7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych
świeży czosnek (ok. 3 ząbki na 1 l wody)
pieprz w ziarenkach (opcjonalnie)
kwitnący koper
1 łyżka soli na 1 l wody

Przygotowanie:

Umyte ogórki włożyć do naczynia (najlepiej kamionkowego garnka) wraz ze świeżym czosnkiem. Dodać pieprz w ziarenkach i kwitnący koper, zalać zalewą (1 l przegotowanej wody + 1 płaska łyżka soli).

Odstawić przykryte jakimś talerzem i obciążone tak, żeby ogórki nie wystawały z wody. Po 2-4 dniach będą gotowe, tym szybciej im bardziej gorąca była solanka. Gotowe ogórki przestawić do lodówki, żeby zatrzymać proces kiszenia.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 8, 2000
Źródło/autor przepisu: spisane z grupy pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ale to przepis na małosolne a nie kiszone :) Małosolne tylko z koprem i czosnkiem.
~pat Aug 3, 2011

dla mnie podstawą ogóreczków kiszonych jest chrzan obok czosnku i kopru :P
~wenja Aug 2, 2011

O gustach sie nie dyskutuje ;) ale wg. mnie ogórki z chrzanem i innymi wynalazkami nie są fajne. Woda, sól, DUUŻO kopru i dużo czosnku to podstawa! :D
~dawka May 13, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ogórki małosolne z chrzanem (wegańska)
Chłodnik z ogórków małosolnych (lakto-wege)
Ogórkowa z ogórków małosolnych (lakto-wege)
Ogórki konserwowe (wegańska)
Kiszone ogórki (wegańska)
Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)
Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska)
Ogórki chilli do słoików (wegańska)
Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas