7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Seitan czyli chińskie "mięso"

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A i dobrym pomysłem, jak już mamy troszkę wypłukaną kulkę jest płukać ją pod bieżącą wodą, znacznie szybciej to idzie.
VegePancur Mar 18, 2014

Zrobiłam z prawie kilograma mąki, dodałam olej do ciasta i nie wiem, czy dobrze zrobiłam, czy olej tylko do marynaty? Wyszła mi taka kulka mniej więcej wielkości dłoni. Ugotowałam, odsączyłam, pokroiłam, zamarynowałam (jak tutaj puszka.pl/przepis/4813-kotlety_z_seitanu_marynowanego_z_czosnkiem.html) w papryce słodkiej, ostrej, sosie sojowym i przyprawie do kurczaka, usmażyłam. Seitan wyszedł średnio zwarty, więc to takie flaczki wyszły. Ale jest dobry, tylko strasznie chłonie tłuszcz. Mojej mięsożernej rodzice też smakował :D. Trochę mi teraz leży na żołądku, więc nie wiem, czy jeszcze kiedyś go zrobię, ale warto było spróbować tego przepisu.
VegePancur Mar 18, 2014

Próbował ktoś. Można spokojnie mrozić.
limesik May 6, 2013


Świetny przepis! W końcu się odważyłam. Wyszukałam mąkę o najwyższej zawartości białka (w realu- uniwersalna, marki real ;p, wygniotłam i jest :D Za jakieś 2 zł mam ogromną kulę seitana. Nawet bez przypraw, ugotowany ma fajny smak. Nie jest też to tak czasochłonne, jak przypuszczałam- wystarczyło ok. 20 minut płukania w wodzie. Zastanawiam się, czy można to zamrozić? Próbował ktoś?
ego-in-Arcadia May 5, 2013

Nigdy nie jadłam, choć nie jestem pewna czy szaszłyk warzywny, którego kiedyś próbowałam, nie zawierał sejtana bo na soję było to trochę dziwne. No nic, gluty już zrobiłam i marynują się w lodówce. Zobaczymy co jutro wyjdzie po usmażeniu.
Justyna Nov 26, 2012

To może jednak spróbuje może nie będzie tak źle :)
agnmid Nov 21, 2012

To, że sajtan to prawie sam gluten spowodowało, że nie jem go w ogóle. Ale to jest oczywiście decyzja każdego z Was. Jak mówi Patrycccja dobrze doprawiony sajtan jest bardzo smaczny, a sam w sobie zdaje się neutralny w smaku. Co do przepisów z wykorzystaniem sajtanu to jest on bazą do wszelkiego rodzaju:
- kotletów,
- pieczeni,
- pasztetów (past),
- wegańskich kiełbas,
- jako mięso do gulaszu,
...
takie potrawy/produkty pamiętam przynajmniej z półek wegeteriańskich sklepów w Niemczech :-)
Iwo-na Nov 21, 2012

To ci powiem, że seitan może cię pozytywnie zaskoczyć. Kiedyś sama odmawiałam nawet spróbowania go (odpychał mnie wygląd gotowców ze słoika), ale od kiedy spróbowałam go w restauracji, zmieniłam swoją opinię o 180 stopni ;) Nie wiem co ciebie nie przekonuje - czy mąka czy jeszcze coś innego, ale seitan ma zupełnie niespodziewana konsystencję, bardzo zwartą, fajną do gryzienia. Dobrze doprawiony może być fantastyczny. Choć należy pamiętać, że to praktycznie sam gluten, więc zbyt częste objadanie się nim pewnie zdrowe nie jest. Zwł. w świetle tego, że część ludzi cierpi na celiaklię (nietolerancję glutenu; prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, przez co upośledza wchłanianie składników odżywczych), ale jeszcze o tym nie wie...
patrycccja Nov 21, 2012

agnmid - nie jesz mąki, tylko gluten z niej otrzymany ;). przepis bazowy jest w porządku, przydałoby się raczej więcej przepisów na potrawy z użyciem sejtanu.
majczi Nov 21, 2012

Nigdy nie robiłam nigdy nie jadłam ale nie przekonuje mnie ten przepis ... Raczej nie spróbuje ...
agnmid Nov 21, 2012

Nigdy nie robiłam nigdy nie jadłam ale nie przekonuje mnie jedzenie mąki ... Raczej nie spróbuje ...
agnmid Nov 21, 2012

A jak można seitan przechowywać, jak długo?
~Martuś Sep 19, 2012

Segitta, nie skupiajmy się na tym co dany składnik/potrawa może zrobić jeśli będziemy jeść go codziennie przez rok. Oczywiste że nikt nie będzie robił seitanu nonstop.. Ogólnie polecam.
Dodam tylko że im wyższy typ mąki tym więcej glutenu, czyli więcej seitanu :)
Matik May 21, 2012

Świetny przepis. Seitan robi się błyskawicznie jeśli zamiast mąki weźmiemy gluten (można kupić np. na Allegro).
kruszonka Jan 28, 2012

dzięki za przepis. w zeszłą sobotę zrobiłam, dość pracochłonne. w smaku takie 4/5, trochę gumowate ;). usmażyłam w formie kotletów. i robiłam z mąki uniwersalnej :D.
majczi Sep 24, 2011

Ps. Warto się też zapoznać,z wiadomościami dotyczącymi negatywnych skutków stosowania seitana, czyli glutenu. Żeby się potem ktoś nie nabawił niemiłych dolegliwości:
www.cev.com.pl/gluten.html
~Sagitta May 4, 2011

Właśnie próbowałam go zrobić...Mąka zamiast się płukać, łączyła mi się z wodą i zrobiła się po prostu breja...
Za nim nie mogłam sobie z tym poradzić. Wylałam to na sito i przelałam dość ciepłą wodą i zostały mi takie grudki. Ale kulki to ja z tego nie zrobię,żeby ją ugotować.... :(((
Jakaś porada?
~Sagitta May 4, 2011

www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ
~kanhaiya lal Dec 13, 2010

najlepsza mąka jest od 12 gram białka na 100 g mąki. Trzeba dobrze czytać w sklepie tabelki na mące, bo często najtańsza mąka ma najwięcej białka i jest najlepsza na seitana.
~lolo Dec 13, 2010

Jak się zrobi seitana ze złej mąki (z małą ilością białka) to wychodzi gumoaty i koniecznie należy przestrzegać rygorów czasowych czyli odstawić do lodówki na 3 godziny po ugotowaniu, i dobrze odcisnąć wodę, wtedy nie jest wcale gumowaty i bardziej przypomina mięso kurczaka.
~lolo Dec 13, 2010

A jak się ma mniej więcej ilość seitanu do ilości użytej mąki? Z kilograma ile mi wyjdzie? Można toto zamrozić? Z góry dziękuję za infromacje :)
madziaq Oct 21, 2010

Bardzo smaczny, pasuje do wszystkiego :)
~Ankaaa May 1, 2010

Ale on ma być taki gumowaty trochę. Dobrze się go żuje. Ma strukturę podobną do mięsa.
~Magi Oct 6, 2009

Bardzo dobry, jednak robiłam go po raz pierwszy i wyszedł mi trochę "gumowy". Będę próbować dalej;)
aisza Sep 27, 2009

W Kalifornii można seitan kupić w niektórych sklepach spożywczych - pycha. Dopiero teraz, po wielu latach, dowiedziałem się, że to się robi z mąki pszennej i że to gluten.
Czemu niby nie jest to zbyt zdrowe?
~htg@interia.pl Jun 28, 2009

czad, czad, czad!!!
jadlam kiedys w chinskiej knajpce niedaleko nowego swiatu, a teraz zrobilam saaamsaaa - pycha!
super opisane, naprawde bardzo porste i...wcale nie takie pracochlonne ;)
myslalam, ze nie wyjdzie, a jednak sie mylilam, hehehe!!!
pyyycha!!!polecam!
~kroofka Jun 25, 2009

Kaczucha, raczej chodzi o mąkę glutenową ^^
www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/dieta_3.htm <- tu masz link
Shaera Jun 25, 2009

A da sie go zrobić z innej maki np.sojowej?? albo z dodatkiem innej; gryczanej choćby??....
~kaczucha Jun 25, 2009

Polecam gotowy seitan, który można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Spotkałam się z seitanem z grzybami shitake lub warzywami. Jest z dodatkiem sosu sojowego i przypraw. Wystarczy dodać go do potrawy. Jest świetny i szybki w użyciu!!!
aga2808 Feb 13, 2009

Osobiście nie wyrabiałam Seitana, ale kupuję seitan
produkcji czeskiej w plastrach i jest bardzo dobry, cała moja rodzina uwielbia go.Wszystko zależy od tego jak się go przygotuje.Ja kotlety seitana solę,nacieram olejem, czosnkiem,przyprawami przykrywam folią i odstawiam na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmuję obtaczam tylko w mące i smażę na oleju.Podane z ziemniakami i sałatkami są pyszne.polecam
asli2 Jan 29, 2009

eee nie bardzo mi wyszło, woda mi tylko rozrzedzała tę kulę...
elut Jan 23, 2009

Robiłem razi wyszło. W smaku dziwne i glutowate wiec nie zachwyca i raczej nie pojawi się w moim menu.
~michu Jan 7, 2009

Wszystko ładnie się udało, ale mi osobiście nie smakuje, pozostawia dziwny posmak...
Bananusiek Jan 7, 2009

Z forum wegedzieciak dowiedziałam sie,z e z razowej mąki seitan nie bardzo wychodzi :)
kordonia Dec 21, 2008

Hmm... mam pytanie - właściwie 2. Czy zamiast mąki pszennej (bo pewnie chodzi o białą), można użyć w 100% mąki pszennej razowej typu 2000? I czy olej jest konieczny - do smażenia owszem, ale do nacierania tego wynalazku; rozumiem, że to tylko marynata, więc nie musi się tam znajdować...? Z góry dziex za odpowiedź ^^
Shaera Dec 8, 2008

zrobilam, ciekawy smak. podczas przygotowania calosc nie trzymala mi sie za bardzo kupy, ale pod koniec wszystko sie ladnie posklejalo. dzieki za przepis!
chioma Nov 9, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas