7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Fantastyczne. Sycące.
~Wojtek Dec 4, 2018

Jaki jest sens wrzucania przepisu bez proporcji? Ile mąki? Taki sam przepis jest na etykiecie Coca-Coli, a nadal jest ona jednym z najpilniej strzeżonych receptur świata!
~James Mar 24, 2014

Dziś byłem zbyt leniwy i głodny, żeby stać przy patelni i przerzucać kolejne placki. Dodałem więcej wody, żeby rozrzedzić ciasto i usmażyłem na dużym ogniu jak jajecznicę. Jestem bardzo zadowolony! Ta potrawa wejdzie na stałe do mojego repertuaru na dni kiedy nie będę miał pomysłu lub będzie mi się spieszyło.
Improwizator Sep 19, 2013

Całkiem smaczne, mocno chrupiące
ryfka Jul 17, 2013

Właśnie skończyłem, placki są w pytę. Moje proporcje: 3/4 kubka zwykłej mąki, 3/4 kukurydzianej, trochę ponad kubek wody, pół puszki czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy, ćwiartka papryki, ok. łyżki stołowej drobno pokrojonej cebuli, łyżka stołowa jakiejś przyprawy do chili con carne i większa szczypta soli. Konsystencja wyszła zgodnie z zaleceniem, coś na kształt gęstej śmietany. Bałem się przesadzić z wkładem warzywnym, żeby mi się te placki dobrze posklejały, ale obawy nieuzasadnione. Do tego sos pomidorowy: na patelni 2 ząbki czosnku + puszka pomidorów + bazylia + pieprz. Wyszło koło 20 placków, dwie osoby się obeżrą. Polecam.
~blk Jul 8, 2013

Monk, przeczytaj może jeszcze raz komentarze :P
Luna7 Jul 4, 2013

Warto by było dodać ile użyć jakich składników. Mąki, wody, fasoli ?
~Monk Jul 4, 2013

Właśnie zrobiłam. REWELACJA!
~aśta Jun 26, 2013


Łatwa i szybka alternatywa dla naleśników. W sam raz gdy się spieszysz i nie masz co zjeść.
Sironax Jun 26, 2013

super szybkie i smakowite :)
czexen May 31, 2013

Czy mogłabym smażyć te placuszki na ceramicznej patelni bez użycia tłuszczu?
~Truda May 27, 2013

Pyszne i genialnie proste!
Ja dodałam jeszcze drobno posiekanej cebulki.
Dzięki za przepis!
~Bobi May 22, 2013

ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany, poczytajcie komentarze. ja daję ok. 1/2-3/4 szklanki pszennej i tyle samo kukurydzianej, potem dolewam wody zaczynając od 1/2 szklanki, później ewentualnie jeszcze trochę.
majczi May 8, 2013

Wszystko fajnie, ale jakie ilości mąki, pół na pół? a wody ile? czy to ma być ciasto o konststencji ciasta do naleśników?
Tomasz Pracki May 8, 2013

A ile ma być tej mąki? Po szklance wystarczy?
~Kasia Apr 4, 2013

ja zamiast fasoli dałam mieszankę meksykańską i fasolę oraz cebulę - pyszne :)
tiny Mar 22, 2013

rewelacja!! zrobiłam na mące pszennej razowej,woda+ woda z fasolki, przyprawy :)
~Justyna Mar 6, 2013

Właśnie je zrobiłam i są przegenialne! Dodałam wodę z fasolki i pół wody z kukurdzy, dodałam też ok 250g kukurydzy z puszki, przyprawy i polałam... syropem klonowym! Nie uwierzycie jakie pyszne! :)
Raszka Feb 2, 2013

Świetny pomysł!! Szybko się robi, jest tanie i pyszne.Ja dałam 3/4 szklanki mąki zwykłej, tyle samo kukurydzianej i dodałam jeszcze od siebie szczyptę sody żeby bardziej wyrosły i pół łyżki mąki ziemniaczanej.Maczane w ketchupie są jeszcze pyszniejsze:)
mermezd Jul 8, 2012

Pomysł z dodaniem fasolki do ciasta jest genialny! bardzo smaczne placki.
magrusia Jun 7, 2012


ten przepis posłużył mi tylko jako baza, bo oprócz fasolki dodałam jeszcze pół puszki kukurydzy, kawałek papryki czerwonej i brokuła, które zalegały mi w lodówce, ale muszę przyznać, że placki wychodzą świetne:D. dodałam przyprawy takie jak: papryka ostra (dużo), słodka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, trochę ziół suszonych, sól. proporcje u mnie to: pół szklanki mąki pszennej, pół kukurydzianej, ok. 3/4 szklanki wody i odrobina proszku do pieczenia. były gotowe w 10 minut. polecam!
majczi Jun 5, 2012

dziękuje Iwo-na, zrobiłam coś podobnego :)
kaia Jun 4, 2012

Np. ten: puszka.pl/przepis/6717-sos_chili_na_zimno-bez_gotowania_raw_food_.html ? Poza tym znajdziesz tu na puszce z pewnoscia jeszcze inne przepisy :-)
Iwo-na Jun 4, 2012


właśnie zrobiłam, z duuużą ilością suszonej papryki i kukurydzy i wyszło pysznie :)
na sucho i z ketchupem- super, ale kusi mnie jakiś specjalny sos- ma ktoś może jakiś pomysł?
kaia Jun 4, 2012

Zapewne można ;) Tylko wtedy stracą na "meksykańskości" ;) No i pewnie innych przypraw trzeba będzie użyć, można coś dodać itp. ;) Chociaż ostra papryka mi tu bardzo pasuje, uwielbiam to ;)
Ktoś nawet do tego pisał, że miksował kukurydzę z fasolą i wyszło, jak kotlety.Także z drobną soczewicą czy groszkiem też może wyjść "kotletowate" ;) Ja akurat wolałam całą fasolkę, fajne wyszło :)
Luna7 Apr 25, 2012

wygladaja cudownie ! ale mam pytanie czy fasole mozna zastapic innymi straczkowymi ?
agnmid Apr 25, 2012

Ech, nie było tu proporcji, to ja wzięłam tak ze 100-150 g zwykłej i ok. 75 g kukurydzianej. Do tego z pięć łyżek oliwy (nie warto! I tak trzeba duuużo dać do smażenia, strasznie pochłania tłuszcz), oczywiście sól, łyżeczkę ostrej papryki. Do tego wlałam wodę od fasoli, a potem jeszcze dolewałam zwykłej. I urozmaiciłam papryką i cebulą, niezłe wyszło :)
A sztuk to chyba z 15-20 mi wyszło, oczywiście małych, z łyżki lanych na patelnię :) Zdecydowanie to na 2 osoby, jeśli ma być jako samodzielne danie, a na 4, jeśli jako dodatek :)
Luna7 Apr 25, 2012

Jestem kucharzącym laikiem i mam bardzo proste pytanie ile tych mąk albo w jakich proporcjach ??? :D
AdaIgaIda Apr 25, 2012

Szybkie, proste a zarazem smaczne :) następnym razem dodam jeszcze trochę papryki czerwonej i pieczarek. :)
Daiana Apr 25, 2012

Naprawdę szybkie i dobre :) Fasolę dałam całą, do tego dorzuciłam jeszcze jako urozmaicenie pół czerwonej papryki i dwie cebule podsmażone na patelni.
Niezłe jako samodzielne danie, ale podejrzewam, że z jakimś sosem + ziemniakami czy inną kaszą jako kotlet też byłoby dobre ;)
Luna7 Apr 25, 2012

Troszkę sobie zmodyfikowałam, mianowicie zmiksowałam mieszankę kukurydza+trochę czerwonej fasoli (niestety tyle mi zostało)i dodałam resztę składników. Wyszła masa jak na kotlety więc dodałam trochę wody. Placki bardzo dobre lecz trzeba uważać przy przewracaniu, przynajmniej w tej wersji.
VegePancur Oct 8, 2011

mam tylko pytanie czy fasolke w calosci wrzucic?
~john Jun 25, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas