7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pora na ekspresową pomidorówkę na 3-lecie PuszkiPora na pomidorówkę, czyli pomidorówka na porze. Bo to właśnie por daje najwięcej aromatu zupie! Trzy lata temu zainaugurowałam powstanie Puszki pomidorówką wg przepisu mojej mamy. Dziś, 3 lata później, podaję nieco zmieniony przepis, który wyewoluował z tamtego przez ten czas. Wyrzuciłam z niego przede wszystkim kostkę bulionową - tak samo jak z mojej kuchni. Przepis nadal pozostał jednak szybki i łatwy, a pomidorówka jak zawsze jest pyszna i aromatyczna, mimo że bez przygotowywania pracowitego bulionu i bez kostki warzywnej. Choć można też ambitniej i bardziej tradycyjnie - właśnie na bulionie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) LUB 0,5 litra przecieru/soku pomidorowego + 1/2 słoiczka koncentratu
niewielka cebula por (średniej wielkości) lub cała włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera) 2-3 łyżki oleju do smażenia 3-4 l wody ew. 1-3 łyżki mąki białej lub razowej sól pieprz ziołowy pieprz czarny bazylia - świeża, suszona lub pasta z bazylii ew. słodka papryka w proszku Przygotowanie:1. Obrać i umyć warzywa, a następnie:
- pora przekroić na pół i posiekać w paseczki; - jeśli robimy wersję z włoszczyzną, to resztę warzyw pokroić, np. w zapałki; - cebulę zostawić w całości. 2. Do garnka wlać olej i wrzucić warzywa, podsmażyć je aż zaczną apetycznie pachnieć i lekko się przyrumienią. Tak, zgadza się, podsmażamy nie na patelni, ale w tym samym garnku, w którym zaraz będziemy dalej gotować zupę - mniej zmywania :) 3. W międzyczasie opalić cebulę nad ogniem - najlepiej nadziać na jakiś metalowy pręcik lub stary widelec (patyczki do szaszłyków nie najlepiej się nadają, bo czasem się przepalają...). Cebula jest gotowa, kiedy wierzchnia skórka jest z grubsza zwęglona - cała w czarnych plamach. 4. Wrzucić cebulę do garnka, wszystko zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować: - jeśli robimy zupę na porze, to krótko, nie więcej jak 5-10 min.; - jeśli gotujemy zupę na włoszczyźnie, 40-50 min. 5. Kiedy wywar będzie gotowy, dodać koncentrat i doprawić do smaku. 6. Zupę można jeszcze zagęścić mąką - ja zazwyczaj tego nie robię. Mąkę zmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Razowa rozmiesza się szybko i bez problemu. Przy białej należy zwrócić uwagę, by nie było grudek. Dolać kilka łyżek zupy i wlać do garnka mieszając. Zagotować, żeby mąka nie była surowa. Wskazówki i uwagi:Podawać z makaronem. Można posypać zieleniną.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: May 19, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Puszek (ovo-wege)Ekspresowy sos meksykański (wegańska) Ekspresowa przyprawa warzywna (wegańska & RAW) Tortilla wiosenna ekspresowa (wegańska) Zupa meksykańska z puszek (wegańska) Pora na Pora - tarta z porami na cieście francuskim (wegańska) Tarta z nadzieniem z pora (bez ograniczeń) Orzechowy suflet z pora (bez ograniczeń) Surówka z pora i jabłek (wegańska & RAW) Surówka z pora i rodzynek (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |