7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem

Kwasu buraczanego używać do zakwaszania barszczu lub jako napoju z dodatkiem zieleniny, tartego chrzanu, soli i cukru do smaku. Napój taki [...] jest zdrowy, poprawia mikroflorę przewodu pokarmowego. Można go stosować też w miejsce zupy przy bardziej złożonym drugim daniu.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg buraków
1 kromka chleba żytniego razowego (na zakwasie, bez drożdży!)
2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Buraki na kwas umyć, obrać, pokrajać w cienkie talarki, ułożyć w garnku glinianym. Zalać przegotowaną, letnią wodą tak, aby przykryła buraki. Dodać chleb i obrany czosnek. Garnek obwiązać gazą i pozostawić w ciepłym miejscu.

Po 3-4 dniach zebrać pianę, przecedzić, zlać do butelek, zakorkować i przechowywać w ciepłym miejscu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Acha i jeszcze mam pytanie: co robicie z burakami z zakwasu? Wyrzucać trochę szkoda, ale jak je przyrządzić?
~Marta 2015-01-01 13:00:10.556

Ja zrobiłam bez chleba, zalałam wodą w temperaturze pokojowej z dodatkiem soli (tak ok. 1 kopiastej łyżeczki na 1 litr). Zakwas stał po prostu na blacie, mam chłodną kuchnię. Po 4 dniach był gotowy. Kwaśny, bardzo aromatyczny (dodałam dużo czosnku i liści laurowych). Zrobiliśmy pyszny barszcz do wigilijnych uszek.
A teraz pytanie: u mnie buraki nie odbarwiły się aż tak jak na zdjęciu, nie było też właściwie piany (może 1 łyżka do zdjęcia przez te kilka dni). Kolor wyszedł ciemny, jak wino czerwone, ale w konsystencji jest kompletnie inny niż tutaj wynika z opisów. Mój zakwas przypomina syrop z agawy, nie ma mowy żebym go "zlała do butelek". Spokojnie mogłam przełożyć łyżką.
Ponieważ zrobiłam zakwas z 3 kg buraków, wciąż dużo mi go zostało. Trzymam w lodówce w słoju takim 1-litrowym i mam wrażenie, że zakwas jeszcze zgęstniał. Gdyby nie był kwaśny można by się nabrać, że to sok malinowy albo wiśniowy. CZY KOMUŚ TEŻ WYSZŁA TAKA KONSYSTENCJA?
Barszcz zrobiłam wg tego przepisu:
alicjawkrainiegarow.blogspot.com/2012/12/barszcz-z-kiszonych-burakow-z-fasola.html
tyle że bez fasoli, bo do uszek. Wyszedł przepyszny. Bardzo go polecam nie tylko na święta.
~Marta 2015-01-01 12:58:54.937

Też robie bez chleba, dodaję czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, czasami pieprz ziołowy, wtedy mam po 5-7 dniach gotowy kiszony barszcz do picia :)
anatemka 2012-08-16 13:01:13.153

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chłodnik z botwinką i kwasem burakowym (lakto-wege)
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska & RAW)
Kwas wigilijny (wegańska)
Kwas chlebowy (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy 3 (wegańska)
Kwas litewski (wegańska & RAW)
Grahamki na zakwasie (wegańska)
razowiec na zakwasie (wegańska)
Kwas chlebowy z chrzanem (wegańska)
Napój (kwas) z buraków (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas