Kwasu buraczanego używać do zakwaszania barszczu lub jako napoju z dodatkiem zieleniny, tartego chrzanu, soli i cukru do smaku. Napój taki [...] jest zdrowy, poprawia mikroflorę przewodu pokarmowego. Można go stosować też w miejsce zupy przy bardziej złożonym drugim daniu.
1 kg buraków
1 kromka chleba żytniego razowego (na zakwasie, bez drożdży!)
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Buraki na kwas umyć, obrać, pokrajać w cienkie talarki, ułożyć w garnku glinianym. Zalać przegotowaną, letnią wodą tak, aby przykryła buraki. Dodać chleb i obrany czosnek. Garnek obwiązać gazą i pozostawić w ciepłym miejscu.
Po 3-4 dniach zebrać pianę, przecedzić, zlać do butelek, zakorkować i przechowywać w ciepłym miejscu.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992