puszka.pl - pysznie!

Burger z ciecierzycy na wypasie


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5 dużych porcji

500 g ugotowanej ciecierzycy, przed namoczeniem to ok. 200-250 g
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę i usmażonej na oliwie
1 cebula, pokrojona w kostkę i usmażona na oliwie (razem z papryką)
2 łyżki majeranku
1 łyżka curry
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki maggi
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
4-6 łyżek płatków owsianych
2-3 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
2 łyżki mąki kukurydzianej lub bułki tartej
4-5 łyżek gluteny pszennego lub mąki wysokoglutenowej
garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę łączymy ze wszystkimi składnikami poza mąką kukurydzianą, glutenem i natką pietruszki.
2. Miksujemy blenderem na gładką masę, możecie tak jak ja zostawić kilka ziarenek ciecierzycy w całości i rozgnieść je dłońmi, potem fajnie chrupią w burgerach :)
3. Do powstałej masy dodajemy mąkę kukurydzianą oraz gluten i natkę pietruszki. Wyrabiamy dłońmi do połączenia wszystkich składników.
4. Formujemy burgery i wykładamy je na uprzednio natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 200 st. C do zrumienienia z obu stron, ok. 20 min.
5. Podajemy z ulubioną bułką (u mnie nie ulubiona, ale akurat nie udało mi się znaleźć innej optymalnie dużej), świeżymi warzywami i domowym wegańskim majonezem.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga! W czasie pieczenia warto przerzucić burgery na drugą stronę, aby nadmiernie nie spiekły się nie wyschły. Burgery można także usmażyć, będą bardziej soczyste ale i tłuste. Jeden taki burger to wypasiona porcja obiadowa, nie będziecie z pewnością po jego zjedzeniu głodni do rana dnia następnego :D
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: