7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ciasto korzenne z Mora Sul (z mąki kukurydzianej)
Średnia ocena:
[2.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: foremka 15 x 8 x 7 cmciasto:
szkl. mąki kukurydzianej 1/2 szkl. syropu - słodu - miodu daktylowego (kupnego lub zrobionego z suszonych daktyli) 1/2 szkl. mleka sojowego mały, dojrzały banan 5 suszonych daktyli bez pestek łyżka skórki z cytryny 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich łyżka przyprawy korzennej - piernikowej 1/5 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki sody orzechy włoskie do dekoracji polewa: 2,5 łyżki kakao łyżka rumu 1/4 szkl. syropu - słodu - miodu daktylowego + olej z pestek winogron i kasza manna do przygotowania formy Przygotowanie:Daktyle drobno pokroić. Skórkę cytrynową umyć, usunąć białą część, pokroić w drobną kostkę, namoczyć w gorącej wodzie. Banana obrać i zmiksować.
Do małego garnka wlać syrop daktylowy i mleko sojowe, zagotować, wsypać przyprawę korzenną i sól, lekko ostudzić. Do ostudzonej mikstury dodać zmiksowanego banana, mąkę kukurydzianą, sodę, daktyle, orzechy, skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypaną kaszą manną foremki. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem. Wystudzić. Składniki polewy dokładnie wymieszać, polać ciasto - i udekorować orzechami. Ciasto wyjąć z foremki po zastygnięciu polewy.
Nadesłał(a) Shaera,
dnia: Dec 28, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
daj koniecznie znać, jak wyszło i czy warto, bo ja już sobie nawet listę produktów przepisałam, a nie mam czasu żeby upiec
~gość Nov 29, 2012
Zamierzam wypróbować skład mi sie podoba , pomysł też zobaczymy jaki wydzie smak :)
Monofrida Nov 27, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Grysik z Mora Sul (wegańska)Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzy (bez ograniczeń) Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska) Polentnik - ciasto z kaszki kukurydzianej (wegańska) Ciasto-placek z domowej mąki (wegańska) Laddu - słodkie kulki z prażonej mąki pszennej i kukurydzianej (lakto-wege) Ciasto bananowe z bakaliami (bez mąki) (wegańska) Ciasto jabłkowo-makowe bez mąki (bez ograniczeń) Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej) (wegańska) Ciasto marchewkowe piernikowe (z mąki pełnoziarnistej) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
kompletny zakalec ;(( ładnie przypiekło się z góry, jednak w środku jest nieprzyjemnie mokre i niedopieczone (a siedziało w piekarniku aż 40 minut). Może to wina mąki kukurydzianej?
Niflheim Jul 2, 2014