7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Fajne, a szczególnie zyskuje z ogórkiem kwaszonym.
mańka May 30, 2017

Wyszlo baaardzo dobre, ale jak makrela nie smakuje :D
~Mniam Aug 12, 2016

Rewelacyjna pasta. Ostatnio zrobiłam taką, chociaż używłam innych składników:
- tofu wędzone polsoi
- 2 pokruszone arkusze glonów nori
- 4 łyżki majonezu wegańskiego
- zielona cebulka
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
~hanka Jun 1, 2015

Wyszło genialne, polecam! Na tyle na ile pamiętam smakuje rzeczywiście jak pasta z makreli ;)
~Fili Jan 29, 2015

pychaaa!!
~kasia Dec 22, 2014

Doskonała!
iron_woman Sep 14, 2014

dodałam rozdrobnione nori i teraz naprawdę zalatuje rybą ;p tylko trzeba uważać z koncentratem. jak się chlapnie go za dużo to wychodzi bardziej kwaskowe i go po prostu czuć.
lilias Jul 13, 2014


Co za niespodzianka. Kupiłam tofu na grilla, impreze odwołano, więc szukałam sposobu na tofu, które miało się zaraz przeterminować. Pasta świetna, bo banalna w wykonaniu a do tego smaczna - szczególnie dla kogoś kto lubił ryby.
Dragonist Jul 13, 2014

PYSZNA!! :) Mój kolega 3 razy pytał czy to aby napewno jest wegańśkie bo za bardzo jechało mu rybą :D
masskotka69 Apr 15, 2014


Super ta pasta :) przyjemnie wzbogaciła moje dzisiejsze śniadanko. Na pewno powrócimy do tego smaku.
Ekasha Feb 11, 2014

Ja miałam dość twarde tofu i też wyszła suchawa ale następnym razem dolałam więcej oliwki i wody na lepszą konsystencje, co do smaku dodałam tej wędzonej papryki o której mówiła patrycccja, jest super !
oliwka-oliwka Jan 18, 2014

bylam ciekawa efektu pasty i ja zrobilam tylko... po zmieleniu skladnikow wszytsko tak niekorzystnie pachnialo ze przez pare minut balam sie tego sprobowac...
ogolnie bardzo dobra pasta ale wyszla mi jakas suchawa w smaku. ma ktos jakies pomysly by poprawic jej smak?
MMM Jan 18, 2014

Kama, niestety nie wiem... Ja wędzoną paprykę kupiłam przez sieć przy okazji innych zakupów. Jeśli bym szukała lokalnie to pod Halą Mirowską - jest tam kilka stanowisk z przeróżnymi przyprawami łącznie np. z pieprzem syczuańskim, a u p.Darka (hippisa) generalnie można dostać dużo rzadko spotykanych produktów.
patrycccja Jan 9, 2014

Patrycccjo! Zaciekawiła mnie ta wędzona sól i papryka, ale nie mam pojęcia gdzie w Wawie można to kupić... pomożesz?:))
~Kama Jan 9, 2014

Martina, poszukaj też papryki wędzonej lub soli wędzonej. Co do pasty z nori to już została wynaleziona ;D puszka.pl/przepis/6886-pasta_pseudo-makrelowa.html
patrycccja Jan 8, 2014

Tym razem zrobiłam z tofu wędzonego firmy Solida (z pandą). Waży 220g, więc kostka jest trochę większa niż Polsoi (180g). Co do konsystencji to są porównywalne, może solidy nawet bardziej zbite. Ma też delikatniejszy smak i jest mniej słone. Dlatego zamiast 1 łyżki sosu sojowego trzeba dać 3-4. Pozostałych dodatków można dać tyle co w przepisie lub 1,5 porcji.
patrycccja Jan 8, 2014

Hmm, może spróbuje zamarynować je z nori o lejem lnianym :D
martina Jan 7, 2014

Martina, robiłam z tofu naturalnego i pasta też jest pyszna, ale jeśli zależy ci na makrelowym efekcie, to MUSI być wędzone - właśnie stąd się bierze ten smak. :)
Sowa90 Jan 7, 2014

Wiem, że to głupie pytanie, ale próbował ktoś z tofu naturalnego? Nie mogę trafić ostatnio na wędzone w markecie;/ Nie wiem, czy dostawa nie przyszła, czy mi sprzed nosa wykupują ;/ Tylko naturalne i ew. kiełbaski polsoi, buuu.
martina Jan 7, 2014


Nie sądziłam, że można odtworzyć smak wędzonej makreli przy pomocy wegańskich składników! Pycha! :D
Avka Jan 7, 2014

Pasta jest pyszna i faktycznie smakuje trochę jak z prawdziwej makreli. Rewelacyjny i prosty przepis! :)
~Marta Jan 6, 2014

Niesamowicie pyszna pasta. Nie wiem jak smakują ryby, ale ta pasta jest kapitalna!
~Mateusz Jan 4, 2014

Składnikiem podkreślającym rybny smak jest siemię lniane. najlepiej je podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić w moździerzu albo zmielić w młynku do kawy. dodać wedle uznania.
~mant Jan 4, 2014

Rewelacyjna pasta. Mięsa i ryb nie jem od lat i akurat za makrelą tęsknię ogromnie. Dzisiaj po raz pierwszy od momentu przejścia na dietę wege naprawdę dałam się "oszukać" :) Polecam wszystkim :)
~Małgorzata Jan 3, 2014

O dziwo naprawdę przypomina smak wędzonej ryby :) Pychota
camomile Jan 3, 2014

Smaczna i prosta, polecam.
oliwka-oliwka Jan 2, 2014

bardzo dobra :)
~magda Jan 2, 2014

Super. Proste i pyszne
~dorzar Dec 30, 2013

Jeszcze nie próbowałam ale już mi ślinka cieknie!!!
Ekasha Dec 30, 2013

Cieszę się niezmiernie, że smakuje :)))
Sowa90 Dec 29, 2013


Zrobiłam śniadanie w trybie tajniaka. Efekt?
"CZEMU to smakuje wędzoną rybą??? :o
Coś ty tam dodała???
Rany, jakie dobre!!! Jak mi tego smaku brakowało! Szok! Ale pycha!
Koniec z kupnymi pastami, będziemy taką robić."
;D Reakcja przerosła moje oczekiwania :D
Zrobiłam też pastę "makrelową" z dodatkiem nori (puszka.pl/przepis/6886-pasta_pseudo-makrelowa.html). Stawiałam że to ona wygra, ale bezdyskusyjnym zwycięzcą okazała się jednak pasta wg Sowy :) Pełen zachwyt :)

Jedyna zmiana, to że zamiast oliwy użyłam oleju lnianego - ma bardzo bogaty aromat, niektórzy twierdzą, że zbliżony właśnie do rybiego tłuszczu. Tego nie wiem, ale na pewno jest o wiele bogatszy niż oliwy z oliwek i większości innych olejów roślinnych, a jednocześnie nie jest dominujący. Myślę, że to jeden z sekretów dzisiejszego sukcesu :)
patrycccja Dec 29, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas