7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ten przepis jest duplikatem,
dlatego jest nieaktywny.

zobacz: Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków

Oberiba - czyli śląska zupa z kalarepy


Składniki:

- bulion warzywny
- 2 kalarepy (koniecznie z liśćmi!)
- 2-4 ziemniaki
- por (połowa białej części)
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- ewentualnie koperek do posypania

Przygotowanie:

1. Obieramy warzywa; kalarepkę i ziemniaki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Liście z kalarepy dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Do gotującego się bulionu dodajemy w pierwszej kolejności ziemniaki, gdyż te gotuje się najdłużej, następnie dodajemy kalarepę a pod koniec gotowania pokrojone liście.

3. Na patelni podsmażamy cebulkę i pora, doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do bulionu.

Zupę możecie również zabielić odrobiną mleka roślinnego lub śmietaną sojową. Ja wykorzystałam białko sojowe w proszku (do kupienia w sklepie Carrefour).
Nadesłał(a) zostalamweganka, dnia: 2014-05-30 19:49:13.59
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Podobne wg nazwy:

Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska)
Zupa krem z kalarepy (bez ograniczeń)
Kluski śląskie (wegańska)
Orientalne kluski śląskie (wegańska)
Zupka śmieciówka czyli zupa warzywna (wegańska)
Thambung Hodi, czyli zupa na kwaśno (wegańska)
Kotleciki z kalarepy (ovo-wege)
Ragout z kalarepy (lakto-wege)
Domki z kalarepy (wegańska)
Kluski śląskie jedynie prawdziwe (wegańska)
Miszmasz owocowy czyli przecierana zupa z przewagą gruszek, jabłek i śliwek (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas