
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Biszkopt kakaowy lub karobowyTo biszkopt z przepisu Sevy na znany części osób tort bezjajomlek. Wychodzi bardzo ładnie, jest puszysty i delikatny. Mojej mamie też zasmakował i chciała przepis :) Dlatego wyciągam go jako niezależny przepis - warto :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:/proporcje na małą tortownicę/
1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru (ja dałam 1/3 szkl. i wg. mnie wystarczy) 4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 czubate łyżki kakao gorzkiego lub 0,5 szkl. karobu [*] 210 ml mleka sojowego 60 g margaryny (my użyliśmy Alsan) ew. 2 łyżki octu, np. jabłkowego 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i karob. Dodać mleko, roztopioną margarynę, ocet i aromat. Mieszać łyżką 2 min.
Przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec min. 25 minut. Wskazówki i uwagi:[*] Karob przypomina w smaku osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego substytut, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny.
![]() Źródło/autor przepisu: http://puszka.pl/przepis/2571-tort_bezjajomlek.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska)Biszkopt 3 (ovo-wege) Biszkopt 2 (ovo-wege) Biszkopt (ovo-wege) Karobowe czekoladki wegańskie (wegańska) Sos czekoladowy (kakaowy) (bez ograniczeń) Kakaowy krem z nerkowców (wegańska & RAW) Kakaowy deser bananowy (wegańska) Kakaowy krem jaglany (wegańska) Murzynek karobowy na kwaśnym mleku (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Użyłam zwykle mleko i masło, dodatkowo dorzuciłam kilka malutkich truskawek. Palce lizać!
Dana Jun 9, 2011