7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tarta z nadzieniem z pora



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
180 gr mąki
100 gr zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

farsz:
3 całe jajka
pół kubeczka śmietany
sól i pieprz
czosnek
6 sporych porów (można nawet więcej, zważywszy że bierzemy tylko te "białe części")

ser żółty

Przygotowanie:

- Ciasto zagnieść (to wiadomo)
- schłodzić w lodowce ok. 2 godzin (ja zostawiam najczęściej na noc)
- spód podpiec
- a potem na to "farsz" (mój ulubiony z porem, mniam, mniam)
- i - wiadomo - zjeść ;-)

Farsz:

3 całe jajka, pół kubeczka śmietany (można trochę więcej, zależy jak duża jest foremka) przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem (ilość wedle uznania, ale lepiej żeby ta masa miała konkretny smak, bo inaczej będzie zbyt mdła). Rozbełtać razem.

Pory pokroić na kawałki ok. 2-3 cm i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wyłożyć na wylaną na podpieczone ciasto masę jajeczną, posypać tartym serem żółtym (acz nie wiem czy to nie profanacja, już nie pamiętam).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: marzka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ja do farszu dodaję kubek śmietany i ser pleśniowy (do garnka, stopić razem). Jak wystygnie dodaję jajko, potem zalewam tym podduszone pory na upieczonym spodzie, i do piekarnika :)
~Jaskra 2009-09-04 22:05:01.188

Ja robię podobną tartę z klasycznego kruchego ciasta, tyle że z mąki razowej i z nadzieniem z porów i pieczarek podduszonych na winie ze śmietaną i serem żółtym, yummi!
~caterina 2002-10-26 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pora na Pora - tarta z porami na cieście francuskim (wegańska)
Razowa tarta z zielonym nadzieniem (bez ograniczeń)
Tarta z cukinią, pomidorami i trzema serami (nadzienie) (lakto-wege)
Tarta na razowym, jęczmiennym spodzie z pikantnym dyniowo-serowym nadzieniem (bez ograniczeń)
Orzechowy suflet z pora (bez ograniczeń)
Surówka z pora i jabłek (wegańska & RAW)
Surówka z pora i rodzynek (wegańska & RAW)
Orientalne kotleciki z pora (wegańska)
Tortilla z nadzieniem (wegańska)
Surówka z pora, marchwi i jabłka (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas