Leczo z kabaczkami, kalarepką, fasolką szparagową i wkładką sojową
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 8 osób
ok. 300 g kotletów sojowych lub innych kawałków soi ;)
8 papryk (2 czerwone, 3 żółte i 3 zielone)
3 duże kabaczki (tudzież cukinie)
2 duże kalarepy
2 duże pomidory
300 g fasolki szparagowej
3 duże cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego (pół słoiczka)
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kawałki sojowe gotować kilka minut i odstawić do wystudzenia. Paprykę oczyścić z nasion. Kabaczki i kalarepę obrać ze skórki. Pomidory sparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Z fasolki poodcinać ogonki, cebulę obrać. Wszystko pokroić w kostkę oprócz kabaczka i kalarepy, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie warzywa oprócz cebuli wrzucamy do jednego dużego garnka i zalewamy wodą do jednej trzeciej objętości. Dusimy na średnim ogniu.
Tymczasem na patelni podsmażamy cebulkę, a gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę kotlety sojowe. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa są półmiękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, a gdy zmiękną całkiem, dodajemy do nich soję z cebulą. Gotujemy jeszcze chwilę, przyprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
Wskazówki i uwagi:
Można podawać z makaronem, brązowym ryżem lub ziemniakami. :)
Twoje zapiski: