7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ten przepis jest duplikatem,
dlatego jest nieaktywny.

zobacz: Ogórki małosolne

Małosolniaki (ogórki małosolne)

Bardzo orzeźwiające. Potrawa to z tych, które po prostu nie mogą się nie udać, a jedzenie jej tak rozkoszne...... Takie ogórki najlepsze są "saute" albo z pajdą świeżego chleba grubo posmarowanego masłem. Czyż nie jest warto zrobić w domowym zaciszu coś tak prostego a wspaniałego???


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg małych ogórków gruntowych
1 główka czosnku
pęczek koperku
1 łyżka soli na litr wody

Przygotowanie:

Jędrne, krótkie ogórki myję dokładnie.

Główkę czosnku, bez obierania, kroję w poprzek na kilka plastrów. Połowę czosnku układam na dnie dość dużego garnka, na czosnku kładę połowę koperku. Na to wrzucam ogórki, na ogórki zaś wrzucam resztę czosnku i koperku. Wszystko to zalewam wrzącą wodą, do której dodałem czubata łyżkę soli.

Na ogórkach kładę talerz [o obwodzie mniejszym od garnka] i na tym talerzu zwykle stawiam słoik z wodą - chodzi o to, by ogórki znalazły się pod wodą.

Tak przygotowane ogórki, pozostawione w temperaturze pokojowej są wyśmienite już po dwóch dniach - ale są tacy, co i takiego czasu nie są w stanie wytrzymać. Po dwóch dniach ogórki należy wstawić do lodówki, bo: po pierwsze małosolniaki są najlepsze, kiedy zimne, po drugie zaś: nie zaczną się psuć.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Podobne wg nazwy:

Ogórki małosolne (wegańska)
Ogórki małosolne z chrzanem (wegańska)
Ogórki konserwowe (wegańska)
Kiszone ogórki (wegańska)
Chłodnik z ogórków małosolnych (lakto-wege)
Ogórkowa z ogórków małosolnych (lakto-wege)
Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)
Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska)
Ogórki chilli do słoików (wegańska)
Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas