7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Ciasto "zeberka"- Komentarze do przepisu -
Wyszło mi bardzo niskie, ale być może jest to związane z tym, że trzeba po prostu zwiększyć proporcje?
Mimo to jest pyszne, a zakalcem chyba być nie może bo nawet pękło z góry? Nigdy nie byłam dobra z pieczenia ciast, więc jakby było inaczej to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Pozdrawiam :) Scansenmuseum Apr 25, 2014 Zrobiłam podwójną porcję w 26 cm tortownicy i rozeszło się błyskawicznie wśród niewegańskiej rodziny, która początkowo podeszła do niego z rezerwą;). Na pewno jeszcze nieraz upiekę, bo to świetny przepis. zielenina Feb 22, 2014
Nie łapie tego! Specjalnie kupiłam ocet jabłkowy, żeby tym razem pięknie wyrosło, a tu wyszedł mi zakalec ;( O co chodzi? Czy ktoś się może domyśla?
lagatta Dec 11, 2013
ej, to było niesamowite! :) barrrrrdzo smakowało wszystkim, których poczęstowałam. i naprawdę ładnie wyglądało. przepis ląduje w mojej kuchni na stałe :) mniam!
jagienka Nov 30, 2013
@Asia Floyd: wklejam odpowiedź na to pytanie z dyskusji na fb:
"właściwie każdym octem, który nie wniesie zbyt mocnego aromatu (np. z pomidorów jest zbyt charakterystyczny). Najprawdopodobniej można go w ogóle pominąć - zazwyczaj dodaje się go, gdy używamy sody, ponieważ soda potrzebuje kwaśnego środowiska, żeby przereagowała. W tym przepisie jest proszek do pieczenia, więc ocet wydaje się zbędny." Co do owoców to nie wiem, nie próbowałam nigdy ;) Nurkan Jul 21, 2013
Zrobiłam ciasto z podwójnej porcji bo potrzebowałam dużą blaszkę, zmieniłam mąkę na mieszankę pszennej, amarantusowej i żytniej, wrzuciłam drylowane wiśnie - zniknęło w ciągu imprezy tak, że nie zdążyłam spróbować - podobno było przepyszne :-)))
Marcysia2002 Jul 21, 2013
boska zeberka!
a czy ocet balsamiczny można zastąpić np. cytryną, tudzież czymś innym (nie octem - nie mam po prostu)? I czy jesli sie doda owoce, to wyrośnie ok? np. maliny, jabłka, borówki, jagody... Asia Floyd Jul 20, 2013
Upiekłam to ciasto w tortownicy o średnicy 25 cm i wyszło bardzo niskie! Smaczne, ale stanowczo za niskie, następnym razem koniecznie muszę zwiększyć proporcje!
Nurkan Jul 20, 2013
lagatta -> ocet wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczeniem/sodą. Dzięki temu ciasto lepiej rośnie.
veganjihad Mar 20, 2013
Potwierdzam, bardzo smaczne. Tylko mi bardzo mało wyrosło. Czy przyczyną mogło być niedodanie octu? Po co w ogóle dodaje się ocet do ciast? Wybaczcie, ale jestem początkująca.
lagatta Mar 19, 2013
My z mężem dajemy mąkę kukurydzianą i jest dobre. Nie jest tak puszyste jak po pszennej, ale tak z wszystkimi ciastami jest. Ale ja, głodomor, zjem wszystko :)
RudyRydz Sep 20, 2012
Zgadza się, zastąpienie mąki pszennej to nie lada wyzwanie. Chodzi o gluten zawarty w pszenicy - to taki ciągliwy składnik, który zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta jak i to, że podczas pieczenia uwięzione w nim zostają pęcherzyki powietrza.
patrycccja Aug 28, 2012
Jakiejś rozległej wiedzy na temat mąk i ich stosowania w pieczeniu ciast nie mam ale sadze ,że wlasnie to spowodowalo ze ciasto sie nie udalo.Maka owsiana jest jednak inna niz pszenna .W oryginalnym przepisie jest napisane zeby po prstu uzyc maki ale nie jest napisane jakiej - jednak ja zawsze uzywam pszennej jesli w przepisie nie jest napisane ze mozna razowej czy innej bo wtedy tez napewno inne proporcje tej maki beda.raz zrobilam to ciasto w pol na pol z inna maka i sie tez nie udalo i do tamtej pory jak je robilam to tylko na zwyklej pszennej.
OpenWorld Aug 28, 2012
Robiłam ciasto dla osoby, która nie może jeść mąki pszennej i zamiast niej użyłam owsianej... Czy to dla tego zupełnie mi nie wyszło?
~groneczek Aug 28, 2012
Napewno nie dluzej niż godzinę a nie krócej niż 40 minut .Po 40 minutach mozna sprawdzic patyczkiem czy juz ale z tego co pamietam - bo dawno juz robilam Zeberkę to tak z 45 minut się piekło :)
OpenWorld Aug 10, 2012
na pewno zrobie je !
moj tata ma niedlugo urodziny cierkawe czy moja rodzina domysli sie ze to ciasto bez jajek i mleka (oni nie wyobrazaja sobie ciasta bez tego dlatego nigdy nie jem ciast na imprezach a szkoda ...) ~ciastolinka May 20, 2012
Zawsze znałam ten przepis jako "fale Dunaju" ;) Było to jeszcze z wiśniami na wierzchu, a na to wegański budyń i ewentualnie polewa czekoladowa :) Przepyszne :) Świetne na różnego rodzaje święta i przyjęcia ;)
Luna7 Apr 1, 2012
Robiłam niedawno, wyszło dość gęste i mało trochę wyrosło. Robiłam na mące graham, więc może przydałoby się więcej wody. Niemniej wyszło bardzo smaczne i na pewno będzie powtórka :)
sunflower_ren Mar 22, 2012
Zebra upieczona, dzieciaki zachwycone wygladem :-) Ciasto pycha! Robilam z podwojnej porcji na normalnej duzej blaszce, musialam zrobic "dwa kola", ale wzorek i tak wyszedl cycus glancus ;-)Polecam!
Iwo-na Mar 4, 2012
Ciesze się , że Ci sie ciasto spodobało :)
Tak - ja w srodek wlewalam - wtedy rozchodzi sie ciasto w miare rownomiernie.choc raz nie wyszlo mi tak ladnie jak na zdjeciu ale to kwestia wprawy :P OpenWorld Mar 1, 2012
Zrobilas swoja zeberke po mistrzowsku! Jestem ciekawa jak mi wyjdzie... Jedno pytanie - tych kilka lyzek ciasta na przemian ciemnego i jasnego wlewac w srodek tortownicy?
Iwo-na Feb 29, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Skuszona smakowitym zdjęciem i pięknym wspomnieniem z dzieciństwa (dopóki nie ujrzałam na własne oczy, jak sąsiadka piecze to pasiaste ciasto, byłam pewna, że to magia!), wypróbowałam przepis.
Niestety, wyszedł mi zakalec. Ciasto najpierw wyrosło całkiem ładnie, a potem klapa. Generalnie zjem wszystko ;) ale zakalca na oleju nie polecam, zwłaszcza po serii całkiem udanych wypieków z puszki. :)
Jedyna modyfikacja to zamiana kakao na karob.
chez_paulina Nov 18, 2015