7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Po trzech latach znowu je zrobiłam,pycha! Co prawda teraz zamiast granulatu soczewica, pominelam ziemniaki, wbilam za to dwa jajka dla łatwiejszego smażenia, bo nie jestem weganką. Polecam dodac dużo papryki wędzonej, aromat przy smażeniu obłędny. Prócz niej dodałam jeszcze mielonej kolendry, czosnek granulowany, platki drożdżowe, majeranek, pieprz i duuzo sosu sojowego. Do tego trzy drobno pokrojone pomidory suszone z oleju. W tych przyprawach jest moc!
~majczi Aug 12, 2016


Stale korzystam z tego przepisu :) Ostatnio zamiast ryżu daje kaszę jaglaną, zamiast granulatu sojowego czerwoną soczewicę i znacznie więcej sosu sojowego, a ciut mniej ziemniaków (żeby nie dzielić woreczkow robię podwójną porcję i wtedy 2 do 3 ziemniaków zamiast 4) i mniej bułki tartej. Też wychodzi świetnie :)
Kociabanda Feb 7, 2016

W marketach spożywczych np. Lewiatan, Inter Marche, Kaufland itp powinien być granulat i inne wyroby sojowe. Jeśli nie ma, to trzeba pytać, na ogół sprowadzają wówczas.
Dana Nov 14, 2015

Gdzie kupic granulat sojowy?
~Dominika Nov 14, 2015

nic specjalnego. dużo roboty, a efekt końcowy niestety nie zachwyca.
chryste Apr 19, 2014

pyszne!
Również robiłam z kotletów sojowych i zamiast bułki tartej dodałam otręby. Troszkę się rozwalały przy smażeniu, pewnie dodałam zbyt mało ale i tak polecam! ;)
Marcela Feb 24, 2014

Czy zamiast mąki moznaby uzyc otrębów owsianych lub innych? Czy to wyjdzie?
Maikekula Oct 13, 2013


Nie miałam czosnku ani pieprzu, ale i tak wyszły bardzo dobre. Myślałam, że będą się rozwalać na petlni ale nic takiego się nie stało, więc tym większy plus. Na pewno zrobię jeszcze raz! :D
Katyusha Oct 1, 2013

Pmiszcz ile dałeś tych kotletów sojowych?
lagatta Sep 23, 2013


Absolutna rewelacja! Dałem tylko trochę mniej bułki tartej (tak z 1/3 szklanki) i konsystencja też wyszła ok. Smakowo nie wiem czy bym się dał nabrać, że to mięso, ale na pewno burgery są przepyszne :)
Avalo Sep 17, 2013


Zamiast granulatu sojowego użyłem kotletów sojowych i wyszło bardzo dobrze ;)
pmiszcz Sep 2, 2013


Z rana facet stwierdził: ale mnie naszło na Maca. Powiedziałam: to zrobimy burgery. Pszłam więc do sklepu i zamiast kaszy gryczanej kupiłam jaglaną :D Cóż, stało się. Burgery nawet z jaglanką wyszły perfekcyjnie, do tego stopnia, że kiedy pół porcji przestało noc w lodówce, naprawdę masa smakowała jak mięso (dziwne uczucie). Zamierzam je zrobić po raz kolejny, tym razem z kaszą gryczaną :D
Burgery miały być chwilą takiego samorozpieszczania się. Podane z wielką bułą, cebulą, rukolą, wege majonezem, pomidorem, kiszonym ogórkiem i keczupem smakowały idealnie. I były prawdopodobnie najlepszą rzeczą, jaką kiedykolwiek zrobiłam.
I wątpię, żeby mojego faceta kiedykolwiek znów naszła ochota na Maca :D Gdyby się dało, oceniłabym na więcej niż 5.
Dreu Sep 2, 2013

Ja mroziłam kiedyś po upieczeniu burgery buraczane to pewnie i te się da ;) Moja mama nie raz mroziła różne wegańskie rzeczy, zarówno przed jak i po upieczeniu i się dało, więc myślę, że i te burgery się dadzą zamrozić, ale nie próbowałam, więc gwarancji nie daję ;)
Nurkan Aug 17, 2013

uhhh,zrobiłam je ;). razem ze studzeniem skladników zajęło mi to ze dwie godziny, bo nic nie miałam z poprzedniego obiadu, także musiałam gotować ryż, ziemniaki i granulat. kaszy nie dodałam ze względów ekonomicznych (zostałoby mi 0,5 woreczka). burgery są dobre, nie rozwalają się. tylko że tej masy wyszło mi taaak dużo, a ja sama jedna niemięsna, zatem mam pytanie, czy takie kotlety można mrozić? przed smażeniem czy po? ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? nie zjem tego na pewno w przeciągu paru następnych dni :(.
majczi Aug 16, 2013

Można by było granulat zastąpić jakimś ziarnem np. soczewicą czy cieciorką potem przetestować i opisać efekty :-)
oliwka-oliwka Aug 14, 2013

Oliwka, na naszym facebooku pojawiają się pytania o to, czy da się zamienić granulat sojowy na coś zdrowszego... Masz jakiś pomysł albo doświadczenia w tym zakresie?
Nurkan Aug 13, 2013

Patrycccja dziękuje bardzo za poprawienie teraz już wszystko jasne ;-) Nurkan ciesze się że smakowały ;-)
oliwka-oliwka Aug 13, 2013

Oliwka-oliwka, sorry, źle zrozumiałam przecinek, stąd ta zmiana na "+". Dla mnie przecinek oznacza wymienianie kolejnych składników i obawiam się że przy twoim zapisie również sporo osób źle by to odczytało, więc koniec końców na dobre wyszło, bo teraz przynajmniej przepis jest jednoznaczny :)
patrycccja Aug 13, 2013

No własnie się obawiałam, że nie wyciągnie wody z mokrych składników i w ogóle nie miałam granulatu sojowego ani nie chciało mi się jeździć po sklepach i go szukać. Zamiast tego dałam 21 ugotowanych w bulionie kotletów sojowych i zmieliłam je po ugotowaniu ;) Oprócz soli i pieprzu dodałam też pieprz ziołowy i jakąś przyprawę o mięsa mielonego. ;) Znajomi, których częstowałam byli zachwyceni :D Mi oczywiście też bardzo smakują. :)
Nurkan Aug 13, 2013

Ja robiłam z granulatu ugotowanego tylko. W przepisie podałam 2 szklanki ugotowanego co odpowiada 1 szklance suchego ale widze że dodano plus +. Niech się ktoś wypowie jak wyszły z tym suchym jak robił ;-)
oliwka-oliwka Aug 12, 2013

No pewnie, wciągnie wodę z mokrych składników, a ugotuje się przy smażeniu/ pieczeniu
efedrina Aug 12, 2013

Do masy dodaje się suchy granulat sojowy? o.O
Nurkan Aug 12, 2013

Bardzo , bardzo dobre, a skoro nawet mnie się udały to znaczy, że również trudno je zepsuć ;]
~ynyanq Jun 5, 2013

zamiast soi dałam fasoli czerwonej zamiast bułki tartej make z cieciezycy a reszte zgodnie z przepisem i wyszly najlepsze burgery jakie do tej pory jadlam, nie rozpadaja sie elegancko formuja nawet bez uzycia nakretki ( kumin mi tam troszke zepsul smak)
~dorx15 Feb 23, 2013

wilk - 1/2 woreczka to 50g suchego ryżu.
Iwo-na Jan 9, 2013

"1/2 woreczka ryżu" - ile to z grubsza? Nigdy nie kupowałem woreczkowanego, wiec nie bardzo wiem ile odsypac :)
wilk Jan 9, 2013

Akurat 34°C w cieniu nie zaliczyłabym do plusów, ale mango z własnego drzewa - mmm...
Oj, a myślałam, że akurat jaglankę tam macie... dlatego zaproponowałam. Tak mi się skojarzyło, że jest uprawiana w ciepłych krajach - ale sprawdziłam właśnie - a to Afryka (i trochę Azja) celuje w uprawie jaglanki.
Cieszę się, że pomogłam :)
Luna7 Dec 18, 2012

Niestety o kaszy jaglanej mogę też zapomnieć... Jedyne dostępne "kasze" tutaj to ryż i kaszka kukurydziana. I to nie jest ta dobra strona Paragwaju :-( Na szczęście ma on wiele innych dobrych stron, np.: u nas dzisiaj 34°C w cieniu, a na śniadanie jadłam mango z własnego drzewa :-))))
Wagę kuchenną mam i będę mogła odważyć 50g - dziękuję!
Iwo-na Dec 16, 2012

Woreczek ma 100g, a więc pół woreczka to 50g suchego - ale, niestety, objętościowo tego nie podam, bo pojęcia nie mam. Ale może to wystarczy, jeśli masz jakąś małą wagę kuchenną ;)
Ja bym kaszę gryczaną zastąpiła jaglanką :)
Luna7 Dec 16, 2012

Ok, dzięki za odpowiedź :-) Mam tylko jeszcze jedno pytanie: ile suchego(lub objętościowo ugotowanego) ryżu to pół woreczka? Chociaż w przybliżeniu proszę. Ryżu w woreczkach nie gotuję już od ponad 10. lat, a tu w Paragwaju po prostu go nie ma - ryż kupuje się najczęściej z worka, na luz :-)
Iwo-na Dec 16, 2012

Pomysłu na zastępstwo nie mam ale możesz pominąć poprostu kasze i zrobić z samego ryżu np. pełnoziarnistego Nie wiem jak wpłynie na smak ale złe nie powinno być ;-) Pozdrawiam
oliwka-oliwka Dec 15, 2012

Czy ma ktoś pomysł czym zastąpić kaszę gryczaną? Nie ma jej tutaj w Paragwaju :-( A może ją po prostu pominąć?
Iwo-na Dec 14, 2012

ten pomysl z nakretka super :)
Namaste Dec 14, 2012

taaaak! idealne te kotlety! od dawna wlasnie takiego przepisu szukalam,przepyszne sa :)
dzieki :)
*cebule troche najpierw zeszklilam na oliwie
dodalam pieczarki i pestki slonecznika :)
Namaste Dec 14, 2012

Warto spróbować, pewnie też będzie dobre ;-) Na konsystencji napewno nie ucierpią bo nie wiąże on tu masy może co nieco odbiegnie od smaku orginału i to wszystko ;-)
oliwka-oliwka Oct 16, 2012

Może być bez tego granulatu sojowego?
~Rrrrekin Oct 16, 2012

Zapewniam że wcale ziemniaków nie czuć, a są naprawdę godne polecenia.
oliwka-oliwka Oct 12, 2012

Wygladaja troche jak mięsne :P Ciekawe jak smakują ?
Troche ziemniaki mnie odstraszaja ale jak ich nie czuc w tych kotletach to moze kiedys zrobie :P
OpenWorld Oct 12, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas