7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych

Pyszna pizza, która zawsze wychodzi i zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Średnia ocena: [4.75 z 28 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [39]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ciasto:
1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 kubka ciepłej wody
ok. 3 kubków (0,5 kg) mąki – czasem mniej, czasem więcej
1/2 kubka oleju

sos:
gęsty przecier pomidorowy (słoiczek 190 g)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich (roztarte w palcach)
sos sojowy do smaku (ew. sól)
1/2 łyżeczki pieprzu
olej lub oliwa (kilka łyżek)

dodatki wedle uznania, np:
- pieczarki
- papryka
- cebula
- ew. kukurydza

Przygotowanie:

Do dużej miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Woda powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca (nie powinna parzyć w ręce), bo inaczej drożdże nie wyrosną. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min. żeby drożdże wystartowały.

W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Przecier, bardzo drobno posiekaną cebulę, zgnieciony czosnek i przyprawy mieszamy w miseczce, rozcieńczamy olejem tak, aby uzyskać dobrą konsystencję. Sos ma być gęsty, nie można dodawać wody, bo ciasto namoknie. Dlatego sam przecier również nie powinien być wodnisty. Odstawiamy i wracamy do ciasta.

Do miski z zaczynem wsypujemy szklankę mąki, wlewamy olej i mieszamy łyżką na jednolitą masę. Stopniowo dosypujemy resztę mąki, aż powstanie ciasto dobre do wyrabiania. Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Dłonie smarujemy lekko olejem, żeby ciasto się nie przyklejało i wyrabiamy przez 2 minutki. Następnie ciasto wrzucamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy pół godzinki, czasem odstawiałam na krócej – pizza i tak wyrośnie w piekarniku.

Teraz nagrzewamy piekarnik na 200°C i przygotowujemy (myjemy, kroimy) składniki na pizzę. Mój ulubiony zestaw to pieczarki, papryka i cebula. Jeżeli chcę dodać kukurydzę, to mieszam ją razem z sosem pomidorowym, żeby nie pospadała (pizza nie ma sera, który trzymałby wszystko do kupy).

Natłuszczamy blachę olejem. Nie wykładamy folią ani papierem. Kulę ciasta wykładamy na środek blachy i delikatnie rozpłaszczamy na całej powierzchni. Można pomóc sobie wałkiem, ale dłonie wystarczają :) Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na to układamy składniki. Pieczemy aż brzegi się przyrumienią, czyli ok. 20 minut w 200°C.

Wskazówki i uwagi:

Naprawdę nie trzeba nic "zamiast sera". Ciasto jest puszyste i pyszne, sos pomidorowy zapewnia wilgotność, wystarczą 2-3 składniki i mamy bardzo sycące danie. Jeśli ktoś koniecznie musi mieć coś zapieczonego na wierzchu, to polecam sos beszamelowy. Tylko musi być gęsty, żeby ciasto nam nie rozmokło.
Nadesłał(a) amanii, dnia: 2011-02-17 23:11:15.442
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Chciałam tylko napisać, że zrobiłam już kilkanaście udanych pizz z tego przepisu, więc bardzo dziękuję autorce :) Zawsze robię z połowy składników. I zazwyczaj muszę kombinować z dodawaniem mąki albo wody, bo pierwsza konsystencja rzadko wychodzi idealnie, zastanawiam się od czego to zależy, chyba od rodzaju mąki i wilgotności powietrza :-)
~Dorota 2018-03-17 19:27:45.215

Robiłam ją już ze 20 razy. Nie wiem czemu do tej pory nie dałam komentarza... najlepszy przepis na ciasto do pizzy. Wychodzi za każdym razem, ciasto jest puszyste, idealnie wyrośnięte (nie za grube, nie za cienkie). Ale jak czasem wyjdzie grubsze, to i tak super, bo samo w sobie jest pyszne (ja przy wyrabianiu ciasta dodaję do niego często odrobinę curry, albo zioła prowansalskie, albo suszony czosnek). Dziękuję za świetny przepis! :)
~Kasia 2018-01-09 20:31:51.942

Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy. Ciasto wyszło idealne - zarówno przy wyrabianiu, jak i po upieczeniu. Nie za cienkie, nie za grube, puszyste, a zarazem chrupiące. Cała pizza też pyszna, zniknęła w 1 dzień, więc następnego dnia trzeba było zrobić drugą :) z tego samego przepisu
~jump 2016-11-05 23:12:27.886

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pizza (wegańska)
Crumble: najprostsza szarlotka (lakto-wege)
Surówka z cykorii, najprostsza (wegańska & RAW)
Kasza manna z masłem - najprostsza (lakto-wege)
Najprostsze, najtańsze ciastka owsiane - 2 składniki (wegańska)
Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :) (wegańska)
Najszybsza sałatka świata - selerowa z ananasem, kukurydzą i fasolą (ovo-wege)
Wegańska pizza z rukolą (wegańska)
Pizza z karczochami (farsz) (lakto-wege)
Pizza Razowa Kebab (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas