7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Krupnik

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

I ziemniaki rzecz jasna, dużo bo lubię ziemniory ;)
Solshine Oct 29, 2016

Mój standardowy krupnik składa się z tych samych składników, tylko proporcje zawsze na oko, marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebulka podsmażona na początku w garnku, w którym będzie się gotować zupa, kasza - i clue programu - suszone grzybki i wędzona papryka :)
Solshine Oct 29, 2016


Zrobiłem i jak zwykle przepis Patki to był strzał w dziesiątkę :)

P.S.W moim przypadku użyłem kaszy owsianej.
Pan Ładny Nov 2, 2015


super zupka polecan :)
claudia16088 Apr 3, 2015


Wyszło pyszne - taka domowa swojska zupka :]
czemutotak Jan 10, 2015

sekret to sól doprawiaj solą na końcu
~kris Nov 11, 2014

Majczi,do garnka wrzucam już opłukaną kaszę i nie ma potrzeby odlewania szarej wody.
Dana May 23, 2014

Banka, nie wiem, jak inni, ale ja taką "teksturę" uzyskuję przez rozgotowanie kaszy, po prostu ;) Jak gotuje się ona ze wszystkimi warzywami, a nawet przed, bo do kaszy al dente dorzucam dopiero resztę warzyw (jak mi się chce, to podduszonych osobno w małej ilości oleju - dla aromatu), to wtedy po wystygnięciu może się zrobić glutek, a na ciepło jest gęsta i nieprzezroczysta ;) A na drugi dzień to już w ogóle wody nie ma ;)
Swoją drogą nigdy ta zupa nie wyszła mi przejrzysta ;) Zastanawiam się, jak to zrobiłaś (jakbym chciała mieć klarowną, to ugotowałabym kaszę osobno na sypko i dodała pod koniec, ale chyba tak nie robiłaś), ale właściwie wolę mętną ;)
Luna7 Dec 15, 2013

Dana, ale mam nadzieję, że odlewasz tę szarą wodę? ;) bo to są przecież wszystkie zanieczyszczenia z kaszy, dlatego powinno się ją płukać przed gotowaniem.
majczi Dec 15, 2013

banka, może dodałaś za dużo wody lub za mało kaszy. Mój patent - wieczorem lub rano na dno garnka leje 1-3 łyżki oleju z pestek winogron), sypię kaszę, zalewam wrzątkiem. Kasza wchłania wodę, pęcznieje - krótsze gotowanie. a przy okazji woda już robi się trochę szara.
Poza tym zauważyłam kiedyś, że kolor krupniku zależy tez od tego, kiedy się go soli, ale juz nie pamiętam jaka to była zalezność. Eksperymentuj...
Dana Dec 15, 2013

Zupka oczywiście bardzo dobra, tylko kurczę, nie chce mi wyjść taka mętna jak na tych fotkach, mam bardziej klarowną, taki rosół jakby... Jak to zrobić aby nadać jej odpowiedniej "tekstury"?
banka Dec 15, 2013

Kaszę dodałam dopiero, gdy ziemniaki zaczęły się gotować, dzięki czemu uniknęłam przywierania do dna. Z przypraw wystarczył mi pieprz i lubczyk, a cebulę dałam całą. Poza tym trzymałam się przepisu i muszę przyznać, że zupa jest świetna!
nasse May 21, 2013

Smaczna zupka. Ciekawy sposób z tym podduszaniem włoszczyzny. Ja zwykle wrzucam do zupy surowe, tarte warzywa, a cebulę w całosci, uprzednio opaloną na palniku, ale takie podduszanie naprawdę dobrze robi dla smaku zupy :)
Krupnik lubi dużo selera i swieżo mielonego pieprzu. Z przypraw jak dla mnie konieczne są liscie laurowe, ziele angielskie i majeranek, ale to pewnie kwestia gustu.
ryfka Oct 25, 2012

ugotowłam wczorajz tartymi warzywami bo do krupniku w kawałkach mi jakoś nie pasują, jak się przegryzła z przyprawami to rano póbując była bardzo dobra
dariak1987 Oct 23, 2012

Ta zupa jest absolutnie genialna. :D Wchodzi do mojego jadłospisu. ^^
bonamartinka Oct 17, 2011

Ja niekiedy dodaję odrobinę kurkumy - kasza robi się żółta.
~Iza Oct 16, 2011

bomba! ja dodałam jeszcze szczyptę tymianku :)
nipaqui Oct 15, 2011

Przepyszny krupniczek, gotuję go już od dawna i zawsze jest doskonały!
herbata Jul 25, 2011

Mniam, mniam. Gotuję tą zupkę bardzo często. :)
Irokezik91 Feb 19, 2011

super przepis, nie mogę przestać gotować tej zupy;)
preferire Jan 30, 2011

Wspaniały krupnik z dzieciństwa, idealny!
~ono Aug 18, 2010

Zupa wspaniała!!!Zrobiłam z całej porcji i wyszło naprawdę dużo tylko mam obawy, że do jutra nie dotrwa a ja poprostu pęknę, nie mogę się od niej oderwać ;) Dziękuję za przepis!
miciuchowa Apr 14, 2010

Pyyszna zupka!
sunflower_ren Mar 27, 2010

Przepyszna! Usłyszałam nawet opinię, że to najsmaczniejsza zupa jaką do tej pory zrobiłam. :D Smakuje zupełnie (a przynajmniej dla mnie) jak tradycyjny krupnik. Wszyscy się tak zajadaliśmy, że aż zapomniałam zrobić zdjęcie! (;
Greeney Jan 5, 2010

Pyszna zupka! Robię ją zawsze dokładnie tak, jak jest podane w przepisie, z tym że dodaję naprawdę sporą ilość selera, bo to on nadaje cały smak.
ryfka May 9, 2009

Świetny przepis - nie jadłam krupniku odkąd zrezygnowałam z mięsa, a tu proszę... znów przypomniałam sobie smak mojej ulubionej zupy z dzieciństwa.
Proporcje faktycznie są zabójcze - zrobiłam wg własnej miarki do zup (2 marchewki, 2 pietruchy, 4-5 ziemniaków), tylko na to szklanka kaszy okazała się zbyt dużą ilością. Nic nie szkodzi - gęsta i przepyszna :D
arahja Jun 25, 2008

Zapomniałem dodać: jedna szklanka kaszy wystarczy żeby zupa była gęsta; jak pół szklanki to wyjdzie rzadka.
bułek May 20, 2008

Skomentuje jednym słowem: PYYYYCHA :D
bułek May 20, 2008

ha ha, nie pomyslalam :) a te proporcje moja mama podala takie, jak sama robi - ale robi ta zupke jak my przyjezdzamy, a pozniej jeszcze dostajemy w sloiku na odchodne ;) dla dwojga ilosc faktycznie moze byc przytlaczajaca ;)
patrycccja Aug 11, 2004

Wszystko fajnie, zupka wyszła pyszna... ale te proporcje są podane chyba na jakieś małe wesele :] zredukowałam ilość kaszy o połowe, a i tak będę to jeść jeszcze przez najbliższe dwa dni... ja i on :o)
~sabi Aug 3, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas