
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Seitan czyli chińskie "mięso"- Komentarze do przepisu -![]() VegePancur Mar 18, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Świetny przepis! W końcu się odważyłam. Wyszukałam mąkę o najwyższej zawartości białka (w realu- uniwersalna, marki real ;p, wygniotłam i jest :D Za jakieś 2 zł mam ogromną kulę seitana. Nawet bez przypraw, ugotowany ma fajny smak. Nie jest też to tak czasochłonne, jak przypuszczałam- wystarczyło ok. 20 minut płukania w wodzie. Zastanawiam się, czy można to zamrozić? Próbował ktoś? ego-in-Arcadia May 5, 2013 ![]() Justyna Nov 26, 2012
To, że sajtan to prawie sam gluten spowodowało, że nie jem go w ogóle. Ale to jest oczywiście decyzja każdego z Was. Jak mówi Patrycccja dobrze doprawiony sajtan jest bardzo smaczny, a sam w sobie zdaje się neutralny w smaku. Co do przepisów z wykorzystaniem sajtanu to jest on bazą do wszelkiego rodzaju:
- kotletów, - pieczeni, - pasztetów (past), - wegańskich kiełbas, - jako mięso do gulaszu, ... takie potrawy/produkty pamiętam przynajmniej z półek wegeteriańskich sklepów w Niemczech :-) Iwo-na Nov 21, 2012 ![]() patrycccja Nov 21, 2012 ![]() majczi Nov 21, 2012 ![]() agnmid Nov 21, 2012 ![]() agnmid Nov 21, 2012
A jak można seitan przechowywać, jak długo?
~Martuś Sep 19, 2012 ![]() Dodam tylko że im wyższy typ mąki tym więcej glutenu, czyli więcej seitanu :) Matik May 21, 2012 ![]() kruszonka Jan 28, 2012 ![]() majczi Sep 24, 2011
Ps. Warto się też zapoznać,z wiadomościami dotyczącymi negatywnych skutków stosowania seitana, czyli glutenu. Żeby się potem ktoś nie nabawił niemiłych dolegliwości:
www.cev.com.pl/gluten.html ~Sagitta May 4, 2011
Właśnie próbowałam go zrobić...Mąka zamiast się płukać, łączyła mi się z wodą i zrobiła się po prostu breja...
Za nim nie mogłam sobie z tym poradzić. Wylałam to na sito i przelałam dość ciepłą wodą i zostały mi takie grudki. Ale kulki to ja z tego nie zrobię,żeby ją ugotować.... :((( Jakaś porada? ~Sagitta May 4, 2011
najlepsza mąka jest od 12 gram białka na 100 g mąki. Trzeba dobrze czytać w sklepie tabelki na mące, bo często najtańsza mąka ma najwięcej białka i jest najlepsza na seitana.
~lolo Dec 13, 2010
Jak się zrobi seitana ze złej mąki (z małą ilością białka) to wychodzi gumoaty i koniecznie należy przestrzegać rygorów czasowych czyli odstawić do lodówki na 3 godziny po ugotowaniu, i dobrze odcisnąć wodę, wtedy nie jest wcale gumowaty i bardziej przypomina mięso kurczaka.
~lolo Dec 13, 2010 ![]() madziaq Oct 21, 2010
Bardzo smaczny, pasuje do wszystkiego :)
~Ankaaa May 1, 2010
Ale on ma być taki gumowaty trochę. Dobrze się go żuje. Ma strukturę podobną do mięsa.
~Magi Oct 6, 2009 ![]() aisza Sep 27, 2009
W Kalifornii można seitan kupić w niektórych sklepach spożywczych - pycha. Dopiero teraz, po wielu latach, dowiedziałem się, że to się robi z mąki pszennej i że to gluten.
Czemu niby nie jest to zbyt zdrowe? ~htg@interia.pl Jun 28, 2009
czad, czad, czad!!!
jadlam kiedys w chinskiej knajpce niedaleko nowego swiatu, a teraz zrobilam saaamsaaa - pycha! super opisane, naprawde bardzo porste i...wcale nie takie pracochlonne ;) myslalam, ze nie wyjdzie, a jednak sie mylilam, hehehe!!! pyyycha!!!polecam! ~kroofka Jun 25, 2009 ![]() www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/dieta_3.htm <- tu masz link Shaera Jun 25, 2009
A da sie go zrobić z innej maki np.sojowej?? albo z dodatkiem innej; gryczanej choćby??....
~kaczucha Jun 25, 2009
Polecam gotowy seitan, który można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Spotkałam się z seitanem z grzybami shitake lub warzywami. Jest z dodatkiem sosu sojowego i przypraw. Wystarczy dodać go do potrawy. Jest świetny i szybki w użyciu!!!
aga2808 Feb 13, 2009
Osobiście nie wyrabiałam Seitana, ale kupuję seitan
produkcji czeskiej w plastrach i jest bardzo dobry, cała moja rodzina uwielbia go.Wszystko zależy od tego jak się go przygotuje.Ja kotlety seitana solę,nacieram olejem, czosnkiem,przyprawami przykrywam folią i odstawiam na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmuję obtaczam tylko w mące i smażę na oleju.Podane z ziemniakami i sałatkami są pyszne.polecam asli2 Jan 29, 2009
Robiłem razi wyszło. W smaku dziwne i glutowate wiec nie zachwyca i raczej nie pojawi się w moim menu.
~michu Jan 7, 2009 ![]() Bananusiek Jan 7, 2009 ![]() kordonia Dec 21, 2008 ![]() Shaera Dec 8, 2008
zrobilam, ciekawy smak. podczas przygotowania calosc nie trzymala mi sie za bardzo kupy, ale pod koniec wszystko sie ladnie posklejalo. dzieki za przepis!
chioma Nov 9, 2008 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
VegePancur Mar 18, 2014