja się założe że ta osoba która wkleiła ten przepis jest spokrewniona z właścicielem serwisu :D
Przecież to ani rewelacyjne ani super nowatorskie.
"Udusić pierwsze 3 składniki na oleju z małą ilością wody, dodać pozostałą ilość wody i resztę składników (oprócz pietruszki), a następnie gotować całość przez 30 minut. Podawać posypane pietruszką."
Masakra :D
Properek Oct 6, 2011

zupka pyszna,tylko ze ziemniaki starlam na tarce,uzylam pieprzu cytrynowego i odrodine curry ,no,pyszunia ogromna ilosc pieruszki ziel
gaga1 Sep 22, 2011

Średnia ta zupa, wygląd- rewelacja, ale smak taki sobie. Nie wiem skąd te peany na cześć zwyczajnej zupy...
kitka628 Sep 14, 2011

żeby nie mieć problemów z ziemniakami najpierw duszę cebulę, ziemniaki i paprykę a do miękkich warzyw dodaję posiekane pomidory i duszę wszystko razem - w zasadzie prawie można nie dodawać wody, wychodzi z tego pyszny gęsty zupo-sos; mniam.
~martini Aug 2, 2011

Zupka paluszki lizać,właśnie znika z garnka z prędkością światła.:)))
~pralina Jul 27, 2011


Zupa przepyszna, ziemniaki bardzo długo miękną, więc proponuję je wcześniej podgotować. Na początku się bałam, że będzie obrzydliwa, ale po spróbowaniu wszyscy domownicy byli zachwyceni. Polecam!
superzebra Jun 21, 2011

pyycha! fakt że żeby się nią najeść trzeba jej duuuużo zjeść, a przynajmniej w moim wypadku, ale to mi wcale nie przeszkadza, nawet mojej mamie posmakowała, choć jej komentarz był; "gdyby była ugotowana na mięsie byłąby bardziej treściwa"
gatek Jun 18, 2011


Bardzo fajna zupka, ale dodaję troche więcej przypraw i więcej soku z cytryny.
lovela5 Jun 9, 2011


woda z warzywami, bez smaku bleee
kropa Jun 1, 2011

zrobiłam tą zupkę ale chyba coś mi nie wyszło...jest totalnie bez smaku,jak gdyby rozwodniona :(
orzechova May 31, 2011


dobra ale jadałam pyszniejsze zupy :P oceniam na 4 ;)
wisniowa May 30, 2011

bardzo aromatyczna i lekka, polecam szczególnie na upalne dni:)
~mariola May 28, 2011

Dawno nie robiłam tej zupki, trzeba zrobić powtórkę :)
sunflower_ren May 25, 2011

Dziękuje Patrycja :*
Dodałam łyżeczkę ostrej i łyżeczkę słodkiej, zupka wyszła pyszna :)
Jedna sprawa, myślę że lepiej obrać pomidora/-y przed posiekaniem, ponieważ podczas jedzenia miałam schizę, że skórka gdzieś mi się przyklei w gardle.
lagatta Apr 11, 2011

Hyhy, no to się dogadałyśmy :D Mieloną paprykę dodajemy słodką, ilość na oko... pół łyżeczki? Czasem leci też odrobina ostrej - zupa nie jest pikantna, ale ma konkretniejszy akcent. A jak ktoś lubi ostre to w ogóle nie musi się hamować ;)
patrycccja Apr 11, 2011

Chodziło mi o przyprawę :/
lagatta Apr 8, 2011

"1 szklanka posiekanej czerwonej lub zielonej papryki" - no to chyba szklankę :) I zdecydowanie słodkiej, nie ostrej.
patrycccja Apr 7, 2011

Papryka ma być ostra czy słodka? I ile mam jej dodać?
lagatta Apr 7, 2011

Pyszna jest! Im więcej pietruchy tym lepiej ;)
Dżasta-Kasiop Apr 3, 2011

Zupa pyszna:)
minimonster Apr 2, 2011

Properek pewnie nie gotowales jej jak nalezy albo nie miales wszystkiego co do niej potrzebne - bo ta zupe zjada sie z ogromna przyjemnoscia :)
~Adas Mar 25, 2011

TA ZUPA JEST NIE DOBRA, a przynajmniej żadna rewelacja, klikaczy tu zatrudniono czy co?
Properek Mar 15, 2011

Pyszota. Cudna zupka. Dodaliś›my do niej jeszcze ś›mietany, no i wcią…gneliś›my cał‚y garnek na raz...:)mniam
jasha Feb 20, 2011

pyszna zupka:))
puposzyja Jan 3, 2011

pyszna zupa, przyprawiłam jeszcze gałką muszkatołową, dorzuciłam warzywną kostkę bulionową i zaciekawiona komentarzem dodałam miód. wyszło koncertowo :)
~gosia Dec 21, 2010

To jest mój ulubiony przepis!! Zupa jest świetna!:) Osobiście dodaje więcej przypraw, czyli wszystko co mam pod ręką: oregano, bazylia, chilli, a czasami nawet trochę miodu.
~bura Dec 16, 2010

Moje dzieciaki(2 i 7 lat) uwielbiają tą zupę, dziś robiłam ją chyba z czwarty raz i wcale nie wychodzi mi bez smaku ani mdła, trzeba dostosować proporcje i przyprawy wg. własnego gustu i tyle :)
seszensue Dec 14, 2010

mi wyszla jakaś taka mdła i bez smaku
~mouton Nov 20, 2010

Warzywa w kwaśnym roztworze trudniej się gotują, dlatego lepiej dodać sok z cytryny i skórkę pod koniec gotowania. Wiem, bo kiedyś przez to nie wyszedł mi kapuśniak z kapusty kiszonej.
kudlata84 Nov 20, 2010

Czy mógłby ktoś podać proporcję w gramach lub w ilości warzyw, np. 150g pomidorów/1 średni pomidor?
Irokezik91 Nov 12, 2010

Ilościowo daję wszystkiego jak w przepisie i wychodzi pyszna. Za pierwszym razem wrzuciłam ziemniaki jak w przepisie i gotowały się całe wieki, więc teraz gotuję je osobno. Przyprawiam jeszcze chili, dodaję trochę śmietany i miksuję, taka wersja jest jeszcze lepsza :)
wiorka Nov 2, 2010

Robię tą zupę już 4 raz i nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem z garnka ;-) super pychotka! Gotuję ją krócej, myślę, że max. 15 min.(nie lubię rozgotowanych warzyw) ale jak zostanie na następny dzień to jest jeszcze lepsza. Myślę, że pełnię smaku wydobywa skórka cytrynowa z sokiem cytrynowym.
kamysz12 Oct 31, 2010

Dobra, ale mało wyraźna, albo dałam za duzo wody
~Emily Sep 29, 2010

o i nie posypałam :(
kajka Sep 27, 2010

zupka wyszła ładna :) dodam zdjęcie niebawem, ale troszkę mdława :( pewnie przesadziłam z wodą czy cuś
kajka Sep 27, 2010

pychota...dzisiaj zrobilam na obiad...polecam. niestety wrzuciłam ziemniaki wg przepisu, a faktycznie mozna chyba lepiej ugotowac je osobno, ale ja dodalam ich troche wiecej niz w przepisie i jest wysmienicie.
~ania Sep 24, 2010

Zrobiłam tę zupę wczoraj. Już w trakcie gotowania czułam niesamowity zapach.
A w smaku - coś wspaniałego!
~Agnieszka Aug 8, 2010

Robię już zupę po raz kolejny :) zawsze jednak dodaje podwójną porcję warzyw a do tego 6 szkl. wody. Po ugotowaniu jeszcze blenduję. Ziemniaki gotuję zawsze osobno.
Wczoraj spróbowałam zrobić z jasnej żółtej papryki, muszę przyznać, że smak trochę się różni. Zdecydowanie wolę wersję z czerwoną papryką :)
Niektórzy u mnie w domu lubią jeść taka zmiksowaną zupę z ciemnym pieczywem - zdecydowanie takim ciężkim, ale to już kwestia gustu :)

Przepis naprawdę pyszny! Mam nadzieję, że wiele osób się na niego pokusiło :)
~Sonia Jul 22, 2010

MMMM....Uwielbiam papryke!Zupka przepyszna:)
makówka Jun 15, 2010

- chyba już tradycyjnie dodałam jeszcze curry :)
samiris Jun 14, 2010

zupka pyszna, ale nie zaskakuje :) bądź co bądź nagotowałam gar na cały tydzień :P
samiris Jun 14, 2010

Ile porcji wychodzi z podanej ilości składników? ;>
amanityna May 13, 2010

Pyszna, sycąca zupa, łatwa i szybka do zrobienia. Polecam:-)
dorota_1988 May 5, 2010

Dobra, szybko się robi, bardzo syci. Następnym razem zrobię z zieloną papryką, żeby była bardziej kolorowa. :)
bartolome Apr 2, 2010

Zupka jeszcze lepsza z zacierka :)
ryfka Feb 6, 2010

Potwierdzam, bardzo dobra zupa;-)
~Łukasz Dec 12, 2009

dopiero teraz zauważyłam sympatyczną świnkę. pozdrawiam.
mezynka Nov 22, 2009

przepadam za tą zupą - zrobiłam ją już nie wiem który raz!
mezynka Oct 17, 2009

Pyszna zupa :) bałam się, ze bedzie bardzo ostra, a tu spotkało mnie miłe zaskoczenie :) No i ma bardzo ładny kolor :D
Polecam bardzo, bardzo! :)
kyouko Sep 30, 2009

Swiwetna zupa, sycaca i malo kaloryczna.
helutka67 Sep 25, 2009

Świetna zupka! Smakuje jak połączenie lecza i bezmięsnego bograczu.
ryfka Jul 30, 2009

Z fasolką też pycha :)
ankaopolanka Jul 29, 2009

Zupa świetna! Mąż sobie zażyczył następnym razem z żółtą fasolką szparagową. Zobaczymy, może też się sprawdzi.
ankaopolanka Jul 28, 2009

Zupa wyśmienita! U mnie wszyscy byli zachwyceni
Żyrafa Jul 20, 2009

To jest najlepsza zupa na świecie!!! Każdy osoba, której ją gotowałam jest zachwycona i żąda więcej:-)
Świetny przepis!
mmaluch Nov 13, 2008

Wypróbowałam i nawet mi smakowała, choć wyrazistego smaku troszkę mi brakowało;)
~Supernova6 Aug 13, 2008

wypas :) jeszcze o 23 wstałam z łóżka i odgrzałam sobie reszte :P robiłam z połowy składników ;)
vanityy Jul 3, 2008

Super! Wchodzi na stałe do menu, kwaskowo-ostra :D Tego mi trzeba na takie upały - orzeźwiająca :-)
arahja Jun 20, 2008

bardzo smaczne
~mateuszy Jul 18, 2007

da sie zjesc;-)
~Silverka May 14, 2007

najlepsza zupa na świecie :D:D:D ja czasami dodaje seler naciowy i też jest pycha!
~avocado Oct 26, 2006

A ja proponuję dodać łyżkę kminku i łyżeczkę cynamomu do podsmażanej papryki, czosnku i cebuli. Na koniec zamiast pietruszki dodać świeżą miętę. Naprawdę jest jeszcze lepsza, uwierzcie - to była moja pierwsza zupa wegetariańska (a było to sto lat temu) - tylko wtedy nazywała się PÓŁNOCNO-AFRYKAŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA ;-)))
autor anonimowy Jul 12, 2006

Zupka super!!Dodałam również troszkę bazylii i sosu sojowo-grzybowego...POLECAM!!
~doyotka Feb 23, 2006

pyszniutka!! cała rodzina sie ją u mnie zajadała:>
~jola Jan 30, 2006

co to ma do odchudzania?
~sha Dec 20, 2005

pom takiej zupce trzeba sie zregenerowac,
3ziemniaki 2marchewki ,por,1 litr wody
lekko gotowac 15 minut .Pic wywar
~kancik Dec 20, 2005

to nic nowego, takich zup jest setki
ale efekt prawie zadny jezeli chodzi o odchudzanie:
dodam przepis na smaczna zupke
3cebule.1papryka ,1kalarepa lub kapusta,pomidory z puszki,2marchewki i por
gotowac 15 minut.
~kancik Dec 20, 2005

Zupka poprostu przepyszna!!!:) to praktycznie pierwsza wegetariańska zupa jaką sama ugotowałam:D a i jeszcze do smaku dodałam bazylii:) z nią ma wyraźniejszy smak:) zupy miało mi zostać na dwa dni ale nie mogłam sie powstrzymać i całą zjadłam w jeden:D polecam baaaaardzo :)
~GinGer Nov 8, 2005

Mniam mniam zupka smaczna mniam mniam mniam ide jeszcze po dokładeke bardzo pyszna POLEcAM.....Rozgrzewa jest coll nara!!
~Ziemniaczek Sep 20, 2005

Zupka pali żywym ogniem ale jest bardzo smaczna:-))Łatwa i szybka w wykonaniu.Polecam!
~pechmar@interia.pl Jun 26, 2005

pychotka :)kwaskowata , orzezwiajaca idealna na lato swietna zupka , zupki rulezzz :)
~xVeganBoyx Jun 25, 2005

Nie mialam cytryny, a zamiast swiezych pomidorow wrzucilam pokrojone z puszki (+ caly sok, bo szkoda bylo wylewac :) ) a i tak wyszlo rewelacyjnie. Pyszna zupka!
~gaba Mar 12, 2005

mniamuśna.z papryką marynowaną też robi;)
~Inka Jan 25, 2005

Ta, zupka daje radę. Jedna z lepszych w mojej karierze. Smacznego!!!
~chef Dec 26, 2004

To moja ulubiona ostatnio zupa... Jak ja zrobic dokladnie wg. przepisu to po prostu rewelacja...
~Sun Dec 24, 2003

To jedna z ulubionych moich zup, swietna na zime, rozgrzewa!!
~smrool Feb 27, 2003

swietna zupa,moja dziewczyna troche narzekala ze za ostra-z ta papryka to nie ma co przesadzac (chyba ze slodka:). Polecam-jest latwa do zrobienia i smaczna
~benedek Feb 14, 2003

dlaczego afrykanska? Zupa jest dobra
~panjurek2000@hotmail.com Oct 24, 2001

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas