7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Muffinki kakaowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Upieczone, zaraz pewnie znikną. :)
Użyłam mąkę pełną orkiszową, dosypując ponadto dwie dorosłe garście dmuchanego amarantusa i tyleż rodzynków, bo ciasto wydało mi się nieco zbyt mokre.
Pięknie wyrosły i dobrze smakują, minimalnie za słodkie.
Następnymi razami ;) spróbuję z dodatkiem kawałków owoców (jabłko, gruszka, borówka, brzoskwinia...).

Odnośnie komentarzy nt. mieszania ciasta muffinkowego:
wedle opinii znanych mi coolinarnych autorytetów + kilka lat własnych doświadczeń, ciasto na muffinki miesza się NIEDOKŁADNIE i KRÓTKO. Nie zaszkodzi mu późne dosypanie zapomnianego składnika. Mogą byc w nim grudki. To nie ma wpływu na wyrośnięcie ciasta.
chez_paulina Oct 26, 2015


Pycha, raz zrobiłam z karobem, ale mniej cukru,pół szklanki, teraz pieką się z kakao i kawałkami jabłka.
Magfe Mar 26, 2015

Zamieniłam mąkę z tortowej na pszenną pełnozziarnistą. Wyszły genialnie ;) Myślicie, że można dodać np. czarne porzeczki do środka?
druglover Jul 12, 2014

najpyszniejsze muffinki na świecie!!!! Mam ochotę jeść je całe dnie!! :))
szelers Jan 10, 2014

Kluczowe cytaty najbardziej przypadły mi do gustu :) Bardzo dziękuję za zgłębienie tematu jak upiekę kolejne muffiny to na pewno wrzucę zdjęcia - nawet jeżeli wyjdą z czubkiem :D
Ekasha May 7, 2013

Wrzuciłam pytanie na Fejsa i wyszło, że to kwestia nagrzania piekarnika, a dokładniej zbyt wysokiej temperatury. Od razu dodam, że nawet jeśli ustawiłaś piekarnik dokładnie na 175 st.C, to mogłaś go nagrzewać dłużej niż Fermina albo po prostu twój piekarnik grzeje mocniej (bo piekarniki nie są kalibrowane zbyt precyzyjnie).
Raci napisała na FB: "temperatura w piekarniku może być zbyt wysoka. przytrafiło mi się to z babką wielkanocną ;)". A Magda: "zawsze, jak piekę muffiny, to pierwsza partia jest bez czubka, a drugiej czubek już rośnie. może to rzeczywiście kwestia rozgrzania piekarnika? albo "odstania" ciasta :)".
A na koniec kluczowe cytaty: "nie mam nic przeciwko czubkom, mniam", "dla mnie z czubkiem maja ta przewage, ze smaczniej wygladają" - i tym pozytywnym akcentem.... :)
admin Apr 19, 2013

Dzięki Piotrze za wszystkie rady. W niedzielę będę robić kolejne babeczki więc na pewno się zastosuję. Mam podejrzenia, że mogłam źle rozmieszać ciasto :) zobaczymy następnym razem. Pozdrawiam.
Ekasha Apr 18, 2013

Ekasha, a mąka była tortowa, albo dobrze przesiana? jaka konsystencja ciasta? piekarnik szczelny?
może to pomoże trochę:
1. składniki muszą być dobrze rozmieszane,
2. ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe - takie lekko klejące,
3. możesz pomyśleć nad zwiększeniem odrobinę ilości sody/proszku do pieczenia (w różnych przepisach są różne dawki, tu po pół łyżeczki więcej nie powinno mieć wpływu na smak.
4. no i oczywiście nie ma mowy o otwieraniu przed wstępnym wypieczeniem
Ja zwykle piekę w nieco wyższej temp. 180-200 oC
pozdrawiam
~Piotr Apr 16, 2013

Wczoraj zrobiłam muffinki... wyszły przepyszne, ale mam jedno pytanko. Wrzuciłam właśnie dwa zdjęcia w foremkach. Możecie mi podpowiedzieć dlaczego moje babeczki przez pierwsze 10 min rosły równomiernie a potem zrobiły się takie stożkowate?? :) To był mój debiut w muffinkowaniu więc pewnie coś zrobiłam źle :)
Ekasha Apr 15, 2013


świetne (:
zosiakraweznik Mar 10, 2013

świetny przepis, Majczi! <3
~dino May 18, 2012


Pasowałyby mi tu wiśnie :-)) Idealne, można spokojnie zmniejszyć ilość sody o połowę, i tak ładnie urosną.
Willow Feb 15, 2012

Doskonałe. Szybko, łatwo, smacznie. Odpowiednio przybrane robią wrażenie. Super przepis.
attuna Dec 28, 2011

bardzo smaczne, nie mam żadnych zastrzeżeń :D. polecam!
majczi Dec 10, 2011

W smaku bym je jeszcze dopracowala - tzn dodalabym do sroda kazdej mufiny kawalek gorzkiej czekolady :D i wtedy bez zadnej polewy bylo by pycha :D
Ale przyznac musze ,że konsystencje maja cudowną -taka lekka i pulchną i wolgotna w srodku :) Idealny Pan mufin :D
OpenWorld Sep 24, 2011


lepszych nigdy nie jadłam. Robi się je bardzo szybko. Piekłam je juą parę razy i każdy który je spróbował prosił mnie o przepis. Ja polewam je gotową polewą deserową ( w sklepie spokojnie znajdzie sie wegańskie) i posypuję dodatkowo kolorową posypką, wyglądaja wtedy prześlicznie.
papryka1988 Sep 16, 2011

naprawdę WYŚMIENITE :)
babeintoyland Feb 20, 2011

pyszne czekoladowe!
Goś Feb 13, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas