7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Robiłam pierwszy raz zrobiłam dwie porcję do jednej dałam mniej mąki i są miękkie a drugie twarde. 1/2 szklanki mniej
~klaudia_kowalska_3 Mar 18, 2019

Przetestowałam przepis z mąką żytnią - wyszły o niebo lepsze, niż ze zwykłą, białą mąką. Polecam koniecznie użyć mąkę żytnią :) Wychodzą za każdym razem tak samo smaczne, świetny przepis :)
~Zuzior Jan 10, 2016

Robiłam te ciasteczka po raz pierwszy i właśnie wyciągnęłam je z piekarnika.
Mimo że lubię słodkie,faktycznie cała szklanka cukru to za dużo. I następnym razem zrobię je trochę grubsze (myślałam że bardziej urosną) bo są za twarde.
Suma summarum jak na ciasteczka 'z niczego' bardzo zacne ;-)
amanda3601 May 4, 2015


Najlepsze ciastka na świecie!!
Nie trzeba się martwić, że na drugi dzień robią się twarde, za szybko znikają. ;)
martusiak Aug 1, 2014

Robiłam pieguski z tego przepisu już kilka razy i zawsze znikały błyskawicznie.
Wczoraj upiekłam z podwójnej porcji, żeby było na lunch do pracy (w końcu nie samą sałatką makaronową człowiek żyje). Schowałam pieguski do puszki metalowej, w której zwykle przechowuję pierniczki i inne ciasteczka, żeby nie stwardniały.
No i właśnie dzisiaj okazało się, że są TWARDE JAK KAMIEŃ po jednej nocy spędzonej w szczelnie zamkniętej puszce. Dodam, że po upieczeniu wychodzą mi zawsze miękkie, w przepisie właściwie nic nie zmieniam (poza posiekaną czekoladą w miejsce czipsów, ale widzę, że inni też to robią), piekę 10 minut góra-dół.
Czy komuś pieguski też tak stwardniały na drugi dzień? Czy to znaczy, że to są ciastka tylko do zjedzenia na szybko i nie da się ich piec na zapas?
~Marta Feb 13, 2014

za słone!!!
~kuba Nov 19, 2013

super! próbowałam ciastka upieczone przez koleżankę, a dziś sama je zrobiłam-nie są za słodkie, za to zwiększyłam ilość soli i smak baaardzo mi odpowiada:)
~n May 24, 2013

Zrobiłam na mące orkiszowej 620 i wyszły bardzo dobre. Nie wiem jak smakują orginalne pieguski ale te są bardzo smaczne i kruche. Można dodać zapachu pomarańczowego lub zamiast wody soku pomarańczowego.
Hannah2006 Apr 28, 2013

super! cała moja rodzinka zachwala ciastka :) są dużo lepsze niż pieguski ze sklepu. Dodałam mniej cukru i soli niż w przepisie i wyszły super
Dominika952 Mar 27, 2013

Zrobiłam i nie smakują nam. :(
W ogóle niepodobne do piegusków...
cottoncafe Feb 1, 2013


super, bardzo fajne ciastka, mimo że już nie jestem weganką, to od dawna chciałam wypróbować ten przepis ;). cukru dodałam 3/4 szklanki, zamiast chipsów - posiekaną gorzką czekoladę, następnym razem dodam tylko mniej soli, bo trochę za bardzo ją czuć.
majczi Jan 7, 2013


Pyszne :)
Nula Dec 3, 2012

Właśnie zrobiłam. Wyszły bardzo dobrze. Piekłam 20 minut, dodałam rodzynek, czekolady, wiórków kokosowych i pół szklanki otrębów orkiszowych. Pachnie pięknie!
lebioda Oct 23, 2012


Hit! Przepisu prawie nie ruszałam. Jedną szklankę mąki dałam tortową, a drugą razową. Cukru faktycznie dużo mniej (1/5 szkl syropu cukrowego - wg mnie w sam raz). Dodałam półtorej łyżki kakao, a zamiast wody mleko migdałowe. Powalające!
barianna Apr 17, 2012


Ja robię z 1 szkl. mąki i 1 szkl. płatków owsianych i dodaję o połowe mniej cukru. Wychodzą super.
szarlotka Mar 13, 2012


wspaniałe!
papryka1988 Feb 24, 2012

Dziekuje za przepis, sa juz w moim stalym repertuarze, nawet teraz sa w piekarniku, pyszne! ;)
~aga Dec 21, 2011

pyszne! zrobilam przed chwila, dalam 3/4 szkl cukru jak dla mnie idealne. jesli chodzi o twardosc ciasteczek-one naprawde po wyjeciu z pieca moga byc miekkie ale potem szybko twardnieja. z orzechami laskowymi -niebo!
aleksandra Dec 11, 2011

Albo za duże zrobiłaś. Ja za 2gim razem tez zrobiłam większe i musiałam trzymać znacznie dłużej. A piekarnik może oszukiwać swoja drogą ;)
patrycccja Dec 11, 2011

Piekę je już 20 min i ciągle są miękkie! Piekarnik źle działa czy jak?
lebioda Dec 10, 2011


Ciasteczka są suuuuuper! Bardzo łatwe, szybkie do zrobienia i pyszne :) My robiliśmy kulki, bo znajomym podobne ciasteczka zawsze same się "rozpływały". Te tylko trochę zmieniły kształt i pozostały wysokie, więc kładąc je na blachę można je trochę klepnąć od góry, żeby się nie wywyższały ;) Piekliśmy ciut dłużej, żeby na pewno nie były surowe w środku - wyszły chrupiące i lekko rumiane. Też by mi tu pasowały orzechy oprócz czekolady :)
patrycccja Nov 11, 2011

ok, upieczone, ale nie wiem czy czegoś nie sknociłam, bo wyszły baardzo chrupiące, w sumie twarde :P może jak postoją to trochę skruszeją, ale są dobre :))
~pat cat Nov 7, 2011

Jasne, że tak :) ja dodaję gorzkiej :)
Daiana Oct 26, 2011

nie moge nigdzie znalezc chipsow czekoladowych, czy moze je zastapic zwykla czekolada ?
~alexalex Oct 26, 2011


Pyszne ciasteczka! Następnym razem dodałabym tylko połowę soli z przepisu i może trochę pokruszonych orzechów ekstra :)
kasiarka Oct 2, 2011

No proszę a ja natomiast mam taki problem, że są białe wszystkie ale wydają się być upieczone (jak dłużej trzymam to są twarde jak kamień).
Daiana Sep 14, 2011

To dziwne... jak moje raz się przypaliły to wszystkie w ten sam sposób :D
Zanetak Aug 19, 2011

Całkiem możliwe - dzięki za rade napewno skorzystam nastepnym razem :)
Ostanio jak robilam dla znajomych zrobilam mniejsze i część ciasteczek się spiekla od spodu a częśc nie ,częśc byla jasniejsza a częśc ciemniejsza :P
OpenWorld Aug 18, 2011

OpenWorld, pamiętam, że w oryginalnym przepisie była sugestia, by po połowie czasu obrócić ciasteczka na drugą stronę, może to wystarczy, by nie przypaliły się następnym razem :]
Zanetak Aug 17, 2011

Są pyszne :) Jak będę je jeszcze kiedyś robiła to zrobie tym razem takie malutkie bo zrobilam takie wieksze i sie troche spiekly od spodu :P
OpenWorld Aug 12, 2011

Dałam trochę mniej oleju :) są nieziemskie, (nie weg*) znajomi oszaleją! :)
Daiana Aug 9, 2011

Średnica każdego miała około 3-3,5cm, więc zdecydowanie na jeden gryz :)
Zanetak Jul 30, 2011

ja też zrobiłam ze zmasakrowaną czekoladą :D wyszły tak świetnie,że mąż zamówił sobie na dziś dokładkę! co prawda pierwsza partia nieco się przypaliła, ale mamy psa który lubi wypieki,więc się nie zmarnowały :) druga blaszka już była idealna. acha,tylko nie wiem jakim cudem autorce wyszło 60 ciastek-chyba były naprawdę bardzo bardzo malutkie,takie na jeden chrup.
orzechova Jul 29, 2011


Ciasteczka są pyszne :). Z braku czekolady dodałam 50 g płatków migdałowych i zrezygnowałam z cynamonu. Wyszło coś pysznego :)! Miałam mały problem z konsystencją - ciężko było cokolwiek uformować, ale to pewnie wina mojego braku doświadczenia w pieczeniu.
Czykitka Jul 20, 2011

Trzeba szukać, czasami się trafiają w najbardziej nieoczekiwanym miejscu. Ja dodałam pokruszonej czekolady (metoda: tłuczenie wałkiem nierozpakowanej tabliczki). Jest OK, jeśli tylko jecie czekoladę.
~Kamila Jul 18, 2011

mozna kupic w lidlu:)
~fleur Jul 16, 2011

właśnie nie wiem czy w Polsce są dostepne... ale zawsze możesz użyć posiekanej gorzkiej czekolady :)
Zanetak Jul 15, 2011

a gdzie można kupić te czekoladowe chipsy?
~edi Jul 14, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas