7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Morganka

Data ostatniego logowania: Nov 10, 2013
Napisz do użytkownika

Zdjęcia użytkownika [1]


Zupa pomidorowo-czosnkowa (bez bulionu)

Najnowsze komentarze użytkownika [9]

Niezwykły pęczak (smażony z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
Cudne! Jem to z warzywkami:)
Morganka Feb 14, 2010

Rosół (wegańska)
Co do tego mętnienia to mi kiedyś wszystkie zupki takie wychodziły, ale od czasu dobrej rady mojej babci już mam czyste klarowne wywary. Babcia w trakcie gotowania zupki raz po raz zagląda do garnka i wybiera tą szarą pianę, która się zbiera na górze, którą nazywa "syfkami" (a ona robi rosół na mięsie i kościach, więc tych syfków jest sporo). Robię tak samo przy wywarach warzywnych i działa, można nawet podgotować na większym gazie.
Morganka Sep 9, 2009

Cukinia smażona w "jajku-len" i bułce tartej (wegańska)
Komuś się udało to "lniane białko"? Bo zapaliłam się do pomysłu, gdzieś kiełkowały we mnie złe przeczucia, ale ignorowałam. I okazało się, że źle. Bo nawet jeśli nie wiem jak gęsty byłby "glutek" z siemienia, to w wysokich temperaturach (smażenie) robi się niemal płynny. Wszystko mi pospadało, a patelnię szorowałam długo, bo glutek tworzy cienką warstwę przypalenizny, trzeba skrobać (mam żeliwną patelnię).
Wykombinowałam alternatywę - mąką z wodą jako pseudo-jajko i obtoczyć w dużej ilości siemienia. w trakcie smażenia glutek się wytwarza, ale nie rozpływa się, a wszystko gruntownie zlepia, dość gruba panierka z tego wychodzi.
A z tym majonezem to zobaczę.
Morganka Sep 8, 2009

Naleśniki ze szpinakiem pod żółtym serem (lakto-ovo-wege)
Jak naleśniki mają być lakto-ovo to zawsze robię na 3 -3szkl mąki (z otrębami jak ktoś chce), 2szkl mleka i 1 wody (proporcje płynne-płynów ma być 3 szkl), 3 jajka.
a do szpinaczku zawsze dodaję trochę imbiru, takie zboczenie:-)
A potrawa b. smaczna:-)
Morganka Aug 30, 2009

Pasta czosnkowa (w słoiczku) (wegańska)
Dobre do wałówki studenckiej:-) W akademiku nie wszystko da się tak łatwo i szybko przygotować jak w domu, a i często się nie chce:-) . Poza bazylią wrzucam jeszcze co mi się pod rękę nawinie, a jako tako się konponuje.Cudowne do twarożku, dipów i masy innych rzeczy, w zupę też można trochę wpakować. Mój segment po roku "prawie" przyzwyczaił się do mojej czosnkomanii:-)))
Morganka Aug 27, 2009

Ulubione przepisy użytkownika [1]

Szybka pasta na kanapki (z fasolki konserwowej) (wegańska)







 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas