7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto korzenne z Mora Sul (z mąki kukurydzianej)

Średnia ocena: [2.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: foremka 15 x 8 x 7 cm

ciasto:
szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. syropu - słodu - miodu daktylowego (kupnego lub zrobionego z suszonych daktyli)
1/2 szkl. mleka sojowego
mały, dojrzały banan
5 suszonych daktyli bez pestek
łyżka skórki z cytryny
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
łyżka przyprawy korzennej - piernikowej
1/5 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki sody
orzechy włoskie do dekoracji

polewa:
2,5 łyżki kakao
łyżka rumu
1/4 szkl. syropu - słodu - miodu daktylowego

+ olej z pestek winogron i kasza manna do przygotowania formy

Przygotowanie:

Daktyle drobno pokroić. Skórkę cytrynową umyć, usunąć białą część, pokroić w drobną kostkę, namoczyć w gorącej wodzie. Banana obrać i zmiksować.

Do małego garnka wlać syrop daktylowy i mleko sojowe, zagotować, wsypać przyprawę korzenną i sól, lekko ostudzić.

Do ostudzonej mikstury dodać zmiksowanego banana, mąkę kukurydzianą, sodę, daktyle, orzechy, skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypaną kaszą manną foremki. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem. Wystudzić.

Składniki polewy dokładnie wymieszać, polać ciasto - i udekorować orzechami. Ciasto wyjąć z foremki po zastygnięciu polewy.
Nadesłał(a) Shaera, dnia: Dec 28, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


kompletny zakalec ;(( ładnie przypiekło się z góry, jednak w środku jest nieprzyjemnie mokre i niedopieczone (a siedziało w piekarniku aż 40 minut). Może to wina mąki kukurydzianej?
Niflheim Jul 2, 2014

daj koniecznie znać, jak wyszło i czy warto, bo ja już sobie nawet listę produktów przepisałam, a nie mam czasu żeby upiec
~gość Nov 29, 2012

Zamierzam wypróbować skład mi sie podoba , pomysł też zobaczymy jaki wydzie smak :)
Monofrida Nov 27, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grysik z Mora Sul (wegańska)
Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzy (bez ograniczeń)
Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska)
Polentnik - ciasto z kaszki kukurydzianej (wegańska)
Ciasto-placek z domowej mąki (wegańska)
Laddu - słodkie kulki z prażonej mąki pszennej i kukurydzianej (lakto-wege)
Ciasto bananowe z bakaliami (bez mąki) (wegańska)
Ciasto jabłkowo-makowe bez mąki (bez ograniczeń)
Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej) (wegańska)
Ciasto marchewkowe piernikowe (z mąki pełnoziarnistej) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas