puszka.pl - pysznie!

Dżem mirabelkowy

Już w tamtym roku zrobiłam dżem mirabelkowy według przepisu mojej babci, ale wyszedł zdecydowanie przesłodzony. W tym roku postanowiłam znowu go zrobić (tym bardziej, że nazbierałam wiadro mirabelek rosnących dziko, nie robaczywych :P) tylko zmniejszyć ilość cukru. Faktycznie wygląda i smakuje rewelacyjnie. W smaku jest kwaśnawo-słodki, taki jaki powinien być dżem z mirabelek :)
Zdjęcie dodam jak tylko odzyskam swoje aparaty :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 10 malutkich słoiczków

2 kg mirabelek - mogą być tylko jasne lub tylko ciemne, ale najfajniej, jak są pomieszane :P
4 szklanki cukru białego (z trzcinowego jeszcze nie robiłam)

Przygotowanie:

Mirabelki umyć w wodzie, po czym wyciągnąć z nich pestki. Do dużego garnka wlać trochę wody - na dno, nie ma przykryć mirabelek! One puszczą potem sok. Następnie włożyć mirabelki i doprowadzić do zagotowania. Gotować aż będą miękkie.

Dodać cały cukier. Gotować ciągle na małym gazie aż dżem będzie gesty. Przelać dżemik do umytych słoiczków i starannie zakręcić. Gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Można użyć mirabelek o jednym kolorze, ale dla mnie dżem ma ciekawszy kolor jak się zmiesza ciemnie i jasne :)

Nie pasteryzowałam mirabelkowego dżemu i nie mam pojęcia ile wytrzyma :P Mam nadzieję, że przynajmniej do końca tego roku da radę :) Jeśli nie da rady, to w następnym roku będę pasteryzować słoiczki 15 minut :P
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Sep 8, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: