7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg owoców róży (oczyszczonych z pestek i włosków)
1 kg cukru
1-1,5 kg jabłek, najlepiej antonówek
ew. 2 łyżki startej pigwy (pigwowca)

Przygotowanie:

Owoce róży myjemy, usuwamy szypułki i pozostałości kwiatu. Przekrawamy na połówki, usuwamy pestki. Owoce starannie płuczemy, by usunąć wszystkie włoski.

Zalewamy 2 szkl. wody, następnie gotujemy pod przykryciem 15 min. Ugotowane owoce przecieramy przez plastikowe sito lub dokładnie miksujemy. Do przecieru dodajemy cukier i gotujemy 10 min. Do tej porcji dokładamy jeszcze drobno pokrojone jabłka, wszystko razem gotujemy aż do uzyskania szklistej masy.

Gorący dżem przekładamy do szczelnych słoików i przechowujemy w chłodnym miejscu. Można go też zapasteryzować (małe słoiki, tzw. dżemówki, gotować ok. 15 min. od zagotowania wody) i przechowywać w piwnicy lub spiżarce.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 9/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem mirabelkowy (wegańska)
Idealny dżem malinowy (wegańska)
Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem morelowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem z gruszek i aronii (wegańska)
Dżem rokitnikowo-gruszkowy (wegańska)
Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas