puszka.pl - pysznie!

Pora na ekspresową pomidorówkę na 3-lecie Puszki

Pora na pomidorówkę, czyli pomidorówka na porze. Bo to właśnie por daje najwięcej aromatu zupie! Trzy lata temu zainaugurowałam powstanie Puszki pomidorówką wg przepisu mojej mamy. Dziś, 3 lata później, podaję nieco zmieniony przepis, który wyewoluował z tamtego przez ten czas. Wyrzuciłam z niego przede wszystkim kostkę bulionową - tak samo jak z mojej kuchni. Przepis nadal pozostał jednak szybki i łatwy, a pomidorówka jak zawsze jest pyszna i aromatyczna, mimo że bez przygotowywania pracowitego bulionu i bez kostki warzywnej. Choć można też ambitniej i bardziej tradycyjnie - właśnie na bulionie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) LUB 0,5 litra przecieru/soku pomidorowego + 1/2 słoiczka koncentratu
niewielka cebula
por (średniej wielkości) lub cała włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera)
2-3 łyżki oleju do smażenia
3-4 l wody

ew. 1-3 łyżki mąki białej lub razowej
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
bazylia - świeża, suszona lub pasta z bazylii
ew. słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

1. Obrać i umyć warzywa, a następnie:
- pora przekroić na pół i posiekać w paseczki;
- jeśli robimy wersję z włoszczyzną, to resztę warzyw pokroić, np. w zapałki;
- cebulę zostawić w całości.
2. Do garnka wlać olej i wrzucić warzywa, podsmażyć je aż zaczną apetycznie pachnieć i lekko się przyrumienią. Tak, zgadza się, podsmażamy nie na patelni, ale w tym samym garnku, w którym zaraz będziemy dalej gotować zupę - mniej zmywania :)
3. W międzyczasie opalić cebulę nad ogniem - najlepiej nadziać na jakiś metalowy pręcik lub stary widelec (patyczki do szaszłyków nie najlepiej się nadają, bo czasem się przepalają...). Cebula jest gotowa, kiedy wierzchnia skórka jest z grubsza zwęglona - cała w czarnych plamach.
4. Wrzucić cebulę do garnka, wszystko zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować:
- jeśli robimy zupę na porze, to krótko, nie więcej jak 5-10 min.;
- jeśli gotujemy zupę na włoszczyźnie, 40-50 min.
5. Kiedy wywar będzie gotowy, dodać koncentrat i doprawić do smaku.
6. Zupę można jeszcze zagęścić mąką - ja zazwyczaj tego nie robię. Mąkę zmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Razowa rozmiesza się szybko i bez problemu. Przy białej należy zwrócić uwagę, by nie było grudek. Dolać kilka łyżek zupy i wlać do garnka mieszając. Zagotować, żeby mąka nie była surowa.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z makaronem. Można posypać zieleniną.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: May 19, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: