Ki: "Co do imbiru: świeżo starty ma przepiękny zapach, polecam więc rewelacyjny sos imbirowy. (Przepis z przedszkola ekologicznego w W-wie).
Jest dość ostry. W oryginalnym przepisie podaje się go do kuleczek z ryżu pełnego, obtoczonych w prażonym ziarnie sezamowym."
Trudno mi się było na początku przekonać, że coś dobrego z tego wyjdzie... ale w końcu spróbowałam i faktycznie! Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub dip. Pyszny i łagodny.
Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
Przepyszny sos wzorowany na tradycyjnym tatarskim, świetny do kanapek, sałatek, wege "mięsa", naleśników, co tylko chcecie. Ja pieczarek nie dodałam, bo po prostu nie miałam pod ręką, ale wy śmiało dodajcie ;)
Przepis dostałam mailem od autorki bloga Sojaturobię w 2012 roku (wtedy jeszcze blog wegetarianka.blox.pl). Sos jest pyszny i niesamowicie aromatyczny, zawsze podaję go z kaszą, a z uwagi na niskie walory estetyczne sosu - obowiązkowo w towarzystwie ładnej surówki i kotlecików ;).
Na moim ukochanym Pinterest.com natknęłam się na przepis do samodzielnego wykonania Pumpkin Spice Latte, chyba jednej z najbardziej popularnych kaw w Amerykańskim Starbucks w sezonie jesienno-zimowym (czy w Polsce taka forma jest, nie mam pojęcia!). Najważniejszą częścią latte jest słodki, pełen przypraw syrop z dyni. A jako, że wierną fanką dyni jestem, postanowiłam spróbować i polecam!