7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Murzynek karobowy na kwaśnym mleku



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ciasto:
1 szkl. kwaśnego mleka
0,5 szkl. oleju
2 łyżki dżemu ciemnego i kwaśnego
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki karobu wymieszanego z wodą na gęstą pastę
cukier waniliowy lub przyprawa piernikowa lub aromat migdałowy

polewa karobowa:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki karobu
mleko w proszku

+ dżem lub bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, wlać do formy i piec 40 min. w średnio gorącym piekarniku.

Masło i cukier wstawić na ogień i mieszać, aż do zbrązowienia. Dodać gorącą wodę i dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i całość połączyć z karobem i mlekiem w proszku wymieszanym tak, aby powstała gęsta pasta.

Gdy ciasto wystygnie przełożyć je dżemem lub bitą śmietaną i polać polewą karobową.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 29, 2000
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole" Ewa Kmiecik, Natur Art., 2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Murzynek (bez ograniczeń)
Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska)
Biszkopt kakaowy lub karobowy (wegańska)
Karobowe czekoladki wegańskie (wegańska)
Murzynek z amarantusem (ovo-wege)
Murzynek marchewkowy (ovo-wege)
Murzynek na kefirze (bez ograniczeń)
"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
Murzynek zwyczajny (bez ograniczeń)
Murzynek "vegan" (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas